Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият заместник-министър на финансите

Любомир Дацов: Няма нищо драматично в поправката за валутния курс

Подобни законодателни ходове се правят, когато вече има зелена светлина и финално ръкостискане

Любомир Дацов
Снимка: БГНЕС

Заявените от правителството законодателни поправки, свързани с очакваното присъединяване на страната ни към т.нар. чакалня на еврозоната влизат за обсъждане в парламента. Предлага се курсът евро - лев да бъде утвърждаван само с ратификация от парламента.

Имат ли почва обществените страхове за обезценяване на лева?

„Доста вълнения обхванаха обществото, много страхове излязоха на повърхността и много хора отидоха и си смениха спестяванията. В последните няколко дни много левчета бяха обърнати в евра“, посочи в предаването „Преди всички“ финансистът Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите.

Според Дацов подобни страхове нямат никакво основание, защото предложеният текст е стандартен. Почти всички страни през преминаването си през тези стандартни процедури по пътя към ERM II и въвеждането на еврото са направили това и са променили в закона си, обясни той.

Текстът, разбунил духовете, може да го има, може и да го няма. Това е въпрос на преговори и дипломация между двете страни и даване на определени гаранции, допълни Любомир Дацов.

„Както ние искаме гаранции от страна на ЕЦБ, от Европейската комисия за условията, при които влизаме, така и Европейската централна банка и Европейската комисия, които преговарят от името на страните членки, също искат определени гаранции и проверяват нивото и стабилността на икономиката ни.“

За Дацов добрата новина е, че подобни законодателни ходове се правят тогава, когато вече има дадена зелена светлина.

„Това са финални корекции в законодателството, които се извършват тогава, когато си сигурен, че ще ти дадат зелена светлина. Това нещо се случва в този момент, когато вече има ръкостискане на ръцете, съгласие за крайната фаза“, подчерта Любомир Дацов.

„ERM II е механизъм на валутните курсове II. Той означава, че влизаш в един период, в който трябва да тестваш дисбалансите на икономиката си, на страната си, подготвяйки нещата така, че всичко да бъде в относително равновесно положение спрямо икономиките на останалите държави. Звучи сложно, но няма от какво да се притесняваме, защото си имаме валутен борд, имаме фиксиран курс. Тази възможност е тествана и това не променя позицията ни, че ние директно ще влезем със сегашния курс в еврозоната. За добро или лошо нямаме проблем с устойчивостта на валутния курс.“

От икономическа гледна точка няма никакво основание да има притеснения, категоричен е финансистът. Дацов сравни действията на правителството по темата със слон в стъкларски магазин.

„Тук въпросът е друг – за натрупаното недоверие в правителството, защото човек гласува с парите си. Поне аз лично съм изумен колко голямо е недоверието в това, което се нарича държава и това, което се нарича правителство. Никой не вярва, че, имайки го този текст, няма да му се случи нещо и няма някой зад гърба му да направи каквото си знае, незачитайки интересите на хората.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Заместник-министърът на земеделието и храните Лозана Василева.

Д-р Лозана Василева е назначена за заместник-министър на земеделието

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев д-р Лозана Василева е назначена за заместник-министър на земеделието и храните на мястото на Таня Георгиева, която беше освободена след нейна молба по лични причини.  Таня Георгиева подаде оставка като зам.-министър на земеделието Кандидатурата на Василева, която до момента заемаше поста на..

публикувано на 01.08.24 в 18:47
Проф. Радка Аргирова

Проф. Аргирова: Covid-19 не може да се нарече сезонен, ще е активен през цялата година

" Covid-19 не е престанал да мутира, той е в състояние на еволюция . За  Гърция и Белгия има данни за ръст  на заболелите,  в САЩ има също сериозен ръст  в отделни щати, което означава, че изменчивостта на този коронавирус продължава, каза за "Нощен Хоризонт"  вирусологът проф. Радка Аргирова . Три вируса излагат на риск почивката на кипърци..

публикувано на 01.08.24 в 09:55

Цветан Цветанов: При бързи избори ДПС може да не бъде политически субект в парламентарната надпревара

"При една ситуация на бързи избори ДПС може да не бъде политически субект в парламентарната надпревара. Възможно е кръгът около Пеевски и този около Чакъров да бъдат в различни конфигурации с други партии – мандатоносители и с наименованията на коалиции, които обаче няма да бъдат "ДПС".  Такава прогноза направи пред БНР Цветан Цветанов, председател..

публикувано на 31.07.24 в 14:00
Десислава Христозова

Деси, къде си? – как да се преборим с излишните килограми заедно

Над 60 процента от българското общество има проблеми с килограмите . Затлъстяването е като лавина. Да си дебел е стигма. Обществото се прави, че приема тези хора. Мисията на Десислава Христозова е да покаже на светло хората с наднормено тегло , как живеят те и как се борят с излишните килограми. На това е посветена нейната..

публикувано на 30.07.24 в 09:42

Задава ли се контрол върху личната кореспонденция през чат приложения?

С добрата инициатива на законодателя се въвеждат мерки, които нарушават драстично и нашите права . Това заяви пред БНР Богомил Шопов, съосновател на "Електронна граница - България", във връзка с обсъждана промяна в директива за правото на неприкосновеност на личния живот и електронни комуникации. Става дума за предлагана задължителна..

публикувано на 30.07.24 в 09:13
Биляна Гяурова

Биляна Гяурова за решението на КС: Късогледство и двоен стандарт

" Конституционният съд не успя да надскочи собствените си ограничения и да бъде на висотата на актуалната политическа и геополитическа