Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Де Мезиер защити мнението, че Турция е платформа за терористична дейност на ислямистки групировки

Томас де Мезиер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер защити мнението на своето министерство, че Турция е платформа за терористична дейност на ислямистки групировки. Оценката се съдържа в работен документ, чието съдържание беше разкрито преди два дни.

В интервю за берлинската обществена телевизия "Ер Бе Бе" Де Мезиер отхвърли критиките, че документът не е бил съгласуван с германското външно министерство:

Няма повод за разкаяние от написаното. Това е едно изострящо вниманието изложение на един от аспектите на турската действителност.

Според работния документ турското ръководство в лицето на президента Реджеп Ердоган подкрепя ислямистки движения от Близкия изток. Сред тях са споменати палестинското "Хамас", египетското "Мюсюлмански братя", както и ислямистски бунтовнически групи в Сирия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Хамас" обвини Израел за смъртта на 6 израелски заложници

"Хамас"  обвини Израел за смъртта на шестимата израелски заложници, чиито тела бяха открити  в събота в подземен тунел в ивицата Газа. Израелският премиер Бенямин Нетаняху отвърна остро на критиките от президента на Съединените щати Джо Байдън, че не прави достатъчно за постигане на споразумение. Нетаняху каза, че Вашингтон трябва да..

публикувано на 03.09.24 в 07:59

Лято 2024 е било най-хладното Обединеното кралство от 9 г. насам

В Обединеното кралство констатират най-хладното лято от девет години насам, според последните статистически данни на Метеорологичната служба. Метеоролозите изтъква, че това определено е сезон на контрасти, като в северозападната част на Обединеното кралство беше хладно и влажно, докато на юг и изток имаше по-типично лято. Най-горещият..

публикувано на 03.09.24 в 07:49

В кои райони в страната продължават проблемите с безводието?

Водоподаването в община Кочериново трябва да бъде подобрено до края на седмицата, заявиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството след среща по проблема. От днес започва цялостен анализ на  системата, която доставя питейна вода за Кочериново с обход на деветкилометровото трасе на водопровода, който захранва общинския център и..

публикувано на 03.09.24 в 07:36

"Да, България" решава дали остава в ПП-ДБ

Днес е последният ден, в който партия "Да, България“ трябва да реши как ще се яви на предстоящите предсрочни парламентарни избори. Изпълнителният съвет трябва да докладва на Националния съвет за хода на преговорите с партньорите им от "Продължаваме промяната" и "Демократи за силна България"  за отказ от партийните квоти при подреждането на..

публикувано на 03.09.24 в 07:20
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху остава "напълно ангажиран" с постигането на споразумение за заложниците, държани от "Хамас"

Израелският премиер Бенямин Нетаняху подчерта на пресконференция в понеделник, излъчвана на живо по местните телевизии, че остава "напълно ангажиран" със споразумение за заложниците, но отново хвърли вината върху "Хамас" за неуспеха да бъде постигната размяната им с палестински затворници, предаде Ройтерс. По-рано през деня президентът на..

публикувано на 02.09.24 в 21:26

Германия удължи надзора и попечителството върху местните активи на "Роснефт"

Германското правителство удължи с 6 месеца надзора и попечителството си над местните активи на руската "Роснефт" до 10 март следващата година в очакване на техните продажби на Катар, заяви в понеделник министерството на икономиката,   предаде Ройтерс. Бъдещето на германските активи на "Роснефт", които включват дял от 54,17% в рафинерията "Пе..

публикувано на 02.09.24 в 20:58
Фреди Белери

Гръцкият евродепутат Фреди Белери беше освободен от затвор в Албания

Гръцкият евродепутат Фреди Белери беше освободен от затвор в Албания, където излежава присъда за купуване на гласове. Белери е освободен условно, но не е оневинен, подчерта неговият адвокат пред гръцките медии. При излизане от затвора евродепутатът заяви, че борбата му за справедливост едва сега започва. Защитниците му по обвинението за..

публикувано на 02.09.24 в 20:45