Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зорница Илиева: След изборите Ердоган със зъби и нокти ще консолидира властта си

Зорница Илиева

Резултатите от миналите местни избори в Турция ще отшумяват дълго, смята журналистът и специалист по темата „Балкани“ Зорница Илиева. В предаването „12+3“ на БНР тя припомни, че все пак Реджеп Ердоган с партньорите си от крайнодясната Партия на националистическото действие на Девлет Бахчели спечелиха 52 % от гласовете, включително в 15 или 16 от големите общини, в зависимост от решението за изхода на вота в Истанбул.

„Това дава основание на Ердоган да консолидира властта си, защото спечели в малките общини и консервативните мюсюлмани му останаха верни“.

Според анализатора Турция е разделена. Светски настроените, културни и които държат бизнеса и не одобряват политическия ислям на Ердоган, са в големите общини, които дават 70 % от БВП на страната. Изводът и на Илиева е, че именно икономиката е основната причина за загубата там.

„В Измир, Анкара и Истанбул живеят 1/3 от турците. В мегаполиса Истанбул идват от цяла Турция – те са 25 млн. души. Там губещи са кюрдите, които призоваха да се гласува за Народно-републиканската и Добрата партия, за да бъде нанесен първи удар на Ердоган".

Зорница Илиева не намира за 100 % коректно твърдението, че „възходът на Ердоган тръгна от Истанбул, сега падението му тръгва от там. Важен е изводът. До 2023 година няма да има избори и Ердоган ще гледа да излезе на честванията на 100-годишнината от основаването на Турската република като „баща на нацията“. Досега това звание се присъждаше само на Ататюрк. Затова Ердоган ще гледа да консолидира властта си със зъби и нокти“, е изводът на анализатора.

Обяснението с „грешка в превода“ на изявлението за приемането на промените в Закона за вероизповеданията под турско влияние е грешка в кавички. Това го има в дипломацията, посочи Зорница Илиева. Според нея е важно какво ще стане с посещението на Мевлют Чавушоглу в България. Дали ще дойде и дали нашата страна ще постави пред него червени линии, зад които не може да се преминава.

„Няма да има извинение, Ердоган с половин уста се извини на Путин при свален самолет и убит руски посланик в Анкара".

Цялото интервю на Петър Волгин със Зорница Илиева чуйте в звуковия файл: 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Парламентът отново не успя да започне второто си извънредно заседание

И вторият опит за започване на свиканото за тази вечер извънредно заседание се оказа неуспешен. Парламентът не успя да събере кворум, след като се регистрираха само 117 депутати. За да бъде открито заседанието, са необходими 121 гласа. Последният трети опит за събиране на кворум е насрочен за 20:45 часа. Второто за деня извънредно заседание е с..

публикувано на 21.05.24 в 20:36
Разселени палестинци живеят в разрушено училище на UNRWA, след като са се евакуирали от град Рафах, Хан Юнис, Ивицата Газа, 19 май 2024 г.

Раздаването на храна в Рафах е спряно заради липсата на доставки и общата несигурност

Раздаването на храна в палестинския град Рафах е спряно заради липсата на доставки и общата несигурност, обявиха от Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA). . Доставката на медикаменти е спряла още преди 10 дни, поради прекъсването на трафика през пропускателните пунктове откъм Египет и Израел. Към днешна дата работят само 7 от общо 24..

публикувано на 21.05.24 в 20:15

Разрушен е последният руски боен кораб, въоръжен с крилати ракети

От украинската армия съобщиха, че при операция през почивните дни са разрушили последния руски боен кораб, въоръжен с крилати ракети, предаде Ройтерс.  По последна информация на генералния щаб на украинската армия става дума за ракетния кораб "Циклон" от проекта 22800, който бил базиран в Севастопол.  Плавателният съд е бил поразен през нощта на 19 май...

публикувано на 21.05.24 в 20:09

Парламентът не събра кворум за второто за деня извънредно заседание

Народното събрание не успя да събере кворум, за да даде старт на второто за деня извънредно заседание. Регистрираха се 111 народни представители. Народното събрание ще заседава извънредно за втори път днес Председателстващата заседанието Росица Кирова даде почивка и насрочи  заседанието да продължи в 20:15 часа.  Кирова запозна народните..

публикувано на 21.05.24 в 19:59

Пореден протест срещу новата организация на движението в центъра на столицата

И тази вечер жители на центъра на София се събраха на протест, заради наложената от столична община нова организация на движението по булевардите "Патриарх Евтимий", "Витоша" и ул. "Фритьоф Нансен". По късно ще бъде блокирано движението по бул. "Патриарх Евтимий", като ще се пропускат само автомобили на градския транспорт и линейките.  Венцислав Банчев,..

публикувано на 21.05.24 в 19:31
Димитър Къцарков

Димитър Къцарков: Не се очакваше престъпленията на "Хамас" и отговорът на Израел да бъдат сложени на едно ниво

Не се очакваше на едно ниво да бъдат сложени престъпленията на "Хамас" и отговорът на Израел. Това каза пред БНР международният анализатор и специалист по Близкия изток Димитър Къцарков във връзка с  поисканите от главния прокурор на Международния наказателен съд заповеди за арест на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и..

публикувано на 21.05.24 в 19:26

Народното събрание ще заседава извънредно за втори път днес

Народното събрание е свикано на заседание днес от 19:30 часа, се посочва в интернет страницата на парламента. По-рано от група депутати започнаха събиране на подписи и обявиха, че   са внесли необходимия брой, за да се проведе второ извънредно заседание още днес. Депутати събират подписи за ново извънредно заседание Точка единствена в дневния..

публикувано на 21.05.24 в 19:23