Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Педиатричната болница в София получи два апарата от "Българската Коледа"

Българската Коледа
Снимка: www.bgkoleda.bg

Два нови апарата ще получи догодина Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София. Това става възможно благодарение на кампанията "Българската Коледа". 

Апаратурата е за пречистване на кръвта на малките пациенти. Съобразена е със спецификите на детския организъм, заради които стандартната хемодиализа е неприложима.

Педиатрията в София е единствената детска болница в България и нейното значение не се ограничава само в рамките на столицата. В нея се приемат деца от цялата страна. За да бъде осигурено им лечение, болницата се нуждае от техника за диализа за деца. Тя ще бъде от голямо значение за болницата, защото в нея се намира единственият детски диализен център в страната.

Единият от двата апарата, които столичната педиатрия ще получи, е за най-малките деца - новородените. Става въпрос за апарат за хемофилтрация за бебета с бъбречна недостатъчност. Този апарат го няма в България, но вече се използва успешно на много места по света, включително и в Източна Европа.

"Причината да поискаме този апарат е, че при новородени и малки деца не е възможно да се извърши стандартната или конвенционална хемодиализа, защото при нея се извежда голямо количество от кръвта на детето преди да се пречисти, което би било несъвместимо с живота на тези малки деца. С този нов апарат ние ще успеем да диализираме деца с остра бъбречна недостатъчност или хронична такава още от момента, в който те се родят", поясни доц. д-р Мария Гайдарова, началник на Клиниката по нефрология и хемодиализа в специализираната болница "Проф. д-р Иван Митев".

Апаратът е за деца над два килограма и половина. Обикновено теглото на едно новородено е 3 килограма и половина. 

Случаите, в които новата техника ще помогне, в момента се третират чрез друг метод, който обаче не е достатъчно ефективен.

"Единственото нещо, което можем да направим при малките деца е перитонеална диализа, но тя не винаги е ефективна практика. Опитът ни - нашият и световният, показва, че не е толкова ефективна, колкото една хемофилтрация, която може да се направи с точно този апарат", допълни д-р Мария Гайдарова.

Другият апарат, който Детската болница ще получи, е за специфично пречистване на кръвта. "Този апарат дава повече възможности за очистване на кръвта от елементи, които не могат да бъдат отстранени при конвенционална хемодиализа и може да се използва успешно при много по-голям спектър, разнообразие от заболявания, при които стандартната хемодиализа няма да бъде ефективна", уточни д-р Гайдарова.

Този апарат го има в други болници у нас, като в момента при нужда детските лекари се обръщат за помощ към колегите им.

"Тогава, когато ни се е налагало да правим плазмафереза, сме разчитали на колеги от други болници да докарат цялата апаратура тук и да се направи на място, но е изключително трудно чисто организационно и административно", разказа д-р Мария Гайдарова.

Апаратурата ще спомогне за по-бързото и ефективно лечение на децата. 

"От тази гледна точка е от полза за децата, защото е свързано с намаляване не само на техния престой, ускоряване на тяхното оздравяване, намаляване на рисковете от усложнения, по-бързо възстановяване, по-бързо преминаване към техния нормален начин на живот. Тук има достатъчно критично болни деца и тежко болни деца от цяла България, които имат нужда от този апарат, за да може да се скъси времето на боледуване, да се намалят усложненията и в крайна сметка прогнозата на тези пациенти се подобрява в пъти", изтъкна д-р Гайдарова.

Слушайте репортажа в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Българската Коледа

Юлкер Халил разчита на помощта на „Българската Коледа“

Юлкер Халил е само на 2 години и половина. Момченцето ходи трудно, защото едното му краче е по-късно, стъпва на пръсти и не може да стои изправен дълго време. Заради заболяването си е подложен на непрекъснати терапии.  Имунната му система е изтощена и боледува през седмица. Това е и причината да не може да ходи на детска градина. Детето живее в..

публикувано на 26.12.19 в 08:39

Максим от Каварна получава от "Българската Коледа" помощ, за да расте

12-годишният Максим Янев от Каварна е поредното дете, което получава финансова подкрепа за лечение от благотворителната инициатива „Българската Коледа“.     За поредна година детето получава средствата, които са необходими, за закупуването на ежедневната му нужда от прием на растежен хормон, тъй като организмът му не го произвежда. На..

публикувано на 25.12.19 в 17:05

Апаратура намалява стреса на децата при болезнени манипулации

Отделението по изгаряния и пластична хирургия за деца в УМБАЛСМ „Пирогов“ е единственото специализирано в страната за диагностика, активно лечение и последваща рехабилитация на децата до 18-годишна възраст. Клиниката се нуждае от специално разработена система за отвличане на вниманието при детето, което доказано намалява посттравматичния..

публикувано на 25.12.19 в 10:44
Българската Коледа

Мартин на 5 години се нуждае от ежедневни терапии

Мартин Христов е на 5 години. Той страда от генерализирано разстройство на развитието от аутистичния спектър. За да оздравее, се нуждае от ежедневни терапии, за заплащането на които семейството разчита на кампанията „Българската Коледа“. Промените и разликата в развитието на детето били забелязани от родителите му, когато бил на..

публикувано на 24.12.19 в 15:19

Полина Димова от Габрово е едно от децата на „Българската Коледа“

7-годишната Полина Димова от Габрово е едно от децата, които се нуждаят от ежедневна рехабилитация, за да могат, въпреки тежките увреждания, да напредват в развитието си. Подкрепа в първите ѝ стъпки, макар и не самостоятелни, момичето получило от дарителите в кампанията „Българската Коледа“. За Полина и надеждите на нейното..

публикувано на 24.12.19 в 11:29
Българската Коледа

Как "Българската Коледа" помага на Виктория Христова от Свищов

10-годишната Виктория Христова от Свищов за втора година ще разчита на инициативата „Българската Коледа“, за да продължи борбата си с детската церебрална парализа, епилепсията и други съпътстващи заболявания. За да не изостава в развитието си и да надгради постигнатото до сега, Вики има нужда от рехабилитация и психологична терапия. Вики е..

публикувано на 23.12.19 в 12:42

„Шейново“ с дарение от „Българската Коледа“

Софтуерната програма към апарата за изкуствена вентилация на новородени помага на деца, които имат проблеми с дишането. За болница „Шейново“ този софтуер е необходим, тъй като той дозира количеството въздух, когато се прави изкуственото дишане на пациент и това не води до физическо нараняване. „Това е допълнителна програма към дихателни..

публикувано на 20.12.19 в 17:49