Podcast in English
Text size
Bulgarian National Radio © 2024 All Rights Reserved

"Траектории на желанието" – премиера на балет "Арабеск"

| updated on 6/6/14 9:54 AM БНР Новини
Момент от репетицията на спектакъла.
Photo: личен архив на Мила Искренова

"Балет „Арабеск” – „Траектории на желанието”, спектакъл на Боян Воденичаров и Мила Искренова…” Това е информацията, която можете да прочетете в сайтовете за култура у нас. В някои съобщения дори е добавено: „Дрескод – елегантно облекло.” Събитието е в програмата на Международния фестивал „Софийски музикални седмици” и Салона на изкуствата. Какво се крие зад това заглавие, какви траектории и желания са се преплели в музиката и танца, ще научим на 9 юни, в зала 11 на НДК. Преди това ви предлагаме да чуете интервю с пианиста Боян Воденичаров,  по чиято идея е създаден спектакълът. Нека припомним, че повече от двадесет години той живее в Белгия, концертиращ артист е, професор в Кралската консерватория – Брюксел.





Предложението дойде от „Festival de Wallonie” – разказва проф. Воденичаров. Това е най-големият културен форум във Валония (един от трите региона на Белгия). Преди време организаторите поискаха от мен няколко предложения за авторска музика. Наред с другите, представих идеята си за балетен спектакъл по моя музика. Фестивалът избра именно този проект. Дори не бях успял да поискам съгласието на Мила Искренова – хореограф на балет „Арабеск”. За щастие тя се съгласи и започнахме да очертаваме посоките...

Темата на фестивала тази година е Дунав – реката, символ на многообразието от културни модели. Моята идея беше да съберем тази пъстрота, задавайки си въпроса за идентичността. Доколко тя се изгражда от средата, в която живеем и се развиваме. Или всеки от нас неосъзнато носи корените си. Спомням си разговорите с моите съученици някога – бяхме тийнейджъри, млади музиканти, израсли с фугите на Й. С. Бах и сонатите на Моцарт. Нямахме опит с фолклора, но  се питахме каква е тази сила, която извиква сълзи в очите ни, щом чуем шопски двуглас например…

Музиката се изпълнява на живо от Боян Воденичаров – авторски импровизационни пиеси, конструирани заедно с Мила Искренова. Включени са и откъси от класически виенски композитори – Хайдн, Моцарт. В импровизационните пиеси има български ритми, елементи от балканския фолклор. Силни са влиянията от музиката на ХХ век. Представленията в Белгия са в края на септември, разбира се – в рамките на Валонския фестивал.

Красотата ме мотивира – не само физическата, в естетически смисъл. Но и духовната – в етичния... Отсъствието на красота помрачава и ражда тъжни произведения.
Красотата е божествено откритие.
Красотата е висше понятие за нравственост.
Красотата е най-съвършената целесъобразност.
Красотата не е твърдо установена, а е изменчиво понятие.


Това е само малък цитат от книгата „Вкусът на Твоето тяло”. Автор е Мила Искренова – създател на десетки постановки, критик, публицист, смел творец с подчертан вкус към съвременните измерения на танца. И разбира се – съавтор в „Траектории на желанието”.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Listen to the daily news from Bulgaria presented in "Bulgaria Today" podcast, available in Spotify.