Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хироши Ямакава: Хората могат да моделират света по креативен начин, машините не

Хората е машините трябва да бъдат в обща екосистема, контролирана от човека, смята японският учен

| обновено на 01.03.19 в 16:26
Хироши Ямакава
Снимка: БАН

Ако изкуственият интелект се сдобие с интуицията на човека, тогава той може да стане по-силен, прогнозира доктор Хироши Ямакава - един от водещите изследователи на т.нар. "общ изкуствен интелект" в Япония. Той каза това по време на една от лекциите си в София през тази седмица, посветени на развитието на изкуствения интелект.

Според специалистите изкуственият интелект не е бъдеще, а нещо, което се развива в наше време.

Все повече държави, сред които и Тайван, разработват стратегии за развитие на изкуствения интелект през 2017 и 2018 година, показват данните, представени от доктор Ямакава. 

На всеки две години в Япония се разработва бяла книга за изкуствения интелект с основно послание какви да бъдат промените в пазара, технологиите, институциите, политиките и социалните измерения около въвеждането на изкуствения интелект. Въпреки всички документи обаче, д-р Ямакава призна, че дори на ниво компании в Япония има трудности в разбирането за изкуствения интелект заради страха, че той може да бъде по–силен от човешкия.

„Общият изкуствен интелект е този интелект, който може да изпълнява множество задачи така, както правят хората, но те възприемат изкуствения интелект като научна фантастика и затова трябва да обясня част от митовете и истинските предизвикателства пред свръхинтелекта“, добави д-р Хироши Ямакава, като изтъкна, че много хора се притесняват от изкуствения интелект, именно защото не го разбират:

„Всъщност много от изследователите на изкуствен интелект също изразяват известна загриженост. Въпрос на митология е, че интелектът може да се превърне в зловещо съзнателно същество - това не трябва да ни тревожи, тъй като нашите и неговите цели няма да съвпаднат. Митът, който се разпространява е, че изкуственият интелект не би могъл да ни контролира, но факт е, че ние можем да дресираме тигрите, като ги надхитрим. Пореден мит е, че свръхразумът е на няколко години разстояние, но това, което трябва да ни тревожи, е, че макар и на десетилетия от създаването - сигурно ще му отнеме също толкова време, за да бъде безопасен за хората“, уточни ученият.

По думите на изследователя самият изкуствен интелект е като „новороденото бебе - това е бебе на не повече от 6 месеца“, което „преминава през хиляди часове обучение с достатъчно количество данни, които да преструктурира“, но при този процес има и известни ограничения.

„Много от изследователите обръщат внимание на ограниченията - една от трудностите е свързана с интегрирането на обработването на символите и разпознаването, а другата - с липсата на разум. Хората могат да моделират света по креативен начин, но машините не, защото те са ограничени от рамката, създадена от човека. Данните за обучението са предварително създадени“, обясни д-р Ямакава, като уточни, че „при процеса на т.нар. "дълбоко учене" не се генерират хипотези и не може да формулира проблеми“ при изкуствения интелект така, както става при нас хората, тъй като е много ниска степента на гъвкавост, което може да доведе до това данните да се разпаднат.

От двете лекции на доктор Хироши Ямакава тези дни стана ясно и че хората, рано или късно, ще трябва да споделят средата със създадените от тях машини, които мислят самостоятелно. Според изследователя на т. нар. "общ изкуствен интелект" в Япония, от баланса между двете зависи и общото "щастие" на двата вида, които трябва да бъдат в обща екосистема под контрола на хората. И това вероятно ще правят хората, ако част от професиите бъдат заменени от по-умните машини, уточни той.

„Такава технология с изкуствен интелект вече се ползва“, обясни в интервю за „Хоризонт“ Деян Михайлов - квантов физик, завършил в Кеймбридж.

