Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В кои райони в страната продължават проблемите с безводието?

Снимка: БГНЕС

Водоподаването в община Кочериново трябва да бъде подобрено до края на седмицата, заявиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството след среща по проблема. От днес започва цялостен анализ на  системата, която доставя питейна вода за Кочериново с обход на деветкилометровото трасе на водопровода, който захранва общинския център и проверка дали се ползва вода нерегламентирано.

В област Варна проблемите с безводието в 12 селища бяха обсъдени на заседание на Областния съвет за намаляване риска от бедствия. Подаден е списък с обекти към Министерството на регионалното развитие, които се нуждаят от финансиране.

В областите Велико Търново и Габрово над 40 населени места страдат от режим на водата. основни причини са липсага на водоизточници, остарялата ВиК мрежа и сушата.

Търсят се водоизточници и в районите на Тетевен, Ловеч и Плевен. Наблюдава се продължаващ спад на нивото на река Дунав при Лом, което затруднява корабоплаването.

Със заповед на областния управител на Русе Драгомир Драганов започва проверка на всички изкуствени и естествени водоеми на територията на областта, резултатите се очакват до края на седмицата.

Днес в Силистра е свикана работна среща в Областната администрация за анализ на водните обекти в региона.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В ЦИК продължава регистрацията на партиите за вота на 27 октомври

В ЦИК продължава приемът на документи за регистрация за участие в предстоящите избори на 27 октомври. Първи в тази надпревара бяха от двете крила в ДПС. ЦИК прие едновременно документите на двете фракции в ДПС - около Доган и около Пеевски Вчера битката кой пръв ще се регистрира блокира работата на ЦИК и доведе до включване на..

публикувано на 03.09.24 в 09:30
Габриела Руменова, създател на платформата

"Ние, потребителите": Дрехите за ученици до 14 г. – без дълги връзки

От проекта "Ние, потребителите" предупреждават, че дрехите за ученици до 14-годишна възраст трябва да са без дълги връзки. Статистиката на общоевропейско ниво сочи, че всяка година се регистрира по един фатален инцидент с дете и по 3-4 със сериозни последици от дълги над 8 см връзки в дрехите, които се закачат за вратата на превозно..

публикувано на 03.09.24 в 09:20
Петър Чолаков

Доц. Петър Чолаков: Не искам да съм на мястото на ЦИК - да избираш между Пеевски и Доган

" Очевидно партийната система не може да отговори на исканията на голяма част от избирателите. Все повече намалява избирателната активност, все по-малко хора отиват да гласуват и това рефлектира включително върху парламентарно представените политически партии".  Така политологът доц. Петър Чолаков обясни пред БНР напрегнатата политическа..

публикувано на 03.09.24 в 09:10

Камарата на автомобилните превозвачи: България е публично порицана заради хаоса по границите ни

България е публично порицана заради хаоса по границите ни, по време на събрание на Съюза на асоциациите за автомобилен транспорт в Черноморския регион, проведено в столицата на Узбекистан Ташкент. това се казва в съобщение от Камарата на автомобилните превозвачи с председател Димитър Димитров. Представители на Турция и Гърция са се обединили..

публикувано на 03.09.24 в 09:08
язовир „Жребчево“

Проф. Емил Гачев: Вече съществува трайна тенденденция към поява на водни дефицити

В отделни периоди, особено през лятото, вече съществува трайна тенденденция към поява на водни дефицити. За това предупреди п роф. Емил Гачев, секция "Води" в Института за изследване на климата, атмосферата и водите при БАН. Агроминистрите на 9 средиземноморски страни от ЕС обсъждат безводието Още пет села в община Сунгурларе са на воден..

публикувано на 03.09.24 в 09:02

Средиземноморските страни от ЕС искат общ подход за решаване на проблема с недостига на вода

9-те средиземноморски страни от  Европейския съюз ще насърчават общ европейски подход за решаване на проблема с недостига на вода. Целта е да се гарантира устойчиво бъдеще за жителите на региона. Това ще бъде подчертано в съвместна декларация на министрите на земеделието на деветте, с която завършва тридневната среща на групата на деветте държави,..

публикувано на 03.09.24 в 08:59

Словения поема ротационното председателство на Съвета за сигурност на ООН

От началото на този месец, един от най-наситените със събития, Словения поема ротационното председателство на Съвета за сигурност на ООН. Представителят на страната посланик Самуел Жбогар вече се премести в председателския кабинет на организацията. Очаква се днес словенският екип да представи своята работна програма пред останалите 14 държави от..

публикувано на 03.09.24 в 08:51