Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 убити и 48 ранени, след като камион се вряза в коледен базар в Берлин

Камионът се е врязал в множеството умишлено, води се разследване за терористична атака

| обновено на 20.12.16 в 11:36
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дванайсет са вече убитите при нападението, при което камион се вряза в коледен базар в Берлин, съобщи германската полиция. Ранените са 48, някои от тях са в тежко състояние. Заради трагедията в Германия за днес е обявен национален траур.

Мъжът, шофирал камиона, избяга от местопрестъплението, но малко по-късно беше арестуван. Източници твърдят, че става дума за пакистанец или афганистанец, известен на полицията за криминални прояви, но не и за ислямистка радикализация.

Камионът се е врязал в множеството нарочно, заявиха от берлинската полиция. Все пак хипотезата за действие на обезумял човек все още не може напълно да бъде изключена, подчертават от полицията.

С шофьора на камиона е имало придружител, който е загинал при удара. Машината е изминала 50 метра, преди да спре и е разрушила дузина къщички на базара. Свидетели съобщават за силен взрив, който беил последван от предупреждения на полицията, че от камиона може да изтича газ.

Тежката машина е с полска регистрация. Германските власти са се свързали с полските си колеги за изясняване на случая.

Министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер съобщи, че засега обстоятелствата около инцидента са неясни, но най-вероятно е планирана атака:

Към момента не искам да използвам думата "атентат", въпреки че много данни сочат, че става дума именно за това.


От силите на реда апелираха хората в Берлин да останат у дома си и призоваха да не се публикуват записи в социалните мрежи.

От българското външно министерство проверяват дали има български граждани сред ранените. Дежурният в Дирекция "Ситуационен център", където се приемат сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани, съобщи, че до момента няма постъпила информация за пострадали наши сънародници. Посолството ни в Берлин е в постоянна връзка с местните власти. Телефонът за връзка с мисията ни в германската столица е: +49 176 12299193.

ЕПА/БГНЕС

ЕПА/БГНЕСЖурналистът Александър Андреев коментира пред "Хоризонт", че Берлин е огромен град и колкото и да е голяма тази трагедия, тя минава и заминава и хората ще навлязат в нормалното си всекидневие:

Германските политици избягват да спекулират и да яхват вълната от подобни трагични събития за свои собствени политически цели. Въпреки че предстоят избори за Бундестага, предполагам, че с тази трагедия ще се борави много предпазливо, ако не слагаме в сметката "Алтернатива за Германия" – популистите, които ще усвоят веднага тази тема и ще я включат в своята предизборна агитация.

Докато окончателно не е изяснено дали става дума за терор или не, за терора се говори в условно наклонение, обясни още Андреев:

Това е правилно, защото не бива у хората да се всява несигурност, истерия, страх, да възниква паника. Особено в социалните мрежи такива новини, гарнирани с много фалшиви новини, се разпространяват като горски пожар. Именно тази паника, този страх, е една от главните цели на евентуалните извършители.

Бяхме изтръгнати насила от коледната идилия, разказа в предаването "Преди всички" Росица Кашикова, която живее в Германия. По думите ѝ, подобни атентати допринасят за радикализацията на част от местното население. Тя прогнозира, че ще се засили дистанцията между по-толерантната част от германското общество и онази, която ще се радикализира още повече. 

Не беше чак такава изненада, всички го очаквахме, но не вярвам това да доведе до коренна промяна в германската политика, добави Росица Кашикова. 

Смята се, че атентаторът е от Афганистан или Пакистан, дошъл е в страната през февруари. Това обаче все още не е потвърдено, стана ясно от думите на Кашикова. 

Според коментарите на повечето анализатори срещу т.нар. "самотни вълци" няма ефективна защита, а службите за сигурност стигат до информация само когато става дума за мрежи от потенциални извършители, каза още Росица Кашикова.