„Един много интересен и актуален пример в момента - развитието на автономните автомобили. Това е нещо, което в други държави, не в България, е изключително разпространено“, уточни  Михайлов и даде още един пример – архитектурата, при която изкуствен интелект се ползва за проектиране на кооперации, така че да отговаря на нуждите на строителя.

Разработките са излезли отдавна от университетите и се практикуват от фирмите, подчерта още Деян Михайлов.

Според плановете на ЕК до края на юни всички държави трябва да имат национална стратегия за изкуствен интелект, а през март експертна група ще представи финалната версия за спазване на етичните правила за изкуствен интелект.

Подробности можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Атанас Мангъров

Мангъров ще води листата на АБВ в 23-ти МИР в София

Партия АБВ представи водачите на своите листи в София. В 23 многомандатен район начело е доц. Атанас Мангъров,   в 24-ти - председателят на младежката организация Пламена Заячка, а в 25-ти район - председателят на софийската структура Христо Колев. Доц. Мангъров обяви за свой приоритет противопоставянето на безумните, по думите му, мерки срещу..

публикувано на 28.02.21 в 18:49

Ваксинационните паспорти и новите разделителни линии - седмичен обзор на събитията по света

Седмица, в която битката за ваксините стана още по-мащабна. И все по-ясно се очертаваха нови разделителни линии - между имунизирани и неваксинирани срещу Covid-19. Често звучеше понятието "зелен паспорт". Според едни - билет за вход към нормалния живот, според други - поредно посегателство срещу свободата. "Обединихме се около въвеждането на..

публикувано на 27.02.21 в 09:54
Д-р Стойчо Кацаров

Стойчо Кацаров: Тезата за ваксинационните паспорти е теза за продължаване на ограниченията

„Зелените коридори“ отварят вратата по-скоро към младите, към активните хора да се ваксинират, докато възрастните са изоставени в тази ситуация.  Тази позиция изрази пред БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването. Според Кацаров е трябвало първо да се защитят най-уязвимите – възрастните и хронично..

публикувано на 26.02.21 в 08:50

Михаил Екимджиев: Не се надбягваме с вируса, тичаме срещу него

" Гледам с все по-нарастващо безпокойство и объркване на това да се пътува, ако имаш документ, че си ваксиниран , още повече, че България се проваля във ваксинационната си кампания и план", каза пред БНР адвокат Михаил Екимджиев по повод днешното обсъждане на международни ваксинационни сертификати . "Европа няма в своята история подобно..

обновено на 25.02.21 в 11:46
Опашка от желаещи да се ваксинират в Пловдив

Имунолог: И трите одобрени у нас ваксини са ефективни

"Тъй като вече има три ваксини, които са одобрени в нашата страна, с доказана ефективност и безопасност,  хората имат право да избират, а данните за ваксините се обновяват непрекъснато,  затова пък хората се объркват и в информацията", коментира в предаването "Преди всички" д-р Цветелина Великова, имунолог и един от авторите на Фейсбук общността..

публикувано на 25.02.21 в 09:18
село Калайджии свлачище

Спирането на укрепване на свлачище заплашва да откъсне достъпа до златаришко село

Несвършена навреме работа по укрепване на огромно свлачище заплашва да откъсне достъпа до половината къщи в село Калайджии в Златаришкия Балкан . За решаване на проблема държавата отпусна преди повече от година 320 хиляди лева. Обявена е обществена поръчка от Община Златарица, която с най-ниска цена през миналото лято печели строителна..

публикувано на 24.02.21 в 10:00
Проф. Кристиан Хесе от Университета в Щутгарт

Омъжената жена в града - с най-добри шансове за дълъг живот у нас

Животът има начало и край и те се характеризират със своята еднаквост – микромортите при първия и последния дъх . Всъщност твърдението е валидно, ако Смъртта ни посети на 100-годишна възраст, казва в интервю за „Изотопия” професорът по математика и статистика Кристиан Хесе. Той преподава в Университета в Щутгарт, а една от любопитните скали,..

публикувано на 23.02.21 в 16:00