Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Мишустин е новият премиер на Русия

| обновено на 16.01.20 в 15:48
Михаил Мишустин
Снимка: kremlin.ru

Държавната дума одобри днес кандидатурата на Михаил Мишустин за министър-председател на Русия. В подкрепа на номинацията на Мишустин гласуваха 383 депутати, против нямаше, 41 законодатели гласуваха с „въздържал се“. След парламентарния вот президентът Владимир Путин подписа указа за назначаване на Михаил Мишустин за премиер. Сега той разполага с едноседмичен срок да представи на държавния глава предложения за структурата на правителството и кандидатури за министри. 

Бившият ръководител на Федералната данъчна служба беше предложен за поста вчера от президента Владимир Путин, след като кабинетът на премиера Дмитрий Медведев подаде оставка.

С друг свой указ Путин назначи днес досегашния премиер Медведев на новия пост заместник-председател на Съвета за сигурност.

На работна среща с президента Владимир Путин снощи Михаил Мишустин се съгласи да оглави новото правителство. След това той участва в извънредно заседание на Съвета на Държавната дума.

Председателят на долната комара на парламента Вячеслав Володин описа Мишустин като професионалист в областта на финансовото и данъчното законодателство. „Притежава качества като откритост, динамичност, познаване на регионите“, посочи Володин и добави, че на срещата не е бил обсъждан съставът на новия кабинет.

Медведев подаде оставка, след като президентът Путин предложи съществени промени в конституцията във вчерашното си послание към Федералното събрание. Те предвиждат разширяване на правомощията на парламента за сметка на президентските, превръщането на Държавния съвет в конституционен орган и даване на приоритет на руската конституция над международното право.

Коментар по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Владимир Путин по време на годишното си послание

Путин предложи референдум за конституционни промени

Руският президент Владимир Путин предложи референдум за промени в конституцията така, че основният закон на Русия да има приоритет над международно-правните норми . В традиционното си годишно послание към Федералното събрание той..

обновено на 15.01.20 в 15:01
Михаил Мишустин

Кандидатът за нов руски премиер Мишустин определи като приоритет дигиталната икономика

Кандидатът за министър-председател на Русия Михаил Мишустин посочи, че дигиталната икономика и националните проекти ще бъдат приоритети в бъдещата работа на руското правителство. "Трябва да се създаде цифрова платформа за хората", подчерта той в..

публикувано на 16.01.20 в 13:40
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодора Пенева

Не е уточнен нито един от двата механизма за компенсация - и за всички граждани, и за енергийно бедните

"За енергийна бедност говорим от толкова много години. Нещата, които трябва да се направят, са разписани и предавани на всички възможни министерства. Когато се сменят правителствата, те не разбират какво трябва да направят." Това каза в интервю..

публикувано на 18.04.24 в 08:43
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Изборите през юни ще избистрят картината

" Накрая Конституционният съд , който не би трябвало да има никакво вмешателство по условие в политческия процес в държавата, май ще бъде призван и ще му бъдат изтърсени тези горещи картофи в скута , за да се произнесе относно характера на Конституцията..

публикувано на 18.04.24 в 08:23

Подготовка на нови кадри за ВЕИ обсъждат на форум в София

Кариерен форум за професионално развитие в сектора на възобновяемите енергийни източници ще обсъди прехода към въглеродно неутрална икономика и подготовката на квалифицирани кадри за ВЕИ-индустрията. По време на събитието, което ще се проведе в..

публикувано на 18.04.24 в 08:21

САЩ подновяват санкциите срещу Венецуела

САЩ ще подновят санкциите срещу водещия производител на петрол в света Венецуела - твърдят висши американски представители. Причината са неизпълнени политически ангажименти от президента Николас Мадуро. Днес изтича шестмесечният американски..

публикувано на 18.04.24 в 08:16

ЕС работи за възобновяване на отношенията с Турция

Европейският съюз работи за възобновяване на отношенията с Турция, записаха европейските лидери в заключителната декларация на срещата на върха в Брюксел. След години на замразени разговори за приобщаване на Турция към ЕС Брюксел изрази готовност..

публикувано на 18.04.24 в 08:04

Microsoft: Засякохме руски онлайн кампании, целящи да повлияят на президентските избори в САЩ

Компанията Microsoft е засякла през последните 45 дни руски онлайн кампании в САЩ, които имат за цел да повлият на президентските избори в страната през ноември, предаде "Ройтерс". Според доклад на експерти, ангажирани в проучването, от свързани..

публикувано на 18.04.24 в 07:56

Белгия и Чехия искат нови санкции срещу руска намеса на изборите през юни

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса в предстоящите през юни избори за Европейски парламент . Премиерите на двете страни - Александер де Кро и Петър Фиала, заявяват в отворено писмо, че вече..

публикувано на 18.04.24 в 07:50