Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди хора създадоха мемориал от цветя край Кремъл в памет на Борис Немцов

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди хора отидоха днес до мястото, където с четири куршума беше прекъснат жизнения път на един от най-непримиримите опозиционери и критици на властта - Борис Немцов. Хората заставаха мълчаливо край своеобразния мемориал от цветя край стените на Кремъл, за да отдадат почит на Немцов.

Според опозиционера Генадий Гудков, който има опит в сферата на сигурността, това престъпление не е просто поръчково убийство: 

Това е терористичен акт, тъй като целта е да се въздейства на политическата система и тя да се дестабилизира. За това спомена едва ли не и самият Владимир Путин. Не вярвам това убийство да е изгодно на Кремъл и на руския президент. Косвено обаче е виновна действащата власт, която от две години преследва опозицията и насъсква хората срещу всеки, който не споделя официалната позиция. Ако не спрем това безумие, това може и да не бъде последната жертва.

Като изрази своите съболезнования на близките на Борис Немцов, президентът Владимир Путин посочи, че ще бъде направено всичко организаторите и извършителите на това подло и цинично убийство да получат заслужено наказание. Разглеждат се всички възможни версии за убийството, като не се изключва, че то е било поръчано по политически мотиви.

Опозицията отмени планираното за утре протестно шествие в един от районите на Москва и вместо това ще проведе в центъра на града траурно шествие в памет на Борис Немцов. Сбогуването с опозиционния лидер ще бъде във вторник в обществения център, носещ името на академик Сахаров, след което ще се състои церемонията по погребението.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов е било внимателно планирано

Убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов е било внимателно планирано, заявиха следователите по случая. Според тях на тази мисъл навежда мястото, избрано за престъплението, както и това, че убийците са били запознати с придвижването на жертвата...

обновено на 28.02.15 в 18:59

Реакции след убийството на Борис Немцов

Мемориал от цветя се издига в центъра на Москва, където късно снощи беше показно разстрелян опозиционният лидер Борис Немцов и където стотици хора продължават да прииждат, за да запалят свещ и да почетат паметта му. Според говорителя на руския..

обновено на 28.02.15 в 14:42

Убиха руския опозиционен политик Борис Немцов. Путин нарече убийството "поръчково"

Руският опозиционен политик Борис Немцов беше убит късно снощи на метри от Кремъл. Неговите съратници възнамеряват утре да проведат траурно шествие в центъра на Москва, вместо планирания антикризисен марш в покрайнините на града. От кметството..

обновено на 28.02.15 в 11:37
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44