Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Виолета Дечева: Играта с езика на Хандке се обърна срещу него

Шведската академия присъди Нобеловата награда за литература за 2018 г. на полската писателка Олга Токарчук, а за 2019 г. – на австрийския писател Петер Хандке.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Играта с езика на австрийския писател и драматург Петер Хандке, който получи тазгодишният Нобел за литература, се обърна срещу него. Това заяви пред БНР проф. Виолета Дечева, театрален изследовател, критик и преподавател в НБУ.

„Няма такъв въпрос „има ли достатъчно голям гений, който да е достатъчно голям извън изкуството“ и няма такава мерна единица коя е мярата на съотношение между естетическо и политическо. С този избор Шведската академия отвори този дебат отново. Той никога не е заглъхвал и няма еднозначно решение. Винаги е била обвиняване Академията, че наградите, които дава са повече политически, отколкото литературни“, каза тя в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Според нея с тазгодишния си избор този кръг е бил скъсан с две много противоречащи в литературата фигури, каквито са Олга Токарчук и Хандке.

„Ако при нея етосът и етиката вървят ръка за ръка, то при него те винаги са били разделени“, смята проф. Дечева.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Петер Хандке

Заслужава ли Петер Хандке Нобела за литература

Нобеловият комитет връчи наградата за литература на австрийския писател и драматург Петер Хандке на фона на бурни протести и разнопосочни реакции. Хандке, който в миналото постави под въпрос извършените от сърбите военни престъпления и подкрепи..

публикувано на 14.12.19 в 09:53
Мария Ендрева

Мария Ендрева: Хандке използва скандала като инструмент за привличане на внимание

Нобеловите награди за постижения в науката, литературата и икономиката ще бъдат връчени днес в Стокхолм, а Нобеловата награда за мир - в Осло. Австрийският писател Петер Хандке спечели Нобелова награда за литература за 2019 г. На полската писателка..

публикувано на 10.12.19 в 16:35
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Инициатива за връщане в България" организира изложба "Градът през твоите очи"

"Инициатива за връщане в България" организира и зложбата "Градът през твоите очи". В реализирането на събитието се включват и от "Колектива". То има за цел да вдъхнови хората да видят красотата и потенциала на градовете си. Анна – Мария Андреева..

публикувано на 06.08.24 в 14:25

"Джаз до морето" в Езерец, където природа и музика се сливат в едно

За шеста поредна година тази събота - 10.08,  в село Езерец ще се проведе традиционният фестивал на джаз музиката, известен под името "Джезерец" . Музикалното събитие се организира от  пианистката Павлета Проданова , чието вдъхновение е..

публикувано на 06.08.24 в 14:10
Пламен Тотев

Пламен Тотев: Древните митове стоят в основата на световната литература

"Митове за сътворението" е новата книга на Пламен Тотев . Художник на илюстрациите е Николай Пашалийски. Произведението описва старогръцките богове Зевс, Имир и Один, разказва за сътворението на света и човека според Библията, за египетските..

публикувано на 06.08.24 в 11:07

12-о издание на Биенале на малките форми в Плевен

В Плевен подготвят 12-о издание на Биеналето на малките форми. Жури одобри за участие 229 автори. От тази седмица започна приемането на одобрените за участие творби. Комисия по селекцията в състав: председател Богомил Живков (скулптура), и..

публикувано на 06.08.24 в 10:49

Спомен за старите гайдари и учители в НУФИ "Широка лъка''

Предаването "Пътувай с "Хоризонт" ни връща към спомена за старите гайдари и магията на тяхното изкуство. Дафо Трендафилов, Михал Калфов, Манол Ташков са изпълнители от Гела, които поставят начало на гайдарското надсвирване. Те са и първите..

публикувано на 05.08.24 в 18:06

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В деветото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Коментар на водещата: отзвук от церемонията-спектакъл при откриването на Олимпийските игри в Париж и..

обновено на 05.08.24 в 15:47
Марина Великова

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова ще бъде представена във Варна

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова ще бъде представена във Варна.  За мен е предизвикателство, но и голяма радост, обясни Великова в предаването "Преди всички". "Това представяне е в рамките на празненствата по случай..

публикувано на 02.08.24 в 14:57