Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Половин година след пожара читалището в Скребатно все още е в развалини

Заради неясноти в разследването възстановяването на сградата е блокирано

Изгорялата на 9 януари сграда на Читалището в село Скребатно
Снимка: Кети Тренчева

На 9 януари изгоря сградата на читалището в гоцеделчевското село Скребатно. Следствието е предложило прекратяване на досъдебното производство, но от прокуратурата са поискала разследването да продължи.

Хората в Скребатно не са забравили ужаса от огнените пламъци, които погълнаха 100-годишната сграда, символ на селото, както и тревожния звън на камбаната, която часове не спря да бие. 

Дни след пожара всички жители се включиха в инициативен комитет и беше дадено началото на мащабна дарителска кампания. Над 12 хиляди книги, дошли от цялата страна, попълниха изпепеления библиотечен фонд. Продължават да се събират и парични средства за изграждане на ново читалище, от което са останали табелата и логото, напомнящо за мускетарските времена - "Един за всички, всички за един".

Сградата на музея в Скребатно, където в момента се помещават читалището и кметството

В Скребатно зрее недоволство от това, че няма никакви стъпки за възстановяване на читалището. В 100-годишната изгоряла сграда се помещаваха още кметството на селото, както и два частни търговски обекта - магазин за храни и ресторант, които са собственост на семейството на кмета Даниела Пидева. 

Една от версиите, по които се работеше е, че огънят е тръгнал от незагасена печка точно в един от тези търговски обекти. Другата е, че пожарът е причинен от електрическа печка, с която се е отоплявала залата на читалището. Имаше и хипотеза за късо съединение в старата електрическа инсталация.

До този момент институциите нямат категорично становище. И точно това според кмета на община Гърмен Минка Капитанова това е пречка да започне реалното възстановяване на сградата. Имаше и един правен проблем, свързан с факта, че земята под сградата е публична общинска собственост, което поставяше въпроса как ще бъдат изградени частните търговски обекти, които също изгоряха и дали ще е морално възстановяването им в общ проект с общината, ако се окаже, че от тях е тръгнал пожарът.

"Все още сме в задънена улица. На едно от заседанията на общинския съвет се взе решение собствениците на двата търговски обекта, които са в нашето УПИ, което е УПИ на кметството и на читалището, да си възстановят техните магазин и ресторант във вида, в който са били върху част от терена. Теренът е публична общинска собственост, но към момента имаме друга пречка, тъй като вие знаете, че там възникна пожар. В момента текат следствени действия и все още нямаме окончателен доклад дали има някой вина или няма вина. Докато не приключат тези действия, ние не можем да предприемем никакви мерки", обясни Минка Капитанова.

Общината има готовност да започне възстановяването на сградата на читалището: "Аз отново поради големия обществен интерес съм изпратила писмо до районното управление в Гоце Делчев, да питам докъде е стигнало това следствие, за да знаем какво да правим", добави Минка Капитанова.

Повече по темата слушайте в звуковия файл.

Снимки: Кети Тренчева

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

90-годишният цигулар Любен Йотов: Оркестърът може без мен, аз без него - не

Любен Йотов е най-възрастният оркестрант у нас. Преди дни той навърши 90 години, а вече 60 години продължава да свири в Оркестъра на юристите.  Оркестърът на юристите с диригент Веселин Байчев днес получава наградата „Кристално огърлие” на Съюза на музикалните и танцови дейци. На концерта ще свири и дългогодишният концерт-майстор..

публикувано на 16.04.21 в 18:12

Апостол Апостолов се отказа от академичната си работа в Англия и създаде Център за обучение в Надарево

След успешен академичен престой във Великобритания, той се завръща в селото на своите дядо и баба. Няма никакъв опит със земеделие, но пък неговия прадядо е учил на градинарство старите европейци. Завършилият PhD в Бирмингам през 2006 д-р Апостол Апостолов се установи да живее в село Надарево до Търговище и създаде Център за обучение по устойчиво..

публикувано на 16.04.21 в 15:37

За сладкия бизнес и високото качество

„От години работим в хранително-вкусовия бизнес, като аз съм завършил такъв техникум, постепенно не се отказах и професията ми хареса“, разказа в „Преди всички“ Димитър Колчаков за това как оцелява днес един малък семеен бизнес за сладкиши. „Опитваме се чрез различни електронни платформи за професионални сладкари да даваме повече познания..

публикувано на 16.04.21 в 10:28

700 души у нас страдат от т.нар. "кралска болест", от тях 100 са деца

В навечерието на Световния ден на хемофилията 17-и април Българската асоциация по хемофилия организира национална кампания. Тази година тя преминава под мотото на световната федерация „Движим се заедно с промяната “.  Хемофилията става част от живота на Петя Саздова още когато синът ѝ Стиви е на седем месеца. Резултатите показват, че..

публикувано на 14.04.21 в 12:50
Петромир Кънчев и Камелия Славчева

Започна кампания за събиране на средства за изоставени деца

Фондация „Надежда за малките”, Фондация "Зорница", Център за изкуство започнаха национална благотворителна кампания "Дари обич". Кампанията ще продължи до Коледа. Всяка година в България се изоставят 2000 деца, половината от тях са в София. Целта на кампанията е да се осигури помощ за тези деца. Голяма част от редовните дарители са спрели да..

публикувано на 12.04.21 в 18:23

Остави всичко друго и чети

„Поканата ни е към всички –  деца и възрастни, да отделят по 15 минути и да почетат книга по свой избор на тишина . За участие в „Остави всичко друго и чети” вече се записаха над 13 000 участници от 21 страни и един протекторат. От цял свят са участниците, попълнили нашия формуляр за четене на сайта ни“. Това каза в предаването „Преди всички“..

публикувано на 12.04.21 в 11:17

Реновират приземения Ту-134 в Силистра

Пътнически самолет Ту-134 повече от 30 години стои приземен до река Дунав. Дълго време самолетът е бил учебна база за децата от Силистра, но преди повече от 15 години парите за поддръжката й свършват. Занемарена и самотна, днес машината е все така край реката, но е напът да сбъдне мечтата на мнозина от крайдунавския град да влязат в..

публикувано на 12.04.21 в 10:11