Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Салафизмът в Близкия изток и границите на вярата" – първото голямо изследване на български учен

Снимка: Ани Петрова, БНР


„Салафизмът в Близкия изток и границите на вярата“ – така е озаглавено първото голямо изследване на български учен, посветено на салафизма от гледна точка на ислямската история етология и право. Проф. Симеон Евстатиев, който е автор на книгата, e арабист и ислямовед, доктор по история, професор по история на арабския свят и исляма в катедра „Арабистика и семитология“ при Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където е ръководител на магистърската програма „Близкоизточни изследвания“ и на Университетския център за изследване на религиите. 

През академичната 2013-2014 г. е гост-професор в Принстънския университет, САЩ, а през 2016-2017 г. работи като асоцииран изследовател към Лайбницовия център за изследване на модерния Ориент (ZMO), Берлин. Специализирал е в Мадрид (2000) и в Будапеща (2005-2006), бил е научен сътрудник в Американския изследователски институт в Истанбул (2012). Член е на Европейския съюз на арабистите и ислямоведите, Европейската асоциация за близкоизточни изследвания, Германското ориенталистично дружество и Германската асоциация за съвременни изследвания на Близкия изток. Чел е лекции и е участвал в десетки международни форуми в различни страни от Европа и Близкия изток, в Индия и САЩ.

Книгата е предназначена не само за тесни специалисти в областта на арабистиката, близкоизточните изследвания и ислямознанието, но и за по-широка читателска аудитория, която се интересува от история, религия, право, философия и политика, каза в „Хоризонт до обед“ проф. Симеон Евстатиев:

„Салафизмът е, на първо място, религиозна ориентация в областта на теологията. Последователите на това течение се отличават, на първо място, със своята теологическа визия за единобожието. Теологическата нагласа, която има това стриктно единобожие, че трябва да се почита единствено и само Аллах, е теологическа, но същевременно тя има своите правни последици, защото всяко едно съдружаване на партньори – това води до политеизъм. Онзи мюсюлманин, който изпадне в състояние на такова съдружаване, той бива обявен в правен смисъл като неверник и това води до налаганото от исляма на смъртно наказание на вероотстъпника, което пък има и политически последици. Ако един държавен ръководител в държава с мюсюлманско население в наши дни бъде обявен в неверие по тази теологическа парадигма, тогава срещу него може да се води и джихад, според част от салафитите“, поясни проф. Евстатиев.

Цялото интервю на Ирина Недева с проф. Симеон Евстатиев можете да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден на "затворените врати" в университетите

Въпреки че правителството отпусна допълнителни пари за увеличение на заплатите на университетските преподаватели, вратите на десетки висши училища в цялата страна днес останаха затворени. По този начин бива изразено недоволство от цялостното отношение на държавата към нуждите на висшето образование. Без занятия в частни и държавни..

публикувано на 20.05.24 в 12:57
Тбилиси - протести

Настроението в Грузия е "сега или никога"

Мариам Чакиа - глас от протестите в Грузия, сподели своите притеснения пред БНР. Тя е  грузински режисьор и продуцент на документални филми в много успешни копродукции. Първият й пълнометражен документален филм "Listen to the Silence", печели "Златен гълъб" в конкурса Next Masters в Лайпциг. Мариам е една от многото, които не пропускат и ден на..

публикувано на 20.05.24 в 12:40

Медицинският университет в Плевен се присъедини към протеста на висшите училища

Медицинският университет в Плевен се присъедини към протеста на висшите училища. Преустановен е учебният процес, а в 12:30 ч. в знак на недоволството, Ръководството, академичната общност и администрацията излизат пред Ректората на Медицински университет – Плевен. Ректорът на плевенския Медицински университет проф. д-р Добромир Добрев, който е и..

публикувано на 20.05.24 в 12:36
Мохамад Мохбер

Мохамад Мохбер ще е временен президент на Иран

Първият вицепрезидент на Иран Мохамад Мохбер ще поеме временно функциите на президента Ебрахим Раиси, който загина при катастрофа с хеликоптер заедно с външния министър Хосейн Амир Абдолахиан и всички останали на борда. Иранските власти увериха, че няма да има сътресения в управлението. В страната е обявен петдневен траур. От Европейския..

публикувано на 20.05.24 в 12:09

Английски език, икономика и здравно образование са предпочитанията на зрелостниците на втората матура

Днес се провежда втората задължителна матура, на която се явяват близо 46 000 дванайсетокласници.  Повече от половината полагат изпит по профилиращ предмет, изучаван в 11. и 12. клас. Останалите ученици са от професионални гимназии и техният задължителен държавен зрелостен изпит е по теория на професията. За втората си матура по..

публикувано на 20.05.24 в 11:56
Четвърти турнир по стрелба с лък в Сливен

Четвърти турнир по стрелба се проведе в Сливен

Как се е развило през времето едно умение, несвойствено за съвременния човек - стрелбата с лък. Вече почти никой не притежава лък и колчан стрели, за да си набави вечеря, но има едни хора, които не само, че не са забравили това средновековно умение, но и го усъвършенстват и го предават на следващите поколения. В Сливен в крепостта..

публикувано на 20.05.24 в 11:54
Арх. Михаил Сугарев и Владимир Райновски

Млади архитекти подеха инициатива за възстановяване на резиденцията на Тодор Живков в Банкя

Екип от млади архитекти се заемат с инициативата за възстановяването на бившата резиденция на соцлидера Тодор Живков в Банкя. Към момента имотът е изоставен, потънал в мръсотия и е в руини.  "Важна точка в мисленето ни е да се даде възможност резиденцията да се ползва от повече хора . Да стане поле на различни хора с различни..

публикувано на 20.05.24 в 11:36