Проф. Нели Огнянова: Порното за отмъщение е инструмент на културата на страха

Проф. Нели Огнянова
Снимка: БГНЕС

„Разпространението на изображения със сексуален характер без разрешението на лица, без тяхно съгласие е много мощно, крайно средство за натиск.“ Позицията е на проф. Нели Огнянова, експерт и преподавател по медийно право в Катедрата по европеистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". В предаването „Хоризонт до обед“ тя коментира медийно-правния аспект на казуса с публикуването на интимно съдържание и лична информация за партньорката на един от кандидатите за кмет на София – арх. Борислав Игнатов.

„Мотивацията е различна: понякога тя е просто за отмъщение, за продължаване на връзката, понякога мотивите са с личен характер, но днес говорим за случай, в който става въпрос за опит за принуждаване към определено поведение, към отказ от участие в изборен процес. Това е  един феномен, който има и социални измерения - това е изключително опасно, защото порното за отмъщение е инструмент на културата на страха“, посочи проф. Огнянова.

За България това е нов инструмент за натиск върху публични фигури

Трябва да се реагира много ясно и недвусмислено и обществото и медиите да се противопоставят на тази тенденция, смята Нели Огнянова. По думите й, за страната ни това е сравнително нов инструмент в арсенала от средства за притискане на хора и на публични фигури.

„Засега са използвани други средства, скрити записи, използване на малки лични тайни, средства от едни други времена – от машината на Държавна сигурност. Но тук натискът, заплахата идва от едно средство за масово информиране, каквото е сайтът „Пик“, подчерта проф. Огнянова.

Конюнктурно разграничаване на политиците или път за въвеждане на стандарти

В България правната процедура за подобни случаи на защита на човешкото достойнство не е ясно да е задвижена, но трябва да се отчете реакцията на политическо равнище, отбеляза още медийният експерт.

„Има отказ от партниране с този сайт по време на избори. Партии и кандидати обявиха позициите си. Има елементи на разграничаване, предвид легитимирането на сайта досега от едно масово, ако мога така да кажа, позиране на политици по време на събитията, на сайта.“

Според проф. Огнянова времето ще покаже дали това разграничаване е „моментно поради шоковия характер на публикацията или има трайна тенденция за въвеждане на стандарти в политическото поведение“.

Цялото интервю е в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.

Свързани новини

 Ружа Смилова

Ружа Смилова: Безскрупулно е да се упражнява политическо влияние чрез тиражиране на лични снимки

Може да бъде търсена наказателна отговорност от медия, която разпространява вулгарни снимки. Така Ружа Смилова -  гл. ас. асистент в Софийския университет "Свети Климент Охридски"  коментира случая с публикуваните в информационния сайт "Пик" снимки на..

публикувано на 13.09.19 в 13:27

Катя Кръстанова: Последиците от разпространяване на интимни снимки са изключително тежки

Разпространяването на снимки с интимно съдържание е насилие над жената, злоупотреба с личното пространство на всеки човек, коментира в предаването "Хоризонт до обед" клиничният психолог Катя Кръстанова от Фондация "Асоциация Анимус" - център за..

публикувано на 13.09.19 в 13:14