Още информация и подробните коментари по темата чуйте в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Няма данни за българи пострадали при снощния атентат в Берлин

Към момента няма информация за пострадали българи при нападението с тежък камион на коледен базар в Берлин, при което загинаха 12 души, а 48 бяха ранени, заяви посланик Ради Найденов и поясни, че германските власти са реагирали изключително..

публикувано на 20.12.16 в 08:01
Кирчо Киров

Кирчо Киров: Създава се впечатление за многопосочност в действията на "Ислямска държава"

И двете събития – както убийството на представителя на велика държава като Русия, така и кървавият атентат в Берлин – са еднакво шокиращи. Това каза в предаването "Преди всички" бившият директор на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров..

публикувано на 20.12.16 в 09:44

Илиян Любомиров: Животът губи цената си

Когато се говори за такива трагедии , човешкият живот става статистика – толкова убити там, толкова – тук. Тотално вече не се замисляме, че зад всяка жертва стои семейството й, стои живот, който е прекъснат толкова нелепо. Този коментар по повод атаката..

публикувано на 20.12.16 в 12:26

Милен Радев: Берлин е пуст и мрачен

Утрото в Берлин е доста мрачно във всяко отношение. Улиците са забележително пусти, шокът е огромен. Това е един от най-красивите коледни базари в Берлин. Намира се в самото сърце на стария Западен Берлин, около булеварда "Курфюрстендам", който тези..

обновено на 20.12.16 в 11:18
ВИЖТЕ ОЩЕ

Не се осъществиха очакваните над 100 крайнодесни протеста във Великобритания

Хиляди демонстранти против расизма излязоха по улиците на множество английски градове, след като полицията предупреди, че се очакват над 100 крайнодесни протеста.  Събиранията на местата, където се очакваха антиимигрантски протести, включително в Северен..

публикувано на 08.08.24 в 03:37

Кипър ще насърчи връзката между научни разработки и индустрията

С 6 млн. евро в Кипър ще се насърчава свързването на научните разработки синдустрията, за да се постигне икономически растеж. Новата програма е отворена за кандидатстване от 8 август, обявиха от Фондацията за изследвания и иновации. Програмата, наречена..

публикувано на 08.08.24 в 03:21
Тейлър Суифт

Тейлър Суифт отмени концертите си във Виена

Американската певица Тейлър Суифт отмени три концерта във Виена заради заплаха за сигурността, съобщи Би Би Си. Те трябваше да се проведат на 8, 9 и 10 август, но след арести на двама души в Австрия, за които се твърди, че са подготвяли предполагаемо..

публикувано на 08.08.24 в 01:17

Патриарх Даниил отслужи в Перник архиерейска вечерня

Софийският митрополит и Български патриарх Даниил отслужи архиерейска вечерня с молебен канон на Св. Богородица в пернишкия храм "Свети Иван Рилски“. Камбанен звън възвести пристигането на патриарха. Негово светейшество бе съпроводен от първия викарий на..

публикувано на 07.08.24 в 21:19

Националният превозвач продължава да лети до Израел, но с променени часове от 9 до 13 август

"България Еър" продължава да изпълнява полетите между София и Тел Авив, като по препоръка  на летищните власти в Израел от 9 до 13 август полетите ще бъдат преместени в светлата част на денонощието, съобщиха от националния превозвач.  Подробности - на..

публикувано на 07.08.24 в 21:09

Украйна и Русия евакуират хиляди свои жители от района на границата между областите Суми и Курск

Украйна и Русия евакуират хиляди свои жители от района на границата между областите Суми и Курск - най-новото бойно поле между двете страни. От вчера украински войски водят бой около руското градче Суджа, откъдето преминава последният действащ газопровод..

публикувано на 07.08.24 в 20:44

Локализиран е големият пожар в Сакар планина, избухнал край с. Черепово

Пожарът край харманлийското село Черепово е локализиран, съобщи зам.-областният управител на Хасково - Митко Петров.  "На терен продължават да са 14 екипа на пожарната и 2 тежки машини. Всички пътища в областта са отворени. Изгорелите площи са 12,000..

публикувано на 07.08.24 в 20:29