Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Растенията на Антарктида са се увеличили заради климатичните промени

Антарктида
Снимка: Pixabay/jcrane

Растенията, които покриват Антарктическия полуостров, са се увеличили над десет пъти през последните няколко десетилетия заради глобалното затопляне, сочи проучване. Анализ на сателитни данни е установил, че през 1986 година растителността е била по-малко от 1 квадратен километър, докато през 2021 година тя вече е покривала близо 12 квадратни километра. Разпространението на растения и предимно на мъхове се е ускорило от 2016 година насам, отбелязват учените. 

Зелени водорасли също цъфтят по повърхността на топящия се сняг на Антарктическия полуостров. 

Ускоряването на площта конкретно на мъховете съвпада с началото на значително намаляване на морския лед около Антарктида. Затоплянето на морската вода може да създава условия с повече влага, подходящи за развитие на растенията, обясняват учените.

Антарктида

Антарктида се затопля по-бързо от средното глобално равнище, като това може да доведе до "фундаментални промени в биологията и пейзажа на този уязвим регион", подчертава доктор Томас Роланд. Той е един от ръководителите на изследването, публикувано в раздела за геонаука на журнала "Нейчър". Увеличава се също рискът от установяването на инвазивни видове в екосистемата на континента. 

Сходно разпространение на растения се наблюдава и на северната полярна област Арктика, а през 2021 г. за първи път беше регистриран дъжд, вместо сняг на върха на ледената шапка на Гренландия, припомня "Гардиън".

Преди няколко милиона години на южния полюс са растели дървета в период, когато в атмосферата на планетата е имало такова количество въглероден диоксид, колкото има в момента, отбелязва "Гардиън".

По публикацията работи: Мария Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Антарктида – познатата и непозната: 5 епизод – Къде сме ние, в сравнение с другите?

В последния пети епизод от поредицата за Антарктида ще добавим нови интересни факти за ледения континент и за работата на нашите учени там. Какво е усещането, след като акостираш на антарктическия бряг, разказва доц. др. инж. Борис Цанков, който изгражда..

публикувано на 17.09.24 в 16:25

Антарктида – познатата и непозната: 4 епизод – Какво показват ледниците?

Антарктида е една лаборатория за наука и въпросите, които ние като учени имаме, могат по- бързо да стигнат до своите отговори, заяви хидробиологът доц. Весела Евтимова. Тя е участвала в две експедиции. Всичко там докосва по особен начин сетивата и дава..

публикувано на 12.09.24 в 13:40

Антарктида – познатата и непозната: 3 епизод – Учените в действие

В третия епизод от поредицата ви разказваме за работата, която нашите учени извършват на ледения континент. В началото доц. Борислав Александров от УАСГ разказва как се подбират хората, които нееднократно е участвал в българските експедиции...

публикувано на 03.09.24 в 14:35

Антарктида – познатата и непозната земя: 2 епизод – Българската база

С думите на инж. Петър Сапунджиев, инженер по електроника, започваме втория епизод за Антарктида на Радиоенциклопедия, в който ще разкажем повече за базата ни на остров Ливингстън. Инж. Сапунджиев се запознава по-подробно с дейността на Българския..

публикувано на 30.07.24 в 16:30

Проф. Галин Цоков: Близо 11 милиона лева са осигурени за полярни изследвания в Антарктида

Министърът на образованието и науката професор Галин Цоков заяви във Варна, че няма сгради на училища в страната, които са пострадали от пожарите, с изключение на едно училище в село Гранит, но там децата също ще започнат нормално занятия. Той съобщи,..

публикувано на 26.07.24 в 11:10

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод – Началото

Антарктида вдъхновява множество географски открития в миналото, включително търсенето на митичната Непознатата южна земя. Антарктика всъщност се нарича регион, обхващащ континента Антарктида и водите и островните територии в Южния океан – около 20% от..

публикувано на 26.07.24 в 07:18

Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида

За първи път от Българската антарктическа база на остров Ливингстън ще се изследват детайлно пулсациите в йоносферата на Земята, причинени от слънчеви бури, активността на слънчевата корона. Това предвижда първият български полярен астрономически..

