Забраняват хартиените дневници

Затяга се контролът върху дърводобива и търговията с дървесина

Годишно за нарушения се запечатват средно по 30 обекта

Снимка: Кирил Фалин

Министерството на земеделието затяга контрола върху дърводобива и търговията с дървесина. С промени в Наредбата за опазване на горските територии се предвижда горските да имат постоянен достъп до GPS координатите на всички камиони, с които се превозват дърва. Забранява се и употребата на хартиени дневници в обектите за съхранение, преработка и търговия с дървесина.

Дневникът е сред най-важните документи във фирмите за преработка и търговия с дървесина. Там се вписват всички влезли и излезли количества дървесина. Там се описват и превозните билети, без които всеки превоз на дървесина е нерегламентиран и нелегален. Въвежда се електронен дневник.

"Това значи, че всички обекти, които преработват, складират, продават дървесина трябва да използват електронен дневник", подчерта инж. Тони Кръстев от Агенцията по горите в предаването "Преди всички".

В момента в системата на Агенцията по горите са регистрирани над 4 хиляди обекта, от които само 130-140 към момента използват хартиени дневници, т.е. промяната ще засегне само тях.

Защо се премахва хартиеният дневник?

"Първо се дава възможност за манипулация при определени условия. Второ, за да се контролира един такъв дневник, трябва да се отиде на самия обект. Електронният дневник дава възможност на нашите служители да контролират обектите 24 часа в денонощието от собствения си компютър или телефон", поясни Тони Кръстев.

Дейността на фирмите се спира, когато в обекта е внесена дървесина без превозен билет и без маркировка, уточни още Кръстев.

"Отиват колегите, проверяват, установяват това нещо. В момента, в който го установят, директорът на РДГ (Регионалната дирекция по горите) издава заповед за принудителна административна мярка спиране на дейността. И в момента с промяната директорът на РДГ едновременно със заповедта спира и достъпа до информационната система, т.е. в този обект не могат да се вписват превозни билети и не могат да се издават превозни билети за транспортиране", заяви експертът.

Около 30-35 обекта се запечатват годишно.

"Самата мярка има много силен превантивен ефект. Едно е да ти наложат глоба, която може да платиш. Съвсем друго е, когато спираш дейност и не можеш да работиш", коментира Тони Кръстев.

Според новите правила собствениците или ползвателите на товарни камиони, които транспортират обла дървесина или дърва за огрев, ще предоставят в съответната регионална дирекция по горите потребителско име и парола за достъп до данните от GPS устройствата на превозните средства. Така във всеки момент горските ще знаят къде се движат тези камиони и ще могат да сравняват дали написаното на превозния билет съответства на данните от GPS-а.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33