Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Късометражният филм без реплики "SЕЕN" - как ни моделират комуникациите

Филмът ни кара да се замислим доколко сме тук и сега, докато си пишем с няколко души едновременно

Кадър от филма "SEEN"

Късометражен 27-минутен филм без реплики задава въпроси, свързани с комуникациите и как те променят съвременния човек. Лентата „SEEN“ ще бъде показана на повече от 40 международни фестивала.

Най-голямото предизвикателство беше за актьорите. Чрез сюжетните линии във филма „SEEN“ се обърнахме към всяко едно поколение, посочи един от режисьорите - Николай Драганов, пред „Хоризонт“.

„Сега младите буквално са се сраснали с телефона, постоянно си пишат – с един, с втори, с трети – мултитекстинг се казва това. Точно това искаме да покажем – как ти си на пет места едновременно, но истински не си на нито едно от тях.

Режисьорите на „SEEN" са Николай Драганов и Петър Бояджиев са рекламисти и дебютанти в киното.

Филмът е базиран върху три основни сюжетни линии. "SEEN всъщност е за това как ни влияят комуникациите, цялата тази texting култура . Има една сюжетна линия на 17-годишно момче, другата е на 30-годишна двойка и на 58-годишен мъж. При 30-годишната двойка самата сцена се развива на една маса", разказа Николай Драганов в предаването "Преди всички". 

"Оказа се, че да накараш публиката да чете 27 минути е изключително хващащо. След филма и по време на филма (ние с Петър бяхме на повечето прожекции - имахме 5 прожекции в София, сега в момента филмът върви, има още 12 прожекции по всички фестивали- Долна Малина, "Боровинкови нощи"), хората реагираха изключително адекватно. В трейлъра бяхме подготвили публиката какво ще видят."

"С филма не сочим с пръст. Не казваме това е супер вредно, опасно и така нататък", увери режисьорът, според когото филмът е изключително абстрактен и без определен край.

"Филмът по-скоро цели да задава въпроси. Виждаме ли себе си, докато пишем и всъщност това може би е един основните проблеми - че винаги се опитваме да бъдем някой друг, пишейки. /…/ В интернет можем да бъдем тотално други хора – много по-готини, много по-смотани. Никой не знае." 

Искаме хората да се усетят и да са малко повече тук и сега, допълни Николай Драганов.  

Режисьорите вече работят по сценария за следващ късометражен филм.

"Оказа, че миналата година е имало невероятен спад в производството на късометражно кино. Ние не го знаехме това нещо, съвсем случайно ни попадна“, каза още Николай Драганов. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Луксозно издание на Рибния буквар отбелязва 200 години от създаването му

Сдружение "Българска история" отбеляза 200 години от публикуването на първия български учебник, написан на разговорен език и със светско съдържание, познат на всички българи като "Рибния буквар". Луксозното юбилейно издание се отличава с паралелно напечатани оригинални и осъвременени текстове. Негов редактор е докторът по история Теодор Борисов...

публикувано на 06.09.24 в 17:21

Поредицата "Седемте хълма" възкресява паметта за Пловдив

"Южнобългарска хроника" на Димитър Мантов е част от библиотека "Седемте хълма", посветена на Пловдив. Това е втората книга от автора, която е включена в поредицата. Другите заглавия от библиотека "Седемте хълма" са "Този шарен Пловдив" от Георги Райчевски, "Ескадронът" от Стефан Дичев, "Хълмът" от Димитър Кирков, "Да живей съединението"..

публикувано на 06.09.24 в 14:38

Спомени за Ален Делон от "Златния фонд" на БНР

Сцената на европейското кино изгуби една от най-бележитите личности на двадесети век - Ален Делон. В памет на непрежалимия актьор, режисьор и певец "Дома на киното" организира седмица в негова  памет.  Спомени за Ален Делон от „Златния фонд“ на БНР: "Вярвам, че в киното няма творчество на ниво актьор, имам предвид. Казвам, че на един..

публикувано на 05.09.24 в 15:16
Христо Христов (вляво) и Борислав Стойков (вдясно)

Архитектурните потайности на Русе във фотокнига на млад лекар

Млад лекар от Русе издаде фотокнигата "Архитектурата на град Русе". Христо Христов е любител фотограф, с интереси в областта на историята и архитектурата. Книгата съдържа снимки на 310 обекта. " Това е моята мисия. Не само хората в Русе, а в цялата страна да се гордеят с това, че са българи и всеки със собствената си архитектура в своя..

публикувано на 02.09.24 в 14:18

Възстановиха Пиклата в Червена вода

В дните на суша и воден режим в десетски селища на страната, една чешма потече отново, а майстори възстановиха красивия й каменен дом. "За нас не е срамно да кажем, че чешмата се казва Пикла." Да, така хората в село Червена вода наричат чешмата, която след десетилетна почивка отново разхлажда хората по стария римски път...

обновено на 01.09.24 в 08:39

В село Крушовица възстановиха паметната плоча на гроба на поп Минко

През това лято във врачанското село Крушовица се проведе голяма родова среща на наследниците на местния свещеник от периода на Възраждането - поп Минко Цалов.   Със средства на фамилията беше възстановена паметната плоча на гроба на поп Минко, който се намира в двора на селската църква. Неговите наследници са и сред дарителите за..

публикувано на 01.09.24 в 07:00

В Тел Авив представиха шоуто "Четири стихии"

"Четири стихии" е названието на необикновено шоу, при което любителите на приключения станаха свидетели на „магическо превъплъщение“, изиграно от циркови артисти на изключително необичайно място - Експо центъра на Тел Авив, където обикновено се показват изложби на иновации или има спортни състезания.  Всъщност това са четири части на цирков..

публикувано на 01.09.24 в 04:51