публикувано на 23.07.24 в 18:55

Микробиолог подрежда изложба за Антарктида в Лом

Микробиологът Снежана Русинова-Видева ще представи снимки и филм от участието си в 31-вата Национална антарктическа експедиция . Експозицията „От Антарктика до биотехнологията в България” ще бъде открита на 24 юни, понеделник, от 17:00 ч. в..

публикувано на 19.06.24 в 14:52

Огромни запаси от нефт и газ в Антарктида са били открити от Русия

Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида, голяма част от които в райони, към които има претенции Обединеното кралство, съобщи вестник "Сънди телеграф". Проучванията са прелюдия към въвеждането на сондажни платформи за експлоатация на..

публикувано на 12.05.24 в 04:54
Проф. Марк Ървин

Британец сред българи: Проф. Марк Ървин и мисията му на базата ни в Антарктида

Наред с българските учени, на базата ни "Св. Климент Охридски", позиционирана на остров Ливингстън, всяка година има и чуждестранно участие.  Тази година учените на Антарктида бяха от Португалия, Турция и Великобритания.  Сред тях бе и проф. Марк..

публикувано на 16.04.24 в 12:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

Втечненият природен газ замърсява повече от въглищата, сочи ново проучване

Природният газ, който бива транспортиран и изнасян, произвежда много повече парникови газове от въглищата, въпреки че газовата индустрия твърди, че е по-чиста алтернатива. Това се посочва в ново изследване, което поставя под въпрос бързата експанзия..

публикувано на 06.10.24 в 23:19
Снимката е илюстративна

Eдна седмица на остров Сардиния

На Розовия плаж на остров Бодели на архипелага Мадалена в северната част на Сардиния всички, плаващи с корабче или лодка, акостират на около половин километър от брега (само на такова разстояние се допускат туристи сега). Колкото и да се взират, не..

публикувано на 03.10.24 в 10:21
Преди началото на климатичната седмица имаше младежки климатичен протест на моста

Климатична седмица започна в Ню Йорк

В Ню Йорк започнаха серия срещи и събития, които са посветени на климата и ще съберат световни и корпоративни лидери, както и знаменитости. Климатичната седмица се организира за 15-а поредна година от неправителствената организация "Климатична група" и..

публикувано на 23.09.24 в 05:21

Сметище край язовир "Искър" ще бъде разчистено от доброволци и ветроходци

Ветроходци и любители на природата се обединяват днес от 10 часа за почистване на нерегламентирано сметище край язовир "Искър". Ветроходни клубове са потърсили помощ от швейцарската организация "Биодизайн" , която предоставя ръкавици, чували и..

публикувано на 21.09.24 в 07:21

Над 172 млн. кг отпадъци са събрани благодарение на инициатива за почистване на крайбрежните райони

Над 172 милиона килограма боклук са изчистени от плажове и морски зони благодарение на Световния ден за почистване на крайбрежните райони , който отбелязваме днес.  Боклуците са събрани от над 18 милиона доброволци, включили се в акциите, които се..

публикувано на 21.09.24 в 05:26
Изображение на НАСА, което показва разпространението на метан, който е вторият по важност газ за глобалното затопляне.

Ултра потребители излагат на риск бъдещето на планетата, сочи изследване

Бъдещето на човечеството е изложено на риск заради натиск от богато малцинство от т.нар. ултра потребители, показва изследване, публикувано в изданието "Лансет - планетарно здраве" .  Нарастващата деградация на околната среда и климатичната нестабилност..

публикувано на 16.09.24 в 04:49
Изложба на живи гигантски африкански охлюви - село Черни Осъм

Изложба на живи гигантски африкански охлюви в с. Черни Осъм

В Природонаучния музей в троянското село Черни Осъм днес се откри изложба на живи гигантски африкански охлюви.  Те са лична колекция на биолога Ростислав Траянов. Той разказа за  екзотичните екземпляри, за отглеждането им и затова как са се озовали в..

публикувано на 10.09.24 в 10:40