Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са шансовете София да се превърне в Дигитална столица на новите пазари

БНР Новини
Християн Петров
Снимка: Нина Цанева
Webit.Festival – това е кодовата дума, която събра през седмицата в София хиляди световни лидери в областта на технологиите, медиите, маркетинга, предприемачеството и инвестициите и направи столицата ни център на дигиталната индустрия. Някои я нарекоха Дигитална столица на новите пазари.
Информацията за събитието стигна чак до американското сп. „Форбс“, което посвети обширна статия на осмото му издание.
Събитието беше открито и се проведе под патронажа на президента Росен Плевнелиев и на кмета на София Йорданка Фандъкова.
На 19 и 20 април повече от 240 лектори, сред които и представители на едни от най-известните компании-технологични гиганти, представяха своите визии и идеи на 6 паралелни сцени на територията на „София Тех Парк“. Един от тях беше проф. Казански, който преди месец смая света със своето откритие – практически вечен кристал, който побира над 360 терабайта информация – един истински вълшебен кристал, точно както във фантастичните жанрове!
Всъщност София стана място за свързване на хората с инвестициите с цел развитие на нов бизнес. Десетки инвеститори търсеха интересни стартиращи компании, които да финансират. Като че ли най-интересната част от фестивала обаче беше организираното „на живо“ на една от сцените състезание за предприемачи, победителят в което получи като награда инвестиция от 200 000 евро.
За да разкажем за възможните сценарии за развитие на този бизнес потенциал на столицата ни в студиото на „Нашият ден“ поканихме Християн Петров – председател на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции. С него разговаряхме за потенциала на София като част от съвременната мрежа за иновации и „скрит шампион по стартиращи компании“ да развие и подкрепи предприемаческия дух у младите хора и по този начин да им предостави много шансове за развитие и за стартиране на нов бизнес.
Какво още каза Християн Петров за единния дигитален пазар,  за градското развитие, за възможностите за квалификация на младите хора, които имат интерес към IT сектора, както и какви бяха предложенията на компанията-победител в състезанието за предприемачи на Webit.Festival можете да чуете в прикачения файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илюстративна снимка

Интензивен дъжд наводни къщи и дворове в Монтана. Евакуираха жители с лодка

Обилните валежи от нощта предизвикаха и наводнения в Монтана, където са паднали над 70 литра на квадратен метър дъжд. Евакуирани с лодка са били жители на монтанския квартал "Кошарник". Интензивният дъжд наводни къщи и дворове в Монтана. Най-вече в кварталите “Мала Кутловица“, “Изгрев“, а в кв. “Кошарник“ са евакуирани хора, съобщи..

публикувано на 25.06.23 в 12:29