Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветанка Андреева: ГЕРБ, Патриотите и ДПС имат общо богатство - Сотир Цацаров

Управляващата коалиция е оцеляваща, а не визионерска, смята политоложката

Снимка: БГНЕС

"Валери Симеонов е конфликтна фигура, безспорно. Има доста конфликтни спомени за него - като политик. Но той не е случайна, напротив - той е знакова фигура в коалицията "Обединени патриоти" и в по-широк формат на коалицията "ГЕРБ-ОП". Това каза пред БНР политоложката Цветанка Андреева по повод избора на Валери Симеонов - лидера на НФСБ, за зам.-председател на Народното събрание.

Според Андреева управляващата коалиция е по скоро оцеляваща, отколкото визионерска - тя гледа в настоящето, не в бъдещето. Тя прогнозира, че управлението ще оцелява благодарение на плаващи мнозинства, които ще го крепят: 

"Няма никакви индикации, че управлението ще се пропука заради липса на парламентарна поддръжка", категорична бе тя.

Сотир Цацаров е богатство

По думите ѝ днес са се очертали две много различни парламентарни мнозинства: "Сякаш статуквото има много силно и по-широко мнозинство от това, което днес се скара за избора на Валери Симеонов. Ако днес беше логично ДПС и "Атака" да се скарат с ГЕРБ и ОП, то паралелно се водеха два разговора - вторият беше за председател на КПКОНПИ. Явор Нотев от голям критик на управлението и избора (На Валери Симеонов за зам.-председател на НС), изведнъж се оказа адвокатстващ на г-н Цацаров, от името на управляващите. Изведнъж се оказа, че и ГЕРБ, и Патриотите, и ДПС имат общо богатство, така ДПС нарече Сотир Цацаров". Тя коментира, че БСП по темата КПКОНПИ е в смълчана позиция и вероятно ще остане в такава, но изказа очакване, че те могат да "пуснат по пистата" кандидат, за да не се повтори случая с един кандидат за поста (както при избора на главен прокурор - бел. ред.), с което да бъде спасен изборът на Цацаров. 

Според политоложката номинацията на Цацаров за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е знакова. "Ще бъде интересно да наблюдаваме гласуването. То ще е знаково доколко статуквото брани себе си, защото говорим за режисирано оттегляне на един човек с изключително много власт. .. Подозирам, че всички ще бъдат в смълчана, услужлива позиция".

Политоложката смята, че издигането на кандидатурата на Цацаров за шеф на Антикорупционната комисия е открита провокация срещу обществото: "Те го наричат ценност, богатство, че има голям опит, но това е човек, който в лично качество сведе доверието в прокуратурата до 7%, което означава 93% недоверие. Това е скандално. Институционални сътресения ни очакват".

Цветанка Андреева беше категорична, че тандемът Цацаров-Гешев концентрира прекалено много власт. Според нея с поведението и думите си премиерът легитимира и избора на Иван Гешев за главен прокурор, и номинацията на Цацаров за председател на КПКОНПИ.

Стилът на Борисов - в защита на онеправданите

В коментар на решенията на Бойко Борисов през последните няколко дни, Андреева заяви още, че Борисов има собствен, донякъде успешен стил на поведение - на управленец, човек, който винаги излиза в защита на онеправданите.

Репортаж на Виолета Ашикова и интервю на Людмила Железова с Цветанка Андреева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Валери Симеонов

Валери Симеонов е избран за зам.-председател на НС

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов беше днес избран за зам.-председател на Народното събрание. "За" гласуваха 118 депутати, "против" бяха 6-има, а още толкова гласуваха с "въздържал се". Проектът за решение е внесен вчера от..

обновено на 20.11.19 в 13:16
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в..

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в..

публикувано на 24.04.24 в 21:08