Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учебно-тренировъчните фирми – една възможност учениците да усетят риска на предприемачеството и насладата от успеха

Панаир на учебно-тренировъчните фирми в ПГИ "Иван Илиев"
Снимка: ПГИ "Иван Илиев"

Продължаваме в „Нашият ден практично“ да разказваме за това къде децата ни могат да получат практически умения за живота и бизнеса, къде могат да получат социални умения, да опознаят начина на функционирането на икономическата и финансова система, къде могат да се срещнат с т. нар „риск на предприемача“. Една такава възможност предоставят учебно-тренировъчните фирми или учебни предприятия, в които се изпълняват реални дейности и бизнес процедури без участието на реални пари и стоки. Първата учебно-тренировъчна фирма в България е създадена през 1994 година в Националната финансово-стопанска гимназия. После инициативата, реализиране с подкрепата на Австрия и по австрийски модел, намира много последователи.
И така – как учениците работят с виртуална Агенция по вписванията, с виртуална Агенция за защита на личните данни, с учебното Патентно ведомство, с виртуалната Агенция по приходите; как се научават да пишат бизнес план и какво и кой ги мотивира – всичко това научихме от нашия гост Дария Маврудиева, ръководител на Центъра за учебно-тренировъчни фирми към МОН. В разговора участва и Детелина Смилкова, вицепрезидент на ВУЗФ – едно от българските висши училища партньори на Центъра за учебно-тренировъчни фирми.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илюстративна снимка

Интензивен дъжд наводни къщи и дворове в Монтана. Евакуираха жители с лодка

Обилните валежи от нощта предизвикаха и наводнения в Монтана, където са паднали над 70 литра на квадратен метър дъжд. Евакуирани с лодка са били жители на монтанския квартал "Кошарник". Интензивният дъжд наводни къщи и дворове в Монтана. Най-вече в кварталите “Мала Кутловица“, “Изгрев“, а в кв. “Кошарник“ са евакуирани хора, съобщи..

публикувано на 25.06.23 в 12:29