Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шансовете на независимите кандидати за ЕП

Снимка: БГНЕС

„Нямам амбиции за Европейския парламент, а искам важните теми за българския народ да влязат в политическия дебат. Интересите на работниците трудно се защитават. Когато икономическата мощ на една страна е несъизмеримо по-висока от силата, която би могла да приложи другата страна, очевидно е, че няма как да останем на нивото на синдикализма“. Това каза пред БНР независимият кандидат за Европейския парламент Ваня Григорова, синдикалист, председател на Солидарна България, икономист.

„Ако успея да накарам представителите и на другите партии да разберат, че е време да обърнат внимание на трудещия се българин и да спрат да го забавляват с цирковете, които играят през последните година, това е достатъчно за мен, дори и да на вляза в ЕП“, каза още Григорова в предаването „12+3“.

Държавата не помага тезите и каузите на независимите кандидати да стигнат до българския избирател, подчерта Ваня Григорова.

„Селата си отиват и аз се явявам представител на българските селяни, защото това е най-голямата социална група, от която зависи съществуването на България“. Това е причината да се яви като независим кандидат на евровота Йордан Малджански, агроексперт от Враца.

„Няма да плащаме за европейските ценности с нашите бедност, глад, безработица и мизерия. Северозападна България е най-бедният край в Европа“.

„Не обсъждам проблеми, а предлагам решение“, поясни Малджански.

„Недостижимо за сам човек е достигането на необходимия брой гласове, за да влезе в Европейския парламент, защото за това му трябват 118 000 гласа. Това е основната пречка пред независимите кандидати за евродепутати“, по думите на проф. Красимир Калинов, бивш член на ЦИК, преподавател, експерт по избори.

„Целият механизъм на независимия кандидат беше измислен като задоволяване на обществената потребност да има мажоритарно гласуване. За евровота и за парламентарните избори този механизъм не работи добре. Би могло да се обмисли по какъв начин да се промени тази концепция, за да бъде работеща“.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръст на българите, предпочели почивка в Пиерия през юли

Повече българи в сравнение с миналата година са предпочели през юли почивка в гръцката област Пиерия, съобщават хотелиерите. Румънците пък пътуват със самолет до островите, за да избягват чакане по границите. Рязко намаление на румънските туристи с 40% отчитат хотелиерите в област Пиерия. Там се намират популярните за туристите от балканските..

публикувано на 03.08.24 в 10:50

Пореден празник на минералната вода в троянското село Шипково

В троянското село Шипково за поредна година организират празник на минералната вода. Един от най-старите ни балнеолечебни курорти започва функционирането си от далечната 1912 г., а с лечебните свойства на минералната вода привлича посетителите си. За това местните хора си организират и празник на минералната вода, който ще започне тази вечер..

публикувано на 03.08.24 в 10:30

В София тръгва нова туристическа автобусна линия

Нова туристическа автобусна линия с номер 200 тръгва от днес в София, съобщават от Столичната община. По линията ще се движат двуетажни автобуси през уикендите до 15 септември. Целта е да се улесни достъпът до туристически обекти. Автобусите ще се движат в центъра на града с начална и крайна спирка "Площад "Св. Александър Невски""...

публикувано на 03.08.24 в 10:13
Фотоколаж: Силвия Петрова

Международните новини на седмицата

Тази седмица се засили опасността от широкомащабна въоръжена конфронтация в Близкия Изток. Политическият лидер на "Хамас" Исмаил Хания беше ликвидиран в сряда в столицата на Иран - Техеран. Палестинската групировка обвини Израел за удара по апартамента му.  Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви в сряда, че в последно време страната..

публикувано на 03.08.24 в 10:05
Държавен фонд

ДФЗ утвърди ставките по помощта de minimis

Ставки по помощта de minimis са утвърдени от Държавен фонд "Земеделие". Те се отнасят за стопаните, които отглеждат картофи, черупкови плодове и култивирани гъби. С наличния бюджет ще бъдат подпомогнати над 4 хиляди хектара картофи и над 7 хил. хектара черупкови плодове. 13 млн. лв., е бюджетът, който фонд Земеделие ще разпредели по..

публикувано на 03.08.24 в 09:20
с. Славейно

В Славейно продължават честванията на 121-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

Честванията на 121-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание продължават в родопското село Славейно. Тази година се отбелязват и 120 години от гибелта на знаменосеца Кольо Шишманов. Честването ще започне в църквата "Св. Пророк Илия", с панихида в памет на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание.  Програмата предвижда..

публикувано на 03.08.24 в 09:05

Водачът на почистващата машина извадил раненото дете в Созопол с подръчни средства

Операторът на почистващата машина е реагирал много бързо и 9-годишното дете, което се е заклещило в барабана ѝ на централния плаж в Созопол, е извадено с подръчни средства.  Това заяви в ефира на БНР Кирил Спасов, представител на фирмата концесионер на плажа. Той допълни, че с подръчни средства е отрязана част от металния кош и малчуганът е..

публикувано на 03.08.24 в 09:00