Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация:

Към момента на каса в бензиностанция не може да се купи електронна винетка

Антон Антонов, АПИ: На 7 януари ще обезпечим голяма част от страната за закупуване на винетки

Снимка: БГНЕС

Към момента на каса в бензиностанция не може да се купи електронна винетка, каза пред БНР Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. По думите му това може да се случи единствено на т.нар. тол автомати, които засега покриват 60-65% от броя на обектите на дадена верига. Повечето бензиностанции разполагат с терминали за закупуване на електронни винетки, каза още той.

Ден преди началото на Новата година „Хоризонт“ провери какво е положението с продажбата на електронни винетки на ГКПП Кулата. Проверката показа, че там няма никаква готовност. Дори на пункта са останали старите табели.

Председателят на Националното тол управление в Агенция „Пътна инфраструктура“ Антон Антонов каза в предаването „Хоризонт до обед“, че терминалите за самообслужване се монтират и в момента. Днес това ще се случи на „Дунав мост“. По график до 20 януари ще бъдат монтирани 500-те, договорени с изпълнителя за различните бензиностанции. По думите му те няма да са достатъчни, затова партньорска фирма ще предлага винетките в бензиностанциите срещу заплащане в брой. Антонов изказа мнение, че това ще започне да се случва поетапно от следващата седмица. Другите начини за плащане са на каса в областните пътни управления, през мобилното приложение и уеб сайта на агенцията. Антонов отбеляза, че са подготвени и новите информационни табели, които също предстои да бъдат сложени в близките дни на гранично-пропускателните пунктове.

Нямаме закъснения, по договор сме изпълнили задълженията си, отчете Антон Антонов.   

От вчера хората с трайни увреждания също могат да подават заявления за безплатни електронни винетки. Миглена Митева – началник Отдел „Интеграция на хората с увреждания“ в Агенцията за социално подпомагане, посочи, че вече имат приети около 500 заявления. По думите й няма срок за подаване на тези заявления, те се приемат целогодишно. От агенцията препоръчват на хората да проверят до кога е валидна старата им винетка и около 10 дни преди изтичането й да подадат заявление за новата електронна винетка.   

Светослав Бенчев коментира и цените на горивата. По думите ми тези на бензина и дизела в България са или най-ниските, или в топ 3 на ЕС през последната година.

Към настоящия момент цените на горивата са на нормални средни стойности, най-ниските в ЕС, посочи Бенчев в предаването „Хоризонт до обед“ и обясни това с факта, че цената на суровия петрол върви надолу. По думите му не се очаква повишаване на цените на суровия петрол, което да се отрази на цените на горивата в България. Според него е нормално в силно конкурентен пазар да има разлики в цените на различните бензиностанции:

„Има някои прекалено ниски стойности, които наистина могат да породят съмнения - дали горивата отговарят на изискванията за качество, дали те са контролирани, дали са заплатени всички данъци и акцизи. Освен че плащаме по-малко за горивото, има сериозна възможност то така да повреди двигателите на колите, че това да ни излезе значително по-скъпо, отколкото да заредим на нормална бензиностанция“.

Законът е изключително важен за нас, каза Бенчев и добави: „Очакваме той да регулира малко сектора и да намали драстично контрабандата и сивия сектор. За момента очакваме наредбата към закона. Тя е за обществено обсъждане, което трябва да приключи в следващите дни. Надяваме се да няма проблеми с нея. Те де факто представлява препис на закона. Надяваме се, че тя ще бъде обнародвана в срок, за да може на 29-ти законът да влезе в сила и след 3 месеца регистрацията на операторите да бъде приключила“.

Интервютата чуйте от звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Фермер: Няма недостиг на мляко в България, целта е внос на евтино сухо мляко от Украйна

От правителството и депутатите зависи докога ще продължава този нерегламентиран внос на сухо мляко най-вече от страни, които не са членки на ЕС . Това заяви пред БНР Димитър Шопов, председател на Асоциацията за развъждане на черношарена порода в България. Асоциацията обединява фермери, които произвеждат над 60% от млякото в страната...

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16