Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баритонът Ливиу Холендер: Научих много от Красимира Стоянова

Ливиу Холендер

Фестивалът "Пиано Екстраваганца" ще бъде открит на 28 септември в София с камерен концерт на австрийския баритон Ливиу Холендер, който ще пее в клавирен съпровод на Матиас Флецбергер. 27-годишният певец е син на легендарния директор на Виенската Щатсопер Йоан Холендер - факт, който предопределя неговия професионален път на музикант. 

С талант и последователност Ливиу Холендер изгражда стъпка по стъпка самостоятелно своята кариера. Още като дете той е член на оперното училище към Виенската Щатсопер и се изявява на тази сцена с партията на Овчарчето от операта "Тоска“. Ливиу Холендер изучава пиано и кларинет във Виенската консерватория, дипломира се и като юрист, а от 2013 г. започва да учи оперно пеене в Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена. През 2015 г., още докато е студент, прави своя дебют в Дворцовия театър Шьонбрун в ролята на д-р Фалке от оперетата “Прилепът“. 

За слушателите на предаването “Алегро виваче“ по "Хоризонт" певецът сподели интересни подробности относно развитието на своята кариера и покани българската публика на концерта си в София. 

“Очаквам с голяма радост концерта в София. Първоначалният контакт се осъществи благодарение на голямата българска певица Красимира Стоянова, при която имах удоволствието да специализирам по време на неин майсторски клас в рамките на летния фестивал в Залцбург през 2018 г. Камерзенгерин Красимира Стоянова е вокален педагог, от който научих много като певец. Тя ме свърза с организатора на фестивала Людмил Ангелов, който ме покани да изнеса концертна програма с изцяло камерен, песенен репертоар. Прекрасна идея, защото  считам, че традицията на песенното изкуство, класическата  Liederabend е ярко представена именно в немскоезичните страни. Щастлив съм, че моите изпълнения ще бъдат в съпровод на изключителния пианист Матиас Флецбергер, който е имал творчески контакт с певици като Криста Лудвиг и Елизабет Шварцкопф. Той е не просто добър акомпанятор, с него постигаме изключително партнъорство на сцената, музицирайки заедно. Програмата на нашия концерт в София обхваща песенни творби от Франц Шуберт, Хуго Волф, Ференц Лист, Густав Малер, Ерих Корнголд.  Включвайки песни от Шуберт като един от видните представители на виенската класическа музикална школа и основоположник на романтизма, и стигайки до модерни автори като Корнголд, искаме да представим еволюцията на художествената песен в австрийската музикална литература и очакваме да зарадваме  публиката .“

Младият баритон Ливиу Холендер разказа с удоволствие за своите успешни изяви на международни оперни сцени и сподели за силните емоции, съпътствали  дебюта му в оперния театър на Тимишоара, Румъния:

“Въпреки че изпълнявам с удоволствие песенен репертоар, все пак център на моята кариера е операта. В продължение на две години бях солист в оперния театър  “Am Gaertnerplatz“ в Мюнхен, където имах възможност да се изявя в чудесни роли – Гулиелмо от "Така правят всички“ и  Папагено от "Вълшебната  флейта" на Моцарт, както и Шонар от "Бохеми“ на Пучини.  През 2019 г. дебютирах на летния музикален фестивал в Брегенц, в новата продукция на операта "Риголето" от Верди. Изпълних ролята на Маруло и бе изключително удоволствие да си партнирам в тази постановка с известния български баритон  Владимир Стоянов, който изпълни централната партия на Риголето. Очаквам с радост дебюта си в Миланската Скала през юни 2020 г. с ролята на Силвано от "Бал с маски" под диригентството на прочутия маестро Зубин Мета.  Важно за мен бе участието ми на летния фестивал в Залцбург през 2018 г. като Папагено в сценичния вариант на операта "Вълшебната флейта" от Моцарт за деца.  Разбира се, незабравим спомен за мен е първата ми голяма роля на сцената, моят дебют като Граф Алмавива  от  "Сватбата на Фигаро“ през 2016 г. в оперния театър на Тимишоара, Румъния. Това е родният град на моя баща. На същата тази сцена преди 50 години той е  изпълнил ролята на Жорж Жермон  от "Травиата“. Изключително силна е емоцията и чувството на удовлетворение за мен, пеейки в Румъния, от факта, че продължавам музикалната традиция на моята фамилия. От моя баща Йоан Холендер наследих страстта към операта. Той ме подкрепя, но едновременно е най- строгият критик на моите изпълнения. Доверявам се на неговите съвети, защото са малко личностите в оперния свят, които имат неговата ерудиция и опит.“

