Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

“Българската Коледа“ помага на Цветан от Манастирище, мечтаещ да стане археолог

Цветан Цветанов
Снимка: Ива Антонова, БНР

По-ефективна грижа за болните деца и повишаване на ефективността, интеграцията и социализацията - това са част от целите на благотворителната инициатива “Българската Коледа“. Един от добрите примери за значимостта на тези цели е историята на 13-годишния Цветан Цветанов от врачанското село Манастирище.

Вече седем години със средства от кампанията се подпомагат различни възстановителни процедури за момчето, което от бебе страда от Детска церебрална парализа.

“Ще стана археолог. Ще бъда като Индиана Джоунс“, споделя мечтите си Цветан.

Едва ли някой ще се учуди от бляна на един юноша, като порасне да бъде като един от легендарните филмови герои. Изненадващ обаче може да бъде куражът да допуснеш, че мечтите се сбъдват и да дръзнеш да мечтаеш, особено когато имаш тежка диагноза като при 13-годишния Цветан. 

Момчето учи в училището в село Хайредин и в междучасието разпалено разказва за последните учебни часове. По математика урокът бил за линейно уравнение, а в часа по литература - за баба Илийца от Вазовия разказ “Една българка“. Миналото привлича седмокласника.

“Историята е важна. Аз гледам възстановки, като стана голям ще участвам в Национално дружество “Традиция“, защото си обичам историята. Най-много ще участвам във възстановките на Априлското въстание като войвода“, споделя детето. 

Момчето има всички данни да бъде герой, ако имаме предвид колко много е пораснал от миналата година. Тогава той също е бил част от кампанията – “Българската Коледа“.

Процедурите са необходими, за да се преодолеят затрудненията от ДЦБ, от които момчето страда. Доскоро го измъчвала и епилепсия, но тя вече е отминала.

Диагнозите на Цветан били поставени, когато бил на шест месеца. За лечението на първото си внуче семейството му разпродало земя и добитък.

Плодовете на милосърдието вече са видими, за това свидетелства ресурсният учител Мариана Русева:

“Във времето това се е отразило положително при него, защото на базата на тези средства семейството успява да проведе периодична рехабилитация на всички процеси при детето и физически, и ментални. Това се отразява все по-добре“. 

Репортажа на Ива Антонова можете да чуете от звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Българската Коледа

Юлкер Халил разчита на помощта на „Българската Коледа“

Юлкер Халил е само на 2 години и половина. Момченцето ходи трудно, защото едното му краче е по-късно, стъпва на пръсти и не може да стои изправен дълго време. Заради заболяването си е подложен на непрекъснати терапии.  Имунната му система е изтощена и боледува през седмица. Това е и причината да не може да ходи на детска градина. Детето живее в..

публикувано на 26.12.19 в 08:39

Максим от Каварна получава от "Българската Коледа" помощ, за да расте

12-годишният Максим Янев от Каварна е поредното дете, което получава финансова подкрепа за лечение от благотворителната инициатива „Българската Коледа“.     За поредна година детето получава средствата, които са необходими, за закупуването на ежедневната му нужда от прием на растежен хормон, тъй като организмът му не го произвежда. На..

публикувано на 25.12.19 в 17:05

Апаратура намалява стреса на децата при болезнени манипулации

Отделението по изгаряния и пластична хирургия за деца в УМБАЛСМ „Пирогов“ е единственото специализирано в страната за диагностика, активно лечение и последваща рехабилитация на децата до 18-годишна възраст. Клиниката се нуждае от специално разработена система за отвличане на вниманието при детето, което доказано намалява посттравматичния..

публикувано на 25.12.19 в 10:44
Българската Коледа

Мартин на 5 години се нуждае от ежедневни терапии

Мартин Христов е на 5 години. Той страда от генерализирано разстройство на развитието от аутистичния спектър. За да оздравее, се нуждае от ежедневни терапии, за заплащането на които семейството разчита на кампанията „Българската Коледа“. Промените и разликата в развитието на детето били забелязани от родителите му, когато бил на..

публикувано на 24.12.19 в 15:19

Полина Димова от Габрово е едно от децата на „Българската Коледа“

7-годишната Полина Димова от Габрово е едно от децата, които се нуждаят от ежедневна рехабилитация, за да могат, въпреки тежките увреждания, да напредват в развитието си. Подкрепа в първите ѝ стъпки, макар и не самостоятелни, момичето получило от дарителите в кампанията „Българската Коледа“. За Полина и надеждите на нейното..

публикувано на 24.12.19 в 11:29
Българската Коледа

Как "Българската Коледа" помага на Виктория Христова от Свищов

10-годишната Виктория Христова от Свищов за втора година ще разчита на инициативата „Българската Коледа“, за да продължи борбата си с детската церебрална парализа, епилепсията и други съпътстващи заболявания. За да не изостава в развитието си и да надгради постигнатото до сега, Вики има нужда от рехабилитация и психологична терапия. Вики е..

публикувано на 23.12.19 в 12:42

„Шейново“ с дарение от „Българската Коледа“

Софтуерната програма към апарата за изкуствена вентилация на новородени помага на деца, които имат проблеми с дишането. За болница „Шейново“ този софтуер е необходим, тъй като той дозира количеството въздух, когато се прави изкуственото дишане на пациент и това не води до физическо нараняване. „Това е допълнителна програма към дихателни..

публикувано на 20.12.19 в 17:49