Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Една от осем”

БНР Новини
Вчера пред Националния дворец на културата бяха пуснати 1200 розови балона в памет на жените, които всяка година губят битката с рака на гърдата.
Снимка: БГНЕС

„Една от осем” - това е името на една от организациите, които участваха в информационната и профилактична кампания, с която в София се отбелязва днешният Международен ден за борба с рака на гърдата. Това е и честотата на заболяването сред жените у нас, което го прави едно от най-социално значимите днес. През този месец специалисти от 13 лечебни заведения в София, Пловдив, Плевен и Стара Загора извършваха безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата, а вчера 1200 розови балона бяха пуснати до пилоните на НДК в памет на жените, които за съжаление ежегодно губят битката със заболяването.
Днес е и Денят на българския лекар и в ефира на „Нашият ден практично” поканихме един от хората, под чиито ръце всеки ден възкръсва животът - проф. Иван Гаврилов, началник на Клиниката по гръдна хирургия в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология в София. Попитахме го за неговите препоръки и съветите за рисковите фактори и начините за превенция на рака на гърдата.
В предаването участва и представител на една от организациите, подкрепящи кампанията - Зоя Паунова, заместник-председател на БФБЛ, която днес присъства и на Деня на фармацията в Дупница - с нея разговаряхме за ефекта от информационните кампании и за съпричастността на общността към жените, справящи се с коварното заболяване.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илюстративна снимка

Интензивен дъжд наводни къщи и дворове в Монтана. Евакуираха жители с лодка

Обилните валежи от нощта предизвикаха и наводнения в Монтана, където са паднали над 70 литра на квадратен метър дъжд. Евакуирани с лодка са били жители на монтанския квартал "Кошарник". Интензивният дъжд наводни къщи и дворове в Монтана. Най-вече в кварталите “Мала Кутловица“, “Изгрев“, а в кв. “Кошарник“ са евакуирани хора, съобщи..

публикувано на 25.06.23 в 12:29