Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Камджалов - стремеж към съвършенство

Снимка: kamdzhalov.com

Стартът на новия културен проект на българския диригент със световна известност Йордан Камджалов, предсeдател на едноименната фондация, която всяка година подкрепя десетки млади български музикални дарования, стана повод да го поканим отново като специален гост в „Нашият ден”. Виртуозният млад диригент е добре познат на нашите слушатели не само като наш гост, а като наш партньор в постоянната ни рубрика „Музикални изгреви”, в която музикалните редактори от БНР всеки четвъртък в 7.30 сутринта представят млади български музикални таланти от различните музикални жанрове.
За Йордан Камджалов може да се говори много - сравняван е с легенди в дирижирането като Тосканини и Челибидаке, определян като „един от най-ярките диригенти от своето поколение”, „магьосникът на пулта”, „философ между диригентите”, Лондонската филхармония го избира за един от тримата най-добри диригенти на своята генерация, номиниран е за диригент на годината от Deutschland Radio, избран е за „Музикант на годината 2011” от БНР и т.н.
Има, обаче, нещо, което присъства неизменно във всяка негов проект и във всяка негова изява - способността да вдъхновява и да обединява хората, които имат за цел да „вдигнат максимално летвата” в това, което правят, до което се докосват, към което се стремят, или, казано с други думи - стремежът към съвършенство като път към откриването на истинския смисъл от присъствието ни на този свят.
Новият концептуален проект на диригента - „Генезис оркестра”, е истинско въплъщение на този стремеж и още от сега се очаква да се превърне в мощен иновативен импулс в българското културно пространство.
След  премиерата на звуко-пространствения спектакъл на „Музикална лаборатория за човека” в криптата на храм-паметник „Александър Невски” от 22 март под надслов „Любовта никога не отпада”, която демонстрира възможността универсалният език на музиката да обединява хора с различен опит, възраст и професия, на 6 април вечерта в зала „България” ще се състои новият музикален празник, който маестро Камджалов ще създаде за своята публика чрез дебюта на „Генезис оркестра”. В програмата са Вагнер (Встъплението и смъртта на Изолда из „Тристан и Изолда”), Девета симфония на Бетовен „Ода на радостта” и най-младия ансамбъл - камерната формация „Музикална лаборатория за Човека”.
Музикантите на „Генезис оркестра” са доказани български изпълнители от три континента, които е сигурно, че със своя професионализъм, опит и талант, ще се включат успешно във водещия стремеж на диригента Йордан Камджалов - обединението на таланта в името на съвършенството.

Какво сподели за новия си проект и за своите намерения във връзка с него Йордан Камджалов в студиото на „Нашият ден” – чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илюстративна снимка

Интензивен дъжд наводни къщи и дворове в Монтана. Евакуираха жители с лодка

Обилните валежи от нощта предизвикаха и наводнения в Монтана, където са паднали над 70 литра на квадратен метър дъжд. Евакуирани с лодка са били жители на монтанския квартал "Кошарник". Интензивният дъжд наводни къщи и дворове в Монтана. Най-вече в кварталите “Мала Кутловица“, “Изгрев“, а в кв. “Кошарник“ са евакуирани хора, съобщи..

публикувано на 25.06.23 в 12:29