Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Слави Асов: Повече разговори за донорството, по-малко страхове

Лекарят е категоричен, че злоупотреби с мозъчна смърт не може да има

Д-р Слави Асов
Снимка: Гергана Хрисчева

Най-голямата трудност пред координаторите по донорство е разговорът с близките, когато има пациент в мозъчна смърт, признава д-р Слави Асов, координатор по донорството във Военно-медицинска академия, анестезилог и реаниматор.
    

Подходът при разговори с близките е индивидуален. Координаторите по донорство са преминали курсове на обучение как да поднасят информацията на близките и как да разговарят с тях.

„Тук при нас по-често чуваме „да“. Рядко сме имали откази. Когато добре бъде разяснено на близките реално какво е състоянието, какво е направено, какво следва. Когато наистина няма и капчица съмнение в близките, че всичко е така, както им е казано, тогава получаваме „да“, обясни Слави Асов в предаването "Хоризонт до обед".  

Сред предизвикателствата пред един координатор по донорство е ранното регистриране на пациентите в мозъчна смърт или на хора, които биха изпаднали в такава. Невинаги и навсякъде координаторите в страната успяват да засекат такива пациенти навреме, споделя той. 

Д-р Асов е категоричен, че не може да има злоупотреба с медицинската грижа към пациенти в кома, които преди това са обявили, че искат да бъдат донори, защото нещата са ясно регламентирани.

„Комата е състояние, което може да бъде причинено от многобройни фактори. Това не означава, че всеки пациент, изпаднал в кома, е в мозъчна смърт. Има си строги критерии за мозъчната смърт, които трябва да бъдат изпълнени“, коментира д-р Асов и допълни, че за да се потвърди мозъчната смърт се правят два клинични теста и инструментално изследване. След това се свиква комисия от лекари с различни специалности, която отново извършва клинични прегледи.

„Не би трябвало да има никакво съмнение, когато докажем мозъчната смърт. А това, че го има недоверието сред пациентите, е нормално и обяснимо за нашата страна, тъй като доверието между пациент и лекар и разклатено“, смята той.

Според сегашното законодателство дори пациентът приживе да е заявил своето желание за донорство, последната дума при изпадането му в мозъчна смърт е на близките му и неговата заявка няма юридическа тежест. 

Кампанията за донорството малко закъсня, имаше доста голяма нужда от нея, коментира още медикът. 

„Хубаво е да се говори, хората да са запознати, това да не е тема табу. Това е нещо съвсем нормално, което се случва по цял свят и за което и в България трябва да се говори. Обществото да бъде запознато, защото колкото сме по-наясно с един въпрос, с една тема, толкова страховете ще бъдат по-малко – както при хората, така и при лекарите.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Късноантична сграда

В археологическия подлез на Пловдив може да видите късноантичната сграда "Ирини"

Епископската базилика на късноантичния Филипопол вече трета година е един от най-посещаваните културно-исторически обекти в Пловдив, а уникалните мозайки от 4-6 век , разположени на две нива предизвикаха интереса и на прочутата Бетани Хюз – професор, историк, телевизионна и радиоводеща, автор на книги. Филмът от поредицата й "Съкровищата..

публикувано на 05.05.24 в 16:34

Димитър Димитров успя да съгради храм в село Искър

За Димитър Димитров ви разказахме за първи път преди три години. Тогава неговата мечта да съгради храм в родното плевенско село Искър беше в самото начало на реализирането. Днес градежът на параклиса „Света Параскева“ е към края си. Преди три години Димитър Димитров малко притеснен ни разказа за завета на дядо си  – да съгради храм в..

публикувано на 05.05.24 в 09:12

Ученици от столичните училища взеха участие във Великденски базар

По традиция и по програма в училищата и детските градини текат интензивни приготовления за Великденските празници. В тазгодишния базар за Великден, който се провежда в Министерството на образованието, се включиха близо 500 деца и ученици от над 60 учебни заведения. Коридорите на два етажа от министерството на образованието се..

публикувано на 05.05.24 в 07:11

Манастирите на България от IV век до днес

Нови манастири се строят от църквата, но винаги има някой инициатор, който става ктитор , той дава средства. Това каза пред БНР Христо Шанов, автор на книги за манастирите на България, работил 45 години като експерт в Националния институт за паметниците на културата.  "Книгите ми "Манастирите на България", които са три тома, обхващат периода от..

публикувано на 03.05.24 в 18:33
Мерим Тенев

Мерим Тенев: Това, което съм правил в професионалния си живот, ми дава невероятно спокойствие

" Това, което съм правил в професионалния си живот, ми дава невероятно спокойствие и мога да спя спокойно , защото никога не съм се продал, никога не съм правил услуги, не съм заблуждавал с информациите, които съм предавал. Проблем е отношението на другите към професията ни, защото много хора се постараха тя да бъде подценявана и да девалвира"...

публикувано на 03.05.24 в 15:44

Празникът Вход Господен в Йерусалим поставя началото на Страстната седмица

Честит празник Вход Господен в Йерусалим, популярен като Цветница или Връбница! Наричаме го така, защото Господ Иисус Христос влязъл за последен път в Йерусалим, но бил посрещнат триумфално, като цар. Хората Го приветствали с палмови клони, постилали палмови клони и дрехите си по пътя пред Него.: „ А повечето от народа постилаше дрехите си по..

публикувано на 28.04.24 в 22:00

Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия"

В началото на новата кандидатстудентска кампания студентите и преподавателите от факултет "Обществено здраве" на Русенския университет показаха пред обществеността и бъдещите си колеги предимствата на кинезитерапията. Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия". Специалистите, които завършват, имат..

публикувано на 28.04.24 в 08:02