Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служители на фирмата за храна в Сливен са носители на стафилококи

| обновено на 14.01.14 в 16:33
Снимка: БГНЕС

11 от изследваните 26 служители на кетъринговата фирма, доставяла заразена храна на училищата в Сливен и региона, са носители на стафилококи. Това съобщи директорът на Агенцията по безопасност на храните в Сливен д-р Пламен Пенчев.

Изследванията от микробиологията на областната болница показват, че при 11 от служители на кухнята - майка имат отклонение от нормите. Наличието на стафилококи в натривките на персонала съвпада с резултатите от изследванията на Агенцията по безопасност на храните на пилешката супа от кухнята на фирмата и с пробите от училищата, където е доставена.

Регионалната здравна инспекция е направила предписание всички служители на кетъринга да бъдат изпратени на преглед при личен лекар и ако някои от тях имат остра клинична картина за заразно и инфекциозно заболяване, да посетят специалист.

Директорът на инспекцията д-р Виолета Узунова каза, че в следващите дни ще се направи проверка дали разпореждането е изпълнено.

Специална комисия от компетентните институции ще се занимава със случая и ще налага санкции на виновните за инцидента.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Община Тунджа спря доставката на храна от сливенската фирма, заразила над 100 деца

Спряна е доставката на храна за детските и социалните заведения в община Тунджа от сливенската фирма, която зарази над 100 деца. Това обявиха от ръководството на Общината. Вече година след спечелване на обществена поръчка по показател най-ниска цена..

публикувано на 14.01.14 в 16:11
ВИЖТЕ ОЩЕ

Столтенберг: НАТО можеше да направи повече за въоръжаването на Украйна

НАТО можеше да направи повече за въоръжаването на Украйна, за да се опита тя да предотврати нахлуването на Русия през 2022 г., каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за седмичното издание на Франкфуртер алгемайне цайтунг...

публикувано на 14.09.24 в 11:29

Извършва се допълнителен оглед на мястото на самолетната катастрофа край Граф Игнатиево

Експерти извършват допълнителен оглед на мястото на катастрофата край Граф Игнатиево, където загинаха двама военни летци - майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. Самолетът им се разби по време на тренировка за авиошоу...

публикувано на 14.09.24 в 11:14
Велизар Шаламанов

Велизар Шаламанов: Целта е устойчив мир, Русия да седне на масата на преговори, но без предварителни руски условия

Наистина е много важно мястото, на което ще се проведе,  подготвяната втора конференция за мир, като тази в Швейцария през юли. Там конференцията беше успешна, но сега трябва да се намери място, което ще позволи участието на Русия и Китай на високо..

публикувано на 14.09.24 в 11:05

Държавните училища във Великобритания - първи без телефони в час

Финансирани от държавата училища в Англия ще бъдат първите без телефони в час. Достъпът до смартфони през учебния ден е ограничен с аргумента, че те оказват "катастрофално" въздействие върху децата. T.нар. национални академии са училища, които се..

публикувано на 14.09.24 в 11:02
Ивана Николова

Ивана Николова: Дебатът беше важен за Харис, защото е по-непознатият кандидат

Оспорвана битка до вота за президент в САЩ на 5 ноември и изравнени позиции между двамата кандидати за поста – Доналд Тръмп и Камала Харис. Тръмп води в 4 от колебаещите се щати, които се смятат за ключови за изхода от надпреварата. Трудно е да..

публикувано на 14.09.24 в 10:53
Венеция.

Проучване в Италия: Венеция е най-невъзпитания град, Падуа – най-възпитан

Онлайн компанията за езиково обучение Preply е направила проучване в Италия, в кои градове поведението на хората е грубо и невъзпитано и в кои не. За проучването са били интервюирани жители на 19 града. Взети са под внимание дванайсет начина на..

публикувано на 14.09.24 в 10:53

Наводнения в Гърция, пътища са под вода

В Гърция са наводнени пътища в област Родопи.  На Халкидики въведоха ограничение на движението заради пожари. Силни дъждове наводниха област Родопи. Властите предупреждават минаващите от там да са внимателни и да използват обходни маршрути...

публикувано на 14.09.24 в 10:46