Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветанка Андреева: ГЕРБ, Патриотите и ДПС имат общо богатство - Сотир Цацаров

Управляващата коалиция е оцеляваща, а не визионерска, смята политоложката

Снимка: БГНЕС

"Валери Симеонов е конфликтна фигура, безспорно. Има доста конфликтни спомени за него - като политик. Но той не е случайна, напротив - той е знакова фигура в коалицията "Обединени патриоти" и в по-широк формат на коалицията "ГЕРБ-ОП". Това каза пред БНР политоложката Цветанка Андреева по повод избора на Валери Симеонов - лидера на НФСБ, за зам.-председател на Народното събрание.

Според Андреева управляващата коалиция е по скоро оцеляваща, отколкото визионерска - тя гледа в настоящето, не в бъдещето. Тя прогнозира, че управлението ще оцелява благодарение на плаващи мнозинства, които ще го крепят: 

"Няма никакви индикации, че управлението ще се пропука заради липса на парламентарна поддръжка", категорична бе тя.

Сотир Цацаров е богатство

По думите ѝ днес са се очертали две много различни парламентарни мнозинства: "Сякаш статуквото има много силно и по-широко мнозинство от това, което днес се скара за избора на Валери Симеонов. Ако днес беше логично ДПС и "Атака" да се скарат с ГЕРБ и ОП, то паралелно се водеха два разговора - вторият беше за председател на КПКОНПИ. Явор Нотев от голям критик на управлението и избора (На Валери Симеонов за зам.-председател на НС), изведнъж се оказа адвокатстващ на г-н Цацаров, от името на управляващите. Изведнъж се оказа, че и ГЕРБ, и Патриотите, и ДПС имат общо богатство, така ДПС нарече Сотир Цацаров". Тя коментира, че БСП по темата КПКОНПИ е в смълчана позиция и вероятно ще остане в такава, но изказа очакване, че те могат да "пуснат по пистата" кандидат, за да не се повтори случая с един кандидат за поста (както при избора на главен прокурор - бел. ред.), с което да бъде спасен изборът на Цацаров. 

Според политоложката номинацията на Цацаров за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е знакова. "Ще бъде интересно да наблюдаваме гласуването. То ще е знаково доколко статуквото брани себе си, защото говорим за режисирано оттегляне на един човек с изключително много власт. .. Подозирам, че всички ще бъдат в смълчана, услужлива позиция".

Политоложката смята, че издигането на кандидатурата на Цацаров за шеф на Антикорупционната комисия е открита провокация срещу обществото: "Те го наричат ценност, богатство, че има голям опит, но това е човек, който в лично качество сведе доверието в прокуратурата до 7%, което означава 93% недоверие. Това е скандално. Институционални сътресения ни очакват".

Цветанка Андреева беше категорична, че тандемът Цацаров-Гешев концентрира прекалено много власт. Според нея с поведението и думите си премиерът легитимира и избора на Иван Гешев за главен прокурор, и номинацията на Цацаров за председател на КПКОНПИ.

Стилът на Борисов - в защита на онеправданите

В коментар на решенията на Бойко Борисов през последните няколко дни, Андреева заяви още, че Борисов има собствен, донякъде успешен стил на поведение - на управленец, човек, който винаги излиза в защита на онеправданите.

Репортаж на Виолета Ашикова и интервю на Людмила Железова с Цветанка Андреева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Валери Симеонов

Валери Симеонов е избран за зам.-председател на НС

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов беше днес избран за зам.-председател на Народното събрание. "За" гласуваха 118 депутати, "против" бяха 6-има, а още толкова гласуваха с "въздържал се". Проектът за решение е внесен вчера от..

обновено на 20.11.19 в 13:16
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радев свиква извънредно заседание на КСНС заради конфликтите в Близкия изток

Президентът Румен Радев свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност в петък в 10 часа, съобщиха от "Дондуков"2. От там уточниха, че темата на заседанието е "Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на..

публикувано на 02.10.24 в 12:11
Мохамед Халаф

Мохамед Халаф: Иранците не са в състояние да водят пълномащабна война с Израел

Няма индикации за пълномащабна война между Иран и Израел , заяви пред БНР журналистът Мохамед Халаф.  Според него иранците не са в състояние да водят такава война с държава като Израел и САЩ, която не крие подкрепата си.  Израел има..

публикувано на 02.10.24 в 11:53

Главчев отчете: Перфектна работа при евакуацията на сънародниците ни от Бейрут

Служебният премиер Димитър Главчев отчете перфектна работа на българските служби за евакуацията на сънародници от ливанската столица Бейрут.  Държавният авиационен оператор извърши два полета до момента, припомни премиерът. "Абсолютно всяка..

публикувано на 02.10.24 в 11:51
Служебният министър Найден Тодоров

Найден Тодоров пред БНР: Няма нарушения в театрите, като тези в Разград

Според резултатите от първоначалната проверка на Министерството на културата на разходите на всички театри, няма нарушения като тези в Разград или ако има те са малки и все още невидими. Това заяви в интервю за БНР министърът на културата Найден..

публикувано на 02.10.24 в 11:42

Петролът поскъпна заради напрежението в Близкия изток

Петролът поскъпна с повече от два процента заради напрежението в Близкия изток. След иранските атаки срещу Израел инвеститорите в черно злато виждат реална опасност за прекъсване на доставките на ключовата суровина.  Поскъпването на сорта..

публикувано на 02.10.24 в 11:37

Двама арестувани при операция срещу наркоразпространението в София

Двама души са арестувани при операция на полицията в София. Акцията е насочена срещу разпространението на наркотици. Тя е проведена от екипи на Столичната дирекция на вътрешните работи в квартал "Христо Смирненски". По непотвърдена..

публикувано на 02.10.24 в 11:08
Димитрина Петрова

Димитрина Петрова: Експлицитно признаване на право на безопасен и достъпен аборт в ЕС няма

В Европа ситуацията с абортите е много различна. Някъде проблемът е много тежък – достъп няма, другаде е недостатъчен, а на трети места е фалшив достъп: уж го има. Това каза пред БНР Димитрина Петрова от Българското общество за либерална..

публикувано на 02.10.24 в 11:03