Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правната комисия в НС ще обсъжда президентското вето върху промените в Изборния кодекс

Снимка: БТА

Правната комисия в Народното събрание ще обсъди днес ветото на държавния глава Румен Радев върху Изборния кодекс.

Миналата седмица след двудневни консултации управляващата коалиция ГЕРБ и „Обединени патриоти“ излезе с общо решение да отхвърли ветото на президента.

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане новите промени в Изборния кодекс, като атакува по-високите прагове на преференциите, отлагането на машинното гласуване, на видеонаблюдението и на актуализирането на избирателните списъци. Като сериозен проблем при направените промени Радев открои невъзможността на практика българските граждани да обжалват пред съда нарушения в изборния процес.

Новите изборни правила станаха повод БСП да вземе решение да напусне парламента. Социалистите дори отказаха да се върнат в пленарната зала за ветото на президента, въпреки призивите на Румен Радев да участват в обсъждането на текстовете.

Миналата седмица ГЕРБ и „Обединени патриоти“ стигнаха до общо решение да отхвърлят президентското вето, с което на практика ще върнат отново спорните прагове на преференциите.

Заявката на ГЕРБ е обаче веднага след като ветото бъде отхвърлено и в пленарната зала и след повторното приемане на последните изборни промени, ГЕРБ да внесе своя законопроект за връщане на стария праг на преференциите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Цветан Цветанов говори от трибуната на Народното събрание.

ГЕРБ и ОП с общо решение да отхвърлят ветото върху Изборния кодекс

Управляващата коалиция ГЕРБ и "Обединени патриоти" излезе с общо решение да отхвърли ветото на държавния глава върху Изборния кодекс. От ГЕРБ заявиха, че законодателно ще  върнат старите прагове на преференциите, а от НФСБ съобщиха, че ще внесат..

обновено на 28.02.19 в 12:36
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Израел празнуват деня на любовта

Тези година Денят на любовта в Израел се отбелязва на 18 срещу 19 август. Въпреки опасността от бомбардировки и това, че не на всяко място съобщават къде е най-близкото скривалище, нищо не може да сломи духа на хората. Дълъг списък сочи къде в Тел Авив..

публикувано на 18.08.24 в 07:08

Днес честваме успението на свети Йоан Рилски Чудотворец

Православната църква празнува успението на св. Йоан Рилски Чудотворец, почитан като небесен покровител на българския народ. Най-обичаният роден светия е живял между девети и десети век. Животът му на отшелник в Рила планина е образец на духовно..

публикувано на 18.08.24 в 06:56

Дейвид Лами: Има риск от пълномащабна война в Близкия изток

Съществува нарастващ риск от "пълномащабна регионална война" в Близкия изток, предупреди британският външен министър Дейвид Лами на фона на отчаяните международни усилия за успокояване на напрежението с Иран и постигане на споразумение за прекратяване на..

обновено на 18.08.24 в 04:23
Две кучета на протест в Истанбул с надпис:

Бдение в София опита да насочи вниманието към закона за бездомните животни в Турция

С бдение в София граждани опитаха да привлекат общественото внимание върху закона за бездомните животни в Турция. Събитието се проведе снощи пред резиденцията на турския посланик в столицата. То беше под наслов "Бдение в памет на убитите кучета по улиците..

публикувано на 18.08.24 в 02:30
Камчатка, Русия

Няма жертви при земетресението със степен 7,2 в Камчатка

Няма щети, нито жертви в резултат на земетресението с магнитуд 7,2, което беше регистрирано край източния бряг на руския полуостров Камчатка, предаде БТА, цитирайки международните информационни агенции. "Повечето от вторичните трусове не се усещат", съобщи..

публикувано на 18.08.24 в 02:19

Овладян е пожарът в Съмърсет Хаус в Лондон

Пожарът в известната историческа сграда Съмърсет Хаус в централен Лондон беше овладян, след като около 125 пожарникари бяха извикани да се справят с огнената стихия. Няма пострадали хора, нито повредени произведения на изкуството.  На съвместна..

публикувано на 18.08.24 в 01:18
Стефания Батистини и Симоне Траини

Руско наказателно дело срещу италиански журналисти за незаконно преминаване в Курска област

Руската федерална служба за сигурност (ФСБ) съобщи, че е образувала наказателно дело срещу италиански журналисти за незаконно преминаване на границата в Курска област, предаде агенция ТАСС. Според съобщението, Симоне Траини и Стефания Батистини..

публикувано на 17.08.24 в 20:38