Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Старо училище се превръща в комплекс от творчески работилници

Телескоп на покрива и нарове за спане - градят зелен учебен център под връх Звездец

Отдих, наука и приключения в безопасна среда очакват децата

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Училище с телескоп на покрива и нарове за спане. Сдружение за споделено учене "Ела" изгражда образователен център сред природата под връх Звездец в Подбалкана. 

Като част от програмата на сдружението „Училището има смисъл“ се правят образователни лагери. С времето екипът установява, че те са с най-голям ефект върху децата.

„Затова решихме да правим това на едно ново, безопасно и магически приключенско място, каквото ще бъде зеленият образователен център „Ела“. Вече купихме сградата на едно старо училище, което има много голям двор, в село Стъргел, в подножието на връх Звездец. В момента сме на етап изграждане“, разказа в предаването "Закуска на тревата" Екатерина Русева от сдружение „Ела“. 

Старо училище се преобразява

В началото на лятото се очаква да са готови дворът за занимания на открито и работилницата.

Търсят се доброволци и строителни фирми, които биха подкрепили ремонта на старата училищна сграда, съобщи Екатерина Русева. Сградата на училището ще бъде преобразена със зали за различни дейности и спални помещения, които ще посрещат до 60 души.

Как ще изглежда вече готовият зелен образователен център?

„Ще има занаятчийски работилници, работилници за биоземеделие и градинарство, работилници по роботика, ателиета, свързани с развитието на творчески умения. И много приключения, свързани с природата, следотърсачество, експедиции до връх Звездец", обясни Екатерина Русева.

Природа и наука в синхрон

Добре дошли в центъра са всички деца.

„Не само за деца от домове или деца с увреждания (сдружението надгражда дейността си като център за приобщаващо образование - бел. ред.). За всички деца и възрастни, които имат желание да се свържат с природата  и с науката. Ще бъде подходящ както за еднодневни екскурзии от училище и зелени училища, така и за отдих на цели семейства, тъй като много от заниманията там ще бъдат подходящи да се правят съвместно – родителите с техните деца, или пък ако родителите предпочитат – ще могат да си почиват, докато децата им изследват възможностите си в една безопасна среда.“

Сградата е на два етажа. Има и тавански трети етаж, където се планира да има спални помещения с нарове и телескоп, с който при ясно време ще могат да се наблюдават звездите.

Децата ще си правят храна

„Ще има и професионална кухня, в която децата ще приготвят храната си сами и дори ще генерират част от тока за сутрешната си закуска, като въртят педали на стационарно колело. Ще им показваме различни начини за рециклиране, както и алтернативни технологии – ще има инсталация с фотоволтаични панели, в която те да видят как слънчевата енергия се превръща в ток“, допълни Екатерина Русева.

Още за инициативата чуйте в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.