Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оставки, футболни и политически емоции, протести - акценти от седмицата у нас

Цялото ръководство на БФС подаде оставка, включително Борислав Михайлов, който беше президент на съюза 14 години.
Снимка: БГНЕС

Оставки, футболни и политически емоции, протести и подготовка за местните избори, са част от събитията тази седмица. 

Футболни страсти в София, расистки скандал с международен отзвук, позорна загуба за българските национали и поредица от инциденти с английски запалянковци - това е тъжната равносметка след двубоя България-Англия. Часове преди мача английски футболен фен почина, приет в болница в неадекватно състояние. Имаше бой на английски запалянковци на булевард „Витоша“. На националния стадион „Васил Левски“ Англия би България с 6:0. Националите ни записаха най-тежката загуба като домакин, а България беше водеща тема във всички големи медии във Великобритания, заради нацистки поздрави по трибуните и обидни скандирания към английските играчи, което едва не прекрати мача.

Цялото ръководство на БФС подаде оставка, включително Борислав Михайлов, който беше президент на съюза 14 години, както и селекционерът на националния отбор Красимир Балъков.

Заради тишината в ефира на програма „Хоризонт“ на 13 септември,Съветът за електронни медии прекрати мандата на генералния директор на Българското национално радио Светослав Костов. Костов смята, че целта на СЕМ е да дестабилизира Българското национално радио. Членовете на медийния регулатор избраха директора на Архивния фонд на БНР Антон Митов за временно изпълняващ длъжността генерален директор. 

Остава седмица до местните избори. Започна транспортирането на бюлетините към областните избирателни комисии.

Започнаха и сигналите за нередности.

Вчера имаше полицейска акция в Несебър. Служители на ГДБОП, Антикорупционната комисия и бургаската жандармерия, обискираха дома на кмета и магазина на съпругата му, търсейки списъци за покупко-продажба на гласове.

Пореден протест на медицински сестри с искане за по-високо заплащане и по-добри условия на труд.

Тази седмица България се сбогува с Милчо Левие, един от най-добрите ни музиканти, прославил страната ни на международните джаз сцени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом.  Не закъсняха и карикатурите за случилото се, както и тези за все по-неубедително представящия се конкурент..

публикувано на 20.07.24 в 10:35

Сирени за въздушна тревога в Кипър заради 50-годишнината от турската инвазия

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точния час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната . 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция. За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата на..

публикувано на 20.07.24 в 07:55

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе си. Няма никакво отношение към тази огромна трансформация в българската икономика . Цялата..

публикувано на 16.07.24 в 10:06

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията . Това обаче става при определени условия и след преминаването на първоначална военна подготовка , защото засега военната професия е една от трите регулирани.  Таня, Димитър, Георги, Стоян са част от многото студенти на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Със специалността, която учат..

публикувано на 16.07.24 в 09:41

Огън и вода - къде са слабите ни места в борбата с пожарите?

Водата в България е неправилно управлявана , заяви пред БНР Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз. Основният проблем е напояването , изтъкна той за недостига на вода за земеделие. Изваляването в Румъния се прави с български специалисти . Водещи държави го правят и има резултати. Стоянов призова МЗХ да прояви..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Д-р Камен Николов, БАБХ: Конопените семена, маслото и брашното от тях са разрешени за влагане в храни

На витрината на магазин в центъра на София са изложени кексчета и бисквити с череп и знака на канабис на опаковката. За това сигнализираха слушатели на БНР.  Това става на фона на случката от миналата седмица, когато в болницата в Плевен попаднаха малки деца, яли бисквити с опасни, забранени съставки. Досъдебно производство по случая с децата в..

публикувано на 15.07.24 в 09:47