Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на с. Рибново на протест заради недостиг на питейна вода

| обновено на 08.01.19 в 17:18
2
Жителите на село Рибново в област Благоевград излязоха на протест заради остър недостиг на питейна вода.
Снимка: Кети Тренчева

Жителите на село Рибново в област Благоевград излязоха на протест заради остър недостиг на питейна вода. Кметът на селото Феим Иса определи ситуацията като "бедствена", а управителят на водното дружество – "като начало на предизборната кампания в община Гърмен". От четири дни едно от основните водохващания и част от водопровода са замръзнали, а опитите за решаване на проблема засега са неуспешни.

Две трети от жителите на село Рибново са без питейна вода от пет денонощия.

На протеста тази сутрин хората заявиха, че няма да плащат сметките си и искат да се отделят от ВиК - Благоевград. Ледени блокове с дебелина 30 сантиметра са запушили основното водохващане и част от новия водопровод на селото. Малкото количество, което постъпва от стария водопровод, не е достатъчно дори за режим на водоподаването. Това изведе хората и кмета на Рибново на площада.

На извънредна пресконференция управителят на ВиК - Благоевград Росица Димитрова категорично отхвърли обвиненията и заяви, че съоръженията се почистват и се поддържат в добро състояние. Проблемът според нея е, че като общински проекти те са изпълнени некачествено и наполовина. От ВиК не отричат, че проблемът е сериозен и не бягат от отговорност. Според управителя на водното дружество хората са подведени и употребени политически, което е недопустимо.

От три години ВиК настоява община Гърмен да реализира втория етап от проекта за водоснабдяване на селото, който включва изграждане на трикилометров водопровод от две нови водохващания.

В момента дебитът е едва 3 литра в секунда при необходими поне 11. Според кмета на община Гърмен Минка Капитанова причината за замръзването на водохващането и тръбите е субективна: „Това е отговорност на ВиК – те поддържат и експлоатират водопровода. Според мен явно есента не са отишли да си почистят хубаво листата“.

Росица Димитрова категорично отхвърли обвиненията:

„Колегите си изпълняват задълженията. Това са отговорни хора“.

Другият проблем е, че изграждането на новия довеждащ водопровод е изпълнено некачествено, признават от ВиК. Освен него като втори етап в проекта на община Гърмен е заложено и още едно водохващане с трикилометрово трасе, което обаче отлежава шеста година:

„Писали сме няколко пъти писма и сме се обръщали към община Гърмен да положат максимални усилия да бъде изграден и реализиран и вторият етап, но към момента това нещо все още не се случва".

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом.  Не закъсняха и карикатурите за случилото се, както и тези за все по-неубедително представящия се конкурент..

публикувано на 20.07.24 в 10:35

Сирени за въздушна тревога в Кипър заради 50-годишнината от турската инвазия

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точния час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната . 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция. За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата на..

публикувано на 20.07.24 в 07:55

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе си. Няма никакво отношение към тази огромна трансформация в българската икономика . Цялата..

публикувано на 16.07.24 в 10:06

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията . Това обаче става при определени условия и след преминаването на първоначална военна подготовка , защото засега военната професия е една от трите регулирани.  Таня, Димитър, Георги, Стоян са част от многото студенти на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Със специалността, която учат..

публикувано на 16.07.24 в 09:41

Огън и вода - къде са слабите ни места в борбата с пожарите?

Водата в България е неправилно управлявана , заяви пред БНР Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз. Основният проблем е напояването , изтъкна той за недостига на вода за земеделие. Изваляването в Румъния се прави с български специалисти . Водещи държави го правят и има резултати. Стоянов призова МЗХ да прояви..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Д-р Камен Николов, БАБХ: Конопените семена, маслото и брашното от тях са разрешени за влагане в храни

На витрината на магазин в центъра на София са изложени кексчета и бисквити с череп и знака на канабис на опаковката. За това сигнализираха слушатели на БНР.  Това става на фона на случката от миналата седмица, когато в болницата в Плевен попаднаха малки деца, яли бисквити с опасни, забранени съставки. Досъдебно производство по случая с децата в..

публикувано на 15.07.24 в 09:47