В края на интервюто Ливиу Холендер, който е и дипломиран юрист, обобщава как със средствата на музиката може да бъдат подпомагани значими каузи:

"Завършил съм "Право" във Виенския университет. Гордея се с това и винаги съм се интересувал от теми като защита на човешките права. Приоритет за мен в момента има активната ми кариера на оперен певец, на която съм отдаден, но намирам паралел между двете области, в които съм образован и считам музиката за унверсален език, който достига до всеки човек, обединява хората и подпомага социални каузи. Контактите, които имам като дипломиран юрист, ми помагат да организирам редовно бенефисни концерти по различни поводи – събирали сме финансови средства за деца сираци в Австрия и Румъния, подпомагали сме и райони, в които са се случили бедствия. Като певец винаги се включвам с удоволствие в музикални проекти с благотворителна цел на големи международни организации.“

Цялото интервю с баритона Ливиу Холендер можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

"Пиано Екстраваганца" - елегантна част от културния календар на София

В събота, 28 септември, в София започва Деветото издание на фестивала "Пиано Екстранаганца", което ще продължи до 23 ноември.  Концертите са десет и ще се състоят в двете зали на концертния комплекс "България" и в Аулата на Софийския университет "Св...

публикувано на 26.09.19 в 20:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заради опасност от мълнии отлагат с два дни фестивала SOFIA LIGHTS. Билетите важат

С два дни се отлага началото на фестивала за имерсивни арт инсталации SOFIA LIGHTS, който ще се проведе в парк-музей "Врана". Това съобщи пред БНР Ясен Гешев от организаторите на събитието. Фестивалът трябваше да започне днес, но заради..

публикувано на 25.07.24 в 11:18

Николай Захариев: Д-р Илиев искаше духът на джаз фестивала да се доближи до този в Монтрьо

Идеята на д-р Илиев беше фестивалът в Банско (сега в Боровец) като дух да се доближава до този в Монтрьо. Това е много висока топка . Това каза пред БНР Николай Захариев, музикален директор на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Вече..

публикувано на 22.07.24 в 10:00

Виктория Бешлийска: "Нишка" е роман за изследването на женската сила

Сила.  Това е думата, която обединява седемте героини в новия роман на Виктория Бешлийска – "Нишка" . Женската сила като совалка на стан свързва съдбите на Скарлада, Ана, Зорка, Дана, Ружа, Мария и Йова. Няколко смели български жени, които..

публикувано на 22.07.24 в 09:10

Изключителен успех и престижни награди от 31-я Международен конкурс на ЮНЕСКО във Франция за деца от арт школа „Колорит“

Броени дни остават до откриването на Олимпийските игри в Париж. Но преди да бъде запален олимпийския огън в Париж на 26 юли, 4 500 деца и младежи от цял свят участваха в конкурса на  ЮНЕСКО на тема „Олимпийските игри от древна Гърция до съвременните игри...

публикувано на 21.07.24 в 05:33
Людмила Данова

Доброто винаги тържествува в разказите на Людмила Данова

"Вещица беше Виола" е един много интересен и полезен сборник с разкази на писателката Людмила Данова. Разказите в преобладаващата част не са необичайни, не са езотерика, но са почерпени от действителни случаи и събрани в образа на Виола -..

публикувано на 21.07.24 в 04:38
Концерт от „Дни на класиката“ в Балчик през 2023 г.

"Дни на класиката" в Балчик ще се проведат за 15-и път

Петнадесетото издание на музикалния фестивал "Дни на класиката" започва на 20 юли, събота , в Балчик.  Тази година в центъра на вниманието е клавирната музика, защото Община Балчик се сдоби с два нови рояла . Средствата за тях бяха събирани в..

публикувано на 18.07.24 в 17:04
 Проф. Ваня Добрева

Ваня Добрева: Когато човек се докосне до света на Александър Божинов, разбира, че животът е усмивка

Темата за историята като шарж, през живота и творчеството на родоначалника на българската карикатура Александър Божинов представяме в "Нощен хоризонт" с проф. Ваня Добрева . С нея говорим за човека, който положи основите на политическата карикатура..

публикувано на 16.07.24 в 12:17