Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасиха от руините историческа сграда

Обновено е килийното училище в Горна Оряховица

Емблематичната постройка е неделима част от историята на града

| обновено на 09.04.19 в 11:54
7
Кметът Добромир Добрев откри обновената сграда на килийното училище в Горна Оряховица
Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Осем месеца строителни работи и близо 170 хиляди лева държавно финансиране по линия на бедствията и авариите се оказаха достатъчни, за да бъде върнато към живота най-старото килийно училище в Горна Оряховица.
    

Местните хора сбъднаха една от мечтите си да видят отново 200-годишното училище, което е летописецът на възрожденската история на Горна Оряховица.

Едноетажната паянтова постройка от кирпич на първото килийно училище в Горна Оряховица, днес е спретната бяла сграда в двора на църквата „Св. Георги“, готова отново да кипи от живот, както е било през 1822 година, когато атонският монах Зотик създава училището.

„Случи се едно добро дело“, разказва отец Тодор Цанев, предстоятел на църквата „Св. Георги“. „Много се радвам, че го възстановихме, защото аз бях почнал сам да възстановявам, но с много мъки отново отпуснаха парите и се възстанови килийното училище. Това са си в миналото, когато идва дядо Зотик от Атон тук свещеник в тази църкваи  открива в църковните килии за децата, за бедните български деца за първи път в Горна Оряховица килийно училище. Там не е имало пособия, каквито има сега за учениците. Те са сядали на земята, пишели са на каменна дъска с кондил, но за българските деца това е било голяма придобивка“.

Битката за възстановяването на училището е от години

Борбата за възстановяването на първото килийно училище в Горна Оряховица продължава с години. При обилен сняг през зимата на 2013 година покривът паднал, започнали да се срутват и стените, а църковното настоятелство се обърнало за помощ към светската власт. „Важно е, че успяхме“, коментира кметът Добромир Добрев. „Подадохме проекти, доста дълго време се борихме с Междуведомствената комисия, но важен е резултатът – един обект, който е сътворявал духът на българщината, духът на горнооряховчани. Нашата идея заедно с Историческия музей в Горна Оряховица е да пресъздадем това килийно училище в състояние, както е било“.

Килийното училище е важно за града и хората, защото в него, освен че е поставена основата на светското образование, е писана и историята на Горна Оряховица, подчертава директорът на местния музей Пламен Мадемов.

„Не по-малка е ролята на килийното училище по време на подготовката на Априлското въстание. Реално тук, в Горна Оряховица, е бил центърът на подготовката на това въстание, на Първи революционен окръг. В Горна Оряховица са се укривали повечето от главните дейци на този окръг – и Стамболов, и Георги Измирлиев, и Иван Семерджиев. Официалната им дейност в Горна Оряховица е била преподавателска, те са работили в училищата, а вече неофициално и нелегално са подкрепяли местния революционен комитет. Другото важно нещо е, че читалище „Напредък“ , което през тази година чества своята 150-годишнина, е основано тук, в двора на църквата „Св. Георги“ на 13 юли 1869 г. от Радко Радославов, Вичо Грънчаров - отново тези най-будни дейци на Горна Оряховица“.

Миналата година по линия на бедствията и авариите държавата отпусна 166 844 лева за възстановяване на първото килийно училище в Горна Оряховица, което е собственост на Великотърновската митрополия. Възстановяването се оказало трудно, защото, когато строителите идват през август, намират руини.

„Важното е, че възстановихме историята и паметта на Горна Оряховица, въпреки всички трудности“, посочи Румен Янков, управител на строителната фирма, която работи на обекта.

Училището мирише на история

„Самото училище цялото мирише на история, уникално е само по себе си, но въпреки всичко сме твърде закъснели в запазването на историческата ценност на нещата. Има неща, които са от самото му създаване. Колкото успяхме да съхраним, успяхме, но бяхме твърде закъснели, защото при приемането на обекта, той се беше срутил целият. Може да се видят каменна плоча, няколко зида, които са запазени, дървени греди. Много е важно наши колеги да дойдат да го видят как е правено, как е строено и въпреки всичко да си вземем поука как не бива да оставяме нещо ей така на произвола на природата. В крайна сметка духовността крепи хората“, коментира той.

