Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма данни за българи пострадали при снощния атентат в Берлин

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Към момента няма информация за пострадали българи при нападението с тежък камион на коледен базар в Берлин, при което загинаха 12 души, а 48 бяха ранени, заяви посланик Ради Найденов и поясни, че германските власти са реагирали изключително адекватно:

Снощи, веднага след атентата бяха взети специални мерки за сигурност. Можеха да се видят на местата, където се събират хора по-силно въоръжени полицаи. Отлична координация и организираност на германските власти, полиция, пожарна, доброволна пожарна, спешна помощ, болниците, всичките реагираха просто незабавно.

Нападателят, за когото се съобщава, че е дошъл в Германия като бежанец – от Афганистан или от Пакистан е арестуван, предаде ДПА.  Вътрешният министър Томас де Мезиер съобщи, че засега обстоятелствата около инцидента са неясни, но най-вероятно става дума за планирана атака.

В камиона-убиец е открит мъртъв поляк, съобщи още полицията в германската столица, цитирана от Франс прес. Той е един от 12-те, обявени за загинали. Собственикът на камиона, регистриран в Полша, съобщи пред Франс прес, че е говорил за последно с 37-годишния шофьор вчера следобед. Възможно е задържаният заподозрян да е убил шофьора, за да вземе камиона и да извърши нападението. Тежкотоварният автомобил е пренасял 25 тона металургични продукти от Италия. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Няма данни за българи пострадали при снощния атентат в Берлин

Към момента няма информация за пострадали българи при нападението с тежък камион на коледен базар в Берлин, при което загинаха 12 души, а 48 бяха ранени, заяви посланик Ради Найденов и поясни, че германските власти са реагирали изключително..

публикувано на 20.12.16 в 08:01

12 убити и 48 ранени, след като камион се вряза в коледен базар в Берлин

Дванайсет са вече убитите при нападението, при което камион се вряза в коледен базар в Берлин, съобщи германската полиция. Ранените са 48, някои от тях са в тежко състояние. Заради трагедията в Германия за днес е обявен национален траур. Мъжът, шофирал..

обновено на 20.12.16 в 11:36
ВИЖТЕ ОЩЕ

Не се осъществиха очакваните над 100 крайнодесни протеста във Великобритания

Хиляди демонстранти против расизма излязоха по улиците на множество английски градове, след като полицията предупреди, че се очакват над 100 крайнодесни протеста.  Събиранията на местата, където се очакваха антиимигрантски протести, включително в Северен..

публикувано на 08.08.24 в 03:37

Кипър ще насърчи връзката между научни разработки и индустрията

С 6 млн. евро в Кипър ще се насърчава свързването на научните разработки синдустрията, за да се постигне икономически растеж. Новата програма е отворена за кандидатстване от 8 август, обявиха от Фондацията за изследвания и иновации. Програмата, наречена..

публикувано на 08.08.24 в 03:21
Тейлър Суифт

Тейлър Суифт отмени концертите си във Виена

Американската певица Тейлър Суифт отмени три концерта във Виена заради заплаха за сигурността, съобщи Би Би Си. Те трябваше да се проведат на 8, 9 и 10 август, но след арести на двама души в Австрия, за които се твърди, че са подготвяли предполагаемо..

публикувано на 08.08.24 в 01:17

Патриарх Даниил отслужи в Перник архиерейска вечерня

Софийският митрополит и Български патриарх Даниил отслужи архиерейска вечерня с молебен канон на Св. Богородица в пернишкия храм "Свети Иван Рилски“. Камбанен звън възвести пристигането на патриарха. Негово светейшество бе съпроводен от първия викарий на..

публикувано на 07.08.24 в 21:19

Националният превозвач продължава да лети до Израел, но с променени часове от 9 до 13 август

"България Еър" продължава да изпълнява полетите между София и Тел Авив, като по препоръка  на летищните власти в Израел от 9 до 13 август полетите ще бъдат преместени в светлата част на денонощието, съобщиха от националния превозвач.  Подробности - на..

публикувано на 07.08.24 в 21:09

Украйна и Русия евакуират хиляди свои жители от района на границата между областите Суми и Курск

Украйна и Русия евакуират хиляди свои жители от района на границата между областите Суми и Курск - най-новото бойно поле между двете страни. От вчера украински войски водят бой около руското градче Суджа, откъдето преминава последният действащ газопровод..

публикувано на 07.08.24 в 20:44

Локализиран е големият пожар в Сакар планина, избухнал край с. Черепово

Пожарът край харманлийското село Черепово е локализиран, съобщи зам.-областният управител на Хасково - Митко Петров.  "На терен продължават да са 14 екипа на пожарната и 2 тежки машини. Всички пътища в областта са отворени. Изгорелите площи са 12,000..

публикувано на 07.08.24 в 20:29