Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 300 бивши домашни кучета, проявили агресия или използвани за боеве, са прибрани в приютите към "Екоравновесие"

4
Кучета от приюта в Горни Богров
Снимка: ОП "Екоравновесие" - личен архив

В трите приюта към столичното общинското предприятие "Екоравновесие" има най-малко 300 домашни кучета, коита са били използвани за боеве или са били агресивни, каза в интервю за "Хоризонт" директорът на предприятието Веселин Асенов. С тях се работи по специална програма, за да може кучетата на недобросъвестни стопани да се социализират и да бъдат осиновени. 

Д-р Асенов смята, че е необходимо да заработи национална стратегия за работа с бездомни и изоставени животни. По думите му на повечето места в страната се работи кампанийно по проблема с безстопанствени животни. Той уточни, че единствено в София и в някои от по-големите градове се работи ежедневно.
"За съжаление съществува т.нар. "кучешки туризъм", когато от едни общини се транспортират кучета в други, най-вече в София. Очакваме с нетърпение издаването на наредбата от министъра на земеделието и прилагането в национален мащаб на тази програма за овладяване на популацията на безстопанствените животни. Очакваме и промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, с които се надяваме да се спре проявата на агресивно поведение от страна на домашни любимци, отглеждани от недобросъвестни собственици".

От началото на годината осиновените кучета от приютите на „Екоравновесие“ са 506, кастрираните кучета са 1576.

„Има положителна тенденция и ръст на осиновяванията на кучета от общинските приюти на „Екоравновесие“. От началото на годината 506 кучета са намерили нов дом, докато за цялата 2018 г. те са 600. От 2016 г. до настоящия момент осиновените кучета от приютите на предприятието са 2700. Важно е също така да отбележим, че хората са станали по-отговорни и се обръщат към нас, за да кастрират кучетата си. По кампанията за безплатна кастрация и регистрация на домашни дворни кучета от началото на годината до сега са кастрирани 300 кучета“, отбеляза директорът на ОП "Екоравновесие" Веселин Асенов.

От началото на 2019 г. постъпилите за лечение кучета във ветеринарната клиника на „Екоравновесие“ са над 200.

„Гражданите все по-често се обръщат към „Екоравновесие“ и за помощ на нуждаещи се от лечение бездомни кучета, изпаднали в беда. Животинките се транспортират до ветеринарната ни клиника във „Връбница“, където лекарите ги преглеждат и след установяване на диагнозата назначават съответното лечение. Радващо е, че в много от случаите, след като кучетата са излекувани, хората, потърсили ни за помощ, ги осиновяват и те намират дом“, обясни д-р Габриела Панкова – зам.-директор на „Екоравновесие“.

От средата на септември „Екоравновесие“ ще продължи инициативите си по кампанията „Осиновявай, не купувай”, която вече трета година стартира през пролетта и с помощта на доброволци се провежда извън приюта на различни обществени места, паркове и търговски центрове. Освен за популяризиране на осиновяванията в кампанията се обръща внимание и на културата на отглеждане и отговорността на собствениците на домашни любимци.

Интервю с екипа на "Екоравновесие" чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом.  Не закъсняха и карикатурите за случилото се, както и тези за все по-неубедително представящия се конкурент..

публикувано на 20.07.24 в 10:35

Сирени за въздушна тревога в Кипър заради 50-годишнината от турската инвазия

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точния час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната . 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция. За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата на..

публикувано на 20.07.24 в 07:55

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе си. Няма никакво отношение към тази огромна трансформация в българската икономика . Цялата..

публикувано на 16.07.24 в 10:06

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията . Това обаче става при определени условия и след преминаването на първоначална военна подготовка , защото засега военната професия е една от трите регулирани.  Таня, Димитър, Георги, Стоян са част от многото студенти на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Със специалността, която учат..

публикувано на 16.07.24 в 09:41

Огън и вода - къде са слабите ни места в борбата с пожарите?

Водата в България е неправилно управлявана , заяви пред БНР Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз. Основният проблем е напояването , изтъкна той за недостига на вода за земеделие. Изваляването в Румъния се прави с български специалисти . Водещи държави го правят и има резултати. Стоянов призова МЗХ да прояви..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Д-р Камен Николов, БАБХ: Конопените семена, маслото и брашното от тях са разрешени за влагане в храни

На витрината на магазин в центъра на София са изложени кексчета и бисквити с череп и знака на канабис на опаковката. За това сигнализираха слушатели на БНР.  Това става на фона на случката от миналата седмица, когато в болницата в Плевен попаднаха малки деца, яли бисквити с опасни, забранени съставки. Досъдебно производство по случая с децата в..

публикувано на 15.07.24 в 09:47