Sendung auf Deutsch

Резултати : nach Autor Shevkie Çakër

Die Pferde – ein wahrgewordener Kindheitstraum von Mustafa Süleyman

Mustafa Süleyman aus dem Dorf Sagoritsche in der Nähe der nordostbulgarischen Stadt Schumen ist seit Jahren als Landwirt tätig. Er bestellt 800 Hektar mit Weizen, Gerste, Mais, Sonnenblumen, Luzerne und Hafer und hat ca. 1.000 Schafe und 500..

19.01.19 14:05 |

Kuajt – një ëndërr fëmijërore e realizuar e Musfata Suljemanit

Mustafa Sulejmani nga fshati Zagoriçe afër qytetit Shumen të Bullgarisë Verilindore është prodhues shumëvjeçar bujqësor, përpunon 8 mijë dynymë toke, rrit kryesisht grurë, elb, misër, luledielli, jonxhë dhe tërshërë, rreth 1000 dele dhe 500..

18.01.19 14:55 |

Folklori i hap sytë tanë për bukurinë, kurse zemrat për gëzimin

Sot, kur në shoqërinë tonë akoma po zhvillohet debat nëse folklori duhet të mësohet si lëndë mësimore në shkollë, fëmijët që në moshën 5 deri më 15 vjeç nga ansambli i valleve “Bëdniçe” (Buzmi) pranë pallatit Kombëtar të fëmijëve në Sofje,..

23.12.18 11:05 |

Prof. Irene Markoff aus Kanada: „Bulgarien ist meine zweite Heimat“

Irene Markoff ist Musikprofessorin an der York University in Toronto und Gründerin und Leiterin des Chors für bulgarische Volkslieder „Von der Quelle“ und der Gruppe „Honigstimme“, die in ihrem Repertoire authentische und bearbeitete Folklore..

14.12.18 17:10 |

Profesoresha Irina Markova nga Kanadaja: "Bullgaria është atdheu im i dytë"

Irena Markova (Irene Markoff) është profesoreshë muzike në Universitetin York University në Toronto, Kanada. Ajo është themeluese dhe drejtuese e korit për këngë popullore bullgare “Nga burimi” dhe e grupit “Një zë mjalti”, i cili interpreton..

14.12.18 16:02 |

Lulja tepër delikate shafran rritet shkëlqyeshëm dhe në Bullgari

Vetëm 4 vjet pas mbjelljes së farës së parë të shafranit në Bullgari, sot krokusi nga i cili prodhohet erëza më e shtrenjtë, tanimë rritet dhe kultivohet mbi sipërfaqe 4000 dynymësh në krahinat e ndryshme të vendit. Ditë të numëruara pasi..

09.12.18 13:05 |

Die zarte Safranblume gedeiht prächtig in Bulgarien

Vier Jahre, nachdem die erste Safranzwiebel in Bulgarien gepflanzt wurde, hat sich der Safrananbau in Bulgarien auf bereits 400 Hektar ausgeweitet. Der Grund für diesen Boom lässt sich leicht erklären, denn aus dieser Krokusart wird das teuerste..

30.11.18 15:46 |

Mënyrë jetese me aromë livande

Në një legjendë thuhet se për të lehtësuar jetën në tokë të Adamit dhe Evës të dëbuar nga parajsa, Zoti iu ka dhuruar barëra të dobishme. Mes tyre kanë qenë rozmarina dhe livanda – rozmarina për të ruajtur shpirtin, kurse livanda – për të kënaqur..

07.08.18 15:00 |

Zu Besuch auf dem Kräuterhof: Broterwerb mit Lavendelgeruch

Als Gott Adam und Eva aus dem Paradies vertrieben hat, soll er ihnen als Trost nützliche Kräuter geschenkt haben, darunter auch Rosmarin für einen starken Geist und Lavendel, für die Leidenschaft und das Vergnügen, erzählt eine Legende. In..

07.08.18 14:53 |

Shkolla e orientuar ndaj komunitetit

Shkolla si qendër e komunitetit” është një projekt kureshtar  i lëvizjes civile Rrjeti Kombëtar për Fëmijët, mbi të cilin punon shkolla “Hristo Botev” në qytetin Kubrat. Ideja, e cila realizohet në dy etapa, është drejtuar drejt zhvillimit të..

29.07.18 13:25 |