Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДАНС и МВР търсят авторите на фалшивите сигнали за отнемане на деца в Сливенско и Ямболско

| обновено на 08.10.19 в 18:10
Ромските деца, които в понеделник бяха изведени от училище от родителите си след слух, че ще бъдат отнети от социални грижи, вече се връщат в класните стаи.
Снимка: БГНЕС

Все още не е ясно кой е източникът на дезинформация в случая със училищата в Сливенско и Ямболско, каза просветният министър Красимир Вълчев. Той отбеляза, че фалшивите новини са стигнали до семействата от клипове в социалните мрежи:

"Очевидно имаме и роля на тролове, имаме роля на пастори в квартал "Надежда". Определено някой се е изкушил и политически да използва това. В основата са групите, които са се организирали срещу Стратегията за детето, несъществуваща Стратегия за детето, става въпрос за злоупотреба със страхове".

Подобен опит за дезинформация през изминалите дни е имало и в София, Карнобат, Сунгурларе и Ямбол. Това не е прецедент, допълни министър Вълчев и припомни, че през 2015 г. по време на предизборната кампания отново е правен опит за дезинформация на обществеността.

Междувременно стана ясно, че на децата няма да се пишат отсъствия, докато обстановката не се успокои напълно:

"Казал съм ден-два да не пишат отсъствия, ако е необходимо и повече, защото не можем да виним в случая родителите, децата пък най-малко, родителите не можем да ги виним за това, че са били използвани".

Териториалната дирекция на ДАНС и ОД на МВР - Сливен изясняват авторите на фалшивите сигнали, които доведоха до масова истерия в училищата с преобладаващо ромски ученици.  Информацията бе разпространена от Областна администрация, заедно с обръщение на областния управител Чавдар Божурски, който призова всички религиозни и етнически общности към спокойствие и разбирателство. Днес голяма част от учениците от квартала „Надежда“ не бяха пуснати от родителите си на училище. 

Една от версиите за появилото се напрежение е, че то е било провокирано от жена от южната част на „Надежда“, чийто дом е бил посетен от социални служители във връзка с раздялата със съпруга ѝ.  Целта на посещението не е била да се отнемат децата ѝ, а да се установи какви са условията за отглеждането им, се казва в съобщението на Областна администрация до медиите. Областния управител Чавдар Божурски обяви, че институциите започват разяснителна кампания сред хората от ромската общност.

"Екипите за обхват и задържане на децата в образованието тръгват на обходи в семействата, като по време на срещите си с родителите ще извършват и подробни разяснения във връзка със създалата се ситуация. Институциите полагат всички усилия за възвръщане на спокойствието в обществото, както и за разкриване на източниците на зловредните слухове".

Директорът на Основно училище „Братя Миладинови“ Митко Митев обяви, че за втора смяна следобед са дошли около 40% от децата, а сутринта те са били около 20%. Към момента няма напрежение около двете основни училища, детската градина и квартал „Надежда.“





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В намален състав започнаха учебните занятия в две училища в Сливен

В намален състав започнаха учебните занятия в двете училища в Сливен, в които учат деца от ромския квартал „Надежда.“ След вчерашната паника сред родителите на децата, породена от слуха, че от Агенцията за закрила на детето прибират деца, днес..

публикувано на 08.10.19 в 11:56

Борисов видя костинбродска афера в слуховете в училища в Сливенско и в Бургаско

Министър-председателят Бойко Борисов определи като поредната "костинбродска афера" обстановката в училища с ромски деца в Сливенско и в Бургаско. "Вчера се разпоредих и на ДАНС, и на МВР, защото вече става сериозно. И ще ги хванат разни..

обновено на 08.10.19 в 10:44
Празното ОУ „Братя Миладинови“ в кв. „Надежда“ на Сливен, след като разтревожени родители отведоха децата си.

Психозата в Сливен - кой я подклажда и как я използва

„В момента отново създаваме истерия в обществото. Лозунгът за норвежците е несъстоятелен и настоявам тези, които го издигат, да престанат да го правят“. Това коментира пред БНР доц. Михаил Иванов - експерт по междуетнически отношения. Той..

обновено на 08.10.19 в 17:03
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дидие Рейндерс

Еврокомисар Рейндерс: При случаи на цензура трябва да се заведе дело

Евродепутатът от групата "Европа на суверенните нации" Петър Волгин отправи питане към еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс във връзка с "много ужасни примери за цензура в Европа". Еврокомисар Рейндерс бе изслушан в комисията по граждански..

публикувано на 25.07.24 в 08:59
Джо Байдън в Овалния кабинет, 24 юли 2024 г.

Байдън: Защитата на демокрацията е по-важна от всяка титла

Три дни след като се отказа от битката си за нов мандат и ден след завръщането си в Белия дом президентът на САЩ Джо Байдън се обърна към нацията, за да обясни причините за решението си. В обръщението от Овалния кабинет, продължило близо 11..

публикувано на 25.07.24 в 08:43

Продължават усилията за справяне с пожара на българо-гръцката граница

Сравнително спокойна е обстановката в района на българо-гръцката граница - огънят, преминал и на българска територия късно вчера, е овладян, но продължават усилията за недопускане на разпространяването му отново, съобщиха от МВР. По данни на..

публикувано на 25.07.24 в 08:37
Любен Иванов

Любен Иванов: Нека г-н Пеевски разправя. Реално факти не е посочил

"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна да идва информацията около КТБ ? Най-вероятно има зависимости, които не желаят да бъдат разкрити." Това коментира в интервю за БНР..

публикувано на 25.07.24 в 08:34

Голям горски пожар в испанската област Арагон

Испанските огнеборци потушават голям горски пожар в провинция Уеска в област Арагон. На терен са близо сто служители, по въздух гасят шест самолета, съобщават властите. Активирано е и военното звено за спешни случаи за борбата с пожара,..

публикувано на 25.07.24 в 08:33
Снимката е илюстративна, архив.

Петролен танкер е потънал край бреговете на Филипините

Петролен танкер е потънал край бреговете на Филипините, съобщиха властите. Мобилизирани са служители по опазване на морската среда, които се опитват да ограничат образувалото се нефтено петно.  Плавателният съд, плаващ под филипински флаг, е..

публикувано на 25.07.24 в 08:31
Постер за набиране на войници в Киев, 9 април 2024 г.

Три жертви на стрелба между украински войници

При инцидент със стрелба между украински войници, позиционирани в североизточната Харковска област приключи с три жертви, а четирима сериозно ранени, съобщи в сряда украинската армия. Подробности не се съобщават, а армията не уточнява кой е..

публикувано на 25.07.24 в 08:20