Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мария Георгиева: Криптираните данни имат огромно приложение

Мария Георгиева
Снимка: Личен архив

От тази седмица „Хоризонт“ дава трибуна на млади специалисти, които работят в областта на компютърните науки. Първият гост в поредицата "Разкодирано" е Мария Георгиева, която работи във Франция и Швейцария. 

От 15 години Мария Георгиева разкрива тайните на криптираните данни. Във Франция те доктор по алгоритми и криптография. Работи в северния френски град Кан (различен от курорта Кан). Мария е и асистент-изследовател в лаборатория по математика към Политехническия университет в Лозана, Швейцария. 

Любовта й към математиката започва още в пети клас. А фондацията на спечелилия приза Будител на 2018-та година проф. Минко Балкански й дава старта във Франция.

Евклидови решетки, намиране на бази с къси и почти ортогонални вектори, хомоморфна криптография - така изглежда ежедневието на Мария Георгиева. Тя смята, че работата й ще има сериозни приложения в бъдеще. Облачните системи, електронното гласуване, работа с медицински данни, криптирането на банкови карти, машинно обучение, изкуствен интелект - във всички тези сфери има нужда от запазване на поверителността на информацията.

Хомоморфната криптография е на етап изследователска дейност, разказва д-р Мария Георгиева. Все още няма готови продукти на пазара, а причината е, че процесът е бавен. Георгиева вече има има вече осем патентни предложения извън България в областта на криптографията и информационната сигурност. 

Д-р Мария Георгиева стига и до отличието „Джон Атанасов“. По пътя към успеха, казва тя, е много важно да има кой да те подкрепи. 

Школата по криптография, която организира всяка година, цели да популяризира криптографията сред младите в България. Ежегодно се канят лектори от Европа. 

"Идеята сега в новата ни фирма е да отворим и клон в България. В новите технологии затваряйки се в една държава много би ни ограничило. Не мога да кажа, че бих останала във Франция или в Швейцария. Европа е едно цяло и ние сме навсякъде", коментира Мария Георгиева. 

Още за историята на Мария Георгиева слушайте в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прокуратурата поиска проверка на строителните обекти

Върховна административна прокуратура сезира Дирекцията за национален строителен контрол и Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ да извършат проверка дали на строителните обекти в страната са осигурени здравословни и безопасни условия на труд.  Образувана е преписка въз основа на публикации в медиите, в които се цитират данни за..

публикувано на 26.11.20 в 14:11
Атанас Бобоков

Съд постанови рекордна гаранция от 2 млн. лв. на Атанас Бобоков

Бизнесменът Атанас Бобоков излиза на свобода срещу 2 милиона лева.  Той е в ареста от края на май по обвинение за участие в престъпна група за внос и преработка на опасни отпадъци.  Миналата седмица първоинстанционният наказателен съд промени постоянния му арест в домашен, но Апелативният спецсъд отмени определението и му наложи рекордната..

публикувано на 26.11.20 в 13:55
142-рата годишнина от началото на военното образование в България и празника на Националния военен университет „Васил Левски“ бяха тържествено отбелязани във Велико Търново.

Каракачанов: Интервюто на Заев е малка крачка напред в правилната посока

Като малка крачка напред в правилната посока определи вицепремиерът Красимир Каракачанов вчерашното интервю на премиера на Северна Македония Зоран Заев , че изпълнението на Договора за добросъседство с България ще бъде закон. В Националния военен университет във Велико Търново Каракачанов заяви, че историята на България и Македония е обща до..

публикувано на 26.11.20 в 13:53
Председателят на СЕМ Бетина Жотева

СЕМ: Програма „Хоризонт“ на БНР изпълнява обществената си мисия

Програма „Хоризонт“ на Българското национално радио спазва своята обществена мисия - това е основното заключение в приетия с пет гласа „за“ от Съвета за електронни медии доклад от дирекция „Мониторинг и анализи“ относно спазването на законовото изискване за плурализъм на гледните точки в програмата. Докладът отразява резултатите от фокусирано..

публикувано на 26.11.20 в 13:49

Ще оцелеят ли галериите при затварянето заради коронавируса

Частните галерии и художниците ще понесат загуби при обявеното от правителството затваряне от 27 ноември до 21 декември заради пандемията от Covid-19. "Декември месец е един от най-печелившите месеци за галериите, тогава хората най-много ходят по изложби и тогава ние правим една много интересна изложба - предколедна, наистина ще бъде доста..

публикувано на 26.11.20 в 13:33

ЕК одобри пренасочване на 511 млн. евро в помощ на българската икономика

Европейската комисия одобри поправка в българската програма „Иновации и конкуренция“, която ще позволи мобилизирането на 511 млн. евро от европейския фонд за регионално развитие и кохезионния фонд. Те ще бъдат в помощ на българската икономика в борбата ѝ с последствията от кризата с коронавируса. Финансовата подкрепа включва безвъзмездни..

публикувано на 26.11.20 в 13:33

Може ли да има дистанционно обучение, но с присъствено изпитване

"Ако училищата решат следващите седмици да провеждат дейности по интереси, проектни дейности, всякакъв тип занимания в електронна среда, да отложат учебните седмици за юни месец. От 1-ви до 6-и клас имаме две седмици маневреност през юни месец", заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.  " Ние, учителите, няма как да подкрепим такова..

публикувано на 26.11.20 в 13:32