Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Показват оригиналните рисунки на корици от "Библиотека Галактика"

Текла Алексиева: Човеците са забравили Бога и са се вторачили в пъпа си

Сбъднаха се лоши пророчества на писателите фантасти, казва илюстраторката

Текла Алексиева
Снимка: Личен архив

„Човек мисли с върха на молива. Всяка рисунка е една мисъл“. Това каза в навечерието на 75-годишния си юбилей художникът и илюстратор Текла Алексиева в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.     

„Галактиките на Текла“ – така е озаглавена самостоятелната изложба на художника и илюстратор Текла Алексиева в Пловдив. За първи път тя представя пред публика оригиналните рисунки на корици от култовата поредица от близкото минало „Библиотека Галактика“. Те са създадени в периода 1979 – 1989 година, когато амбициозният проект на варненското издателство „Георги Бакалов“ за публикуване на научно-фантастични творби се увенчава със сензационен успех, след като получава зелена светлина от властта.

Изложбата включва 36 оригинални рисунки. Откриването е на 2 ноември в галерия „Сариев“ в Пловдив. Тогава илюстраторката ще отбележи и 75-тия си рожден ден.

„Това е доста прекрасна случка в живота, защото човек като си нарисува нещо, като направи нещо и си го хареса и е доволен, много е приятно чувството. Но когато много хора харесват това, което си направил, е просто великолепно“, сподели художничката пред „Хоризонт“.

Книга не може да промени човек, освен Библията

Кориците в изложбата не са толкова много, защото се оказа, че през годините съм раздала, загубила, разпиляла много повече от половината от нещата, които съм правила, разказа Текла Алексиева.

Книга не може да промени човек, освен Библията, каза още Алексиева, която е познавала повечето автори от руската книжарница още години, преди да посегне да ги илюстрира. „Не беше за мене нито изненада, нито изумление, просто безкрайно приятно преживяване да ги чета тези книги.“

Мнозина обаче по това време са преживявали фантастиката като вид бягство и вид свобода. „Тя и сега е такава“, допълва Текла Алексиева, която обаче прави равносметката, че писателите са ясновидци, защото много от написаното вече се е сбъднало.

Снимка: Личен архив - Текла Алексиева

Сбъдват се лошите предсказания на фантастите

„Повечето лоши неща се сбъдват. Оформя се един свят, който навремето е бил фантастичен и странен, страшно по-развит и много технологично напред, обаче всичките пакости на тоя свят си се сбъдват“, коментира илюстраторката.

„Човеците много са забравили Бога и са се вторачили в пъпа си. Наистина това ги прави по-малко човешки.“

Емотикони и емоции - технологията в културен план

Ролята на емотиконите в социалните мрежи или как технологиите заменят емоцията – това Текла Алексиева определя като „най-големия ужас, който дори не е описан от писателите фантасти“.

„Никой не е допускал, че до такава степен ще се изврати връзката между хората от желание всичко да стане на момента, на секундата и да продължаваме нататък с бясна  бързина, само че неизвестно накъде сме тръгнали. Не харесвам този аспект на новите технологии. Емотиконите и аз ги използвам по най-безобразен начин, защото човек, пишейки бързо я на телефон, я на клавиатура, чакайки го някаква работа, по някакъв начин поддържа връзки с приятелите си и всички остават доволни. В културен план резултатът не е добър, резултатът е лош.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.