Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Майката на 19-годишната Росица Джовлекова: Тези деца не порастват

"Българската Коледа" помага на момичето вече десет години

19-годишната Росица Джовлекова от Девин е с диагноза детска церебрална парализа и множество придружаващи заболявания. Всеки нов ден е ново изпитание за майката Росица Маджарова, посветила се единствено и само на детето си. От кампанията „Българската Коледа“ семейството получава подкрепа вече повече от 10 години.

Росица Джовлекова

"Аз съм много благодарна на всички дарители, на тези хора, които правят това дело успешно. Това трябва да продължи. Децата като навършат 18 години, те не порастват. Нашите деца не са пораснали. Тя е същото малко момиченце, изглеждащо на 8 години, макар че е на 20. Тя се нуждае от лечение",споделя Росица Маджарова, майка на болното дете.

19-годишната Росица Джовлекова от Девин се ражда здрава, но внезапно заболява и от двегодишна е в инвалидна количка. Майката очаква подкрепата на кампанията "Българската коледа" да продължи и в следващите години.

Росица Джовлекова, Росица Маджарова

"Не се надявам на чудеса, но крепим я, лекуваме я, всеки месец ходим в Момин проход - по 10, 20, 30 дни. Много е трудно с парите. Тя навърши годините. Увеличиха се разходите, а намаляха парите, приходите. Пенсията е много малка - 150 лева пенсия. Някакви пари за личен асистент получаваме, на 5 - 8 часа, зависи кой на какво е назначен. То е нещо много смешно, едва свързваме двата края", разказа майката.

Най-големият проблем за родителите на деца с увреждания са уредите, които е необходимо да купят, казва Росица Маджарова. "Как може една инвалидна количка да струва от 1500 лева нагоре, до 5 хиляди, до не знам какви хиляди", пита тя.

"Социални грижи" преди отпускаха за рингова количка 470 лева, сега като детето има нужда, когато е много увредено и се вози в детска инвалидна количка отпускат 800 лева. Тези 800 лева са четвърт от цената на тази количка, ами другите пари ние откъде да ги намираме?", допълва Росица Маджарова.

Майката на 19-годишната Росица Джовлекова мечтае дъщеря й да е жива дълги години. "Правя всичко. И невъзможното съм направила за нея и все се упреквам, че и това не е достатъчно. Можех да направя и повече, но с повече средства, а ние нямаме."

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Българската Коледа

Юлкер Халил разчита на помощта на „Българската Коледа“

Юлкер Халил е само на 2 години и половина. Момченцето ходи трудно, защото едното му краче е по-късно, стъпва на пръсти и не може да стои изправен дълго време. Заради заболяването си е подложен на непрекъснати терапии.  Имунната му система е изтощена и боледува през седмица. Това е и причината да не може да ходи на детска градина. Детето живее в..

публикувано на 26.12.19 в 08:39

Максим от Каварна получава от "Българската Коледа" помощ, за да расте

12-годишният Максим Янев от Каварна е поредното дете, което получава финансова подкрепа за лечение от благотворителната инициатива „Българската Коледа“.     За поредна година детето получава средствата, които са необходими, за закупуването на ежедневната му нужда от прием на растежен хормон, тъй като организмът му не го произвежда. На..

публикувано на 25.12.19 в 17:05

Апаратура намалява стреса на децата при болезнени манипулации

Отделението по изгаряния и пластична хирургия за деца в УМБАЛСМ „Пирогов“ е единственото специализирано в страната за диагностика, активно лечение и последваща рехабилитация на децата до 18-годишна възраст. Клиниката се нуждае от специално разработена система за отвличане на вниманието при детето, което доказано намалява посттравматичния..

публикувано на 25.12.19 в 10:44
Българската Коледа

Мартин на 5 години се нуждае от ежедневни терапии

Мартин Христов е на 5 години. Той страда от генерализирано разстройство на развитието от аутистичния спектър. За да оздравее, се нуждае от ежедневни терапии, за заплащането на които семейството разчита на кампанията „Българската Коледа“. Промените и разликата в развитието на детето били забелязани от родителите му, когато бил на..

публикувано на 24.12.19 в 15:19

Полина Димова от Габрово е едно от децата на „Българската Коледа“

7-годишната Полина Димова от Габрово е едно от децата, които се нуждаят от ежедневна рехабилитация, за да могат, въпреки тежките увреждания, да напредват в развитието си. Подкрепа в първите ѝ стъпки, макар и не самостоятелни, момичето получило от дарителите в кампанията „Българската Коледа“. За Полина и надеждите на нейното..

публикувано на 24.12.19 в 11:29
Българската Коледа

Как "Българската Коледа" помага на Виктория Христова от Свищов

10-годишната Виктория Христова от Свищов за втора година ще разчита на инициативата „Българската Коледа“, за да продължи борбата си с детската церебрална парализа, епилепсията и други съпътстващи заболявания. За да не изостава в развитието си и да надгради постигнатото до сега, Вики има нужда от рехабилитация и психологична терапия. Вики е..

публикувано на 23.12.19 в 12:42

„Шейново“ с дарение от „Българската Коледа“

Софтуерната програма към апарата за изкуствена вентилация на новородени помага на деца, които имат проблеми с дишането. За болница „Шейново“ този софтуер е необходим, тъй като той дозира количеството въздух, когато се прави изкуственото дишане на пациент и това не води до физическо нараняване. „Това е допълнителна програма към дихателни..

публикувано на 20.12.19 в 17:49