Въпросът днес е може ли да се възстанови оня възрожденски дух, който е правил от хората общност. „Ще е трудно“, смята отец Тодор Цанев. „Трябва да се възстанови този дух, който е бил някога, но в съвремието е много трудно вече да стане. Онуй, което е било, няма да бъде, но може да се направи нещо, както е сега неделни училища да се възпитават децата на религия, на вярата ни. Аз съм оптимист, ама да съм малко по-млад“.

Според Христо Димов, църковен настоятел към църквата „Св. Георги“, не всичко зависи от парите. „Който е вярващ, не зависи от парите всичко. Важното е хората да са хора и да се поддържаме. За вярата пари не трябват, но за поддръжката трябват пари“, отбелязва той.

„Музеят и църквата не сме водили разговори, но смятам, че на това училище му приляга една експозиция, която да може да разкаже за тези важни събития от живота в Горна Оряховица – просветния и революционния от 19 век и смятам, че би било чудесно“, заяви музейният директор Пламен Мадемов.

На този етап няма яснота какво ще е бъдещето на възстановеното първо килийно училище в Горна Оряховица. Чака се думата на Великотърновския митрополит Григорий, който не дойде при откриването на възстановеното училище.

И докато в Горна Оряховица килийното училище от 1822 година се върна към живота, то строеното по същото време килийно училище във великотърновското село Плаково е на път да изчезне. Община Велико Търново обяви за 21-и път търг за неговата продажба на цена от 17 000 лева, а гласът на местните хора училището да бъде превърнато в музей, засега остава без отговор, защото пари няма. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Калинка Александрова Янчева

Рецепта за дълголетие - 99 годишната баба Калинче от село Варвара

" Да обичаш, да не мразиш никого, да не мислиш лошо" - това е най-добрата рецепта за дълголетие според 99-годишната баба Калинче от пазарджишкото село Варвара.  Калинка Александрова Янчева е родена на 13 април 1925 година . С нея ни среща адв. Николай Баташки, когото слушателите познават от месечното издание на Правната рубрика на..

публикувано на 18.07.24 в 16:53

Без сценарий - околоселските пътешествия на Десислав Лафчиев

"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..

публикувано на 15.07.24 в 11:09

Пътуване във времето с калоферската дантела и традиции, подчинени на род, Родина и роден край

"Аз като калоферец имам много причини да се гордея освен със славното историческо минало на града, но и с настоящето на града", каза за БНР Наньо Чолпанов от Народно читалище "Христо Ботев" - Калофер. Със стихове на Ботев и Яворов започна разговорът с Чолпанов, за който Калофер и България са раят на Земята . "Тук имаме уникална природа -..

публикувано на 15.07.24 в 11:08

Етнология на спорта "като истинския живот" - всичко, навсякъде, наведнъж

Европейското първенство по футбол и "Копа Америка" белязаха лятото на 2024 г., но истинската любов към царя на спортовете не се побира в календара и статистиката от големите първенства . Същността ѝ личи в селския и аматьорски "ритнитоп" , както са се изразявали в зората на играта по нашите земи, но и в очаквани и неочаквани..

публикувано на 14.07.24 в 19:24
Софийската синагога

Улица в Тел Авив ще носи името на главния равин на България Ашер Хананел

Тел Авив е един от най-бързо развиващите се градове в света. Уличка в Източната част  на града, която досега носеше само номер, вече е наречена на основателя на Еврейския исторически институт в София, сега част от Института по Балканистика при БАН, Ашер Хананел. Той е бил и главен равин на България по време на Втората световна война. В своето слово..

публикувано на 14.07.24 в 06:05

Как живеят хората в украинското българско село Камчик?

19-та световна среща на българските медии, организирана от БТА, отведе журналистите в украинското българско село Камчик. Как живеят хората там и как пазят в сърцата си вече близо 200 години България? Валентина Кашчи - единствената учителка по български език във Всеукраинския център за българска култура  Отзвук от 19-та Световна среща на..

публикувано на 13.07.24 в 07:15
Гергана Василева Румен Иванов

Гергана Василева - маратонецът с множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите

Гергана Василева е маратонец множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите.  От 15 години Гергана Василева живее с диагнозата множествена склероза, но болестта не й пречи да бъде маратонец, колоездач, съпруга, майка и журналист. Нито за миг тя не се отказва да  живее пълноценно. Предстоят й 6 маратона, на 6 континента заедно с Румен..

публикувано на 10.07.24 в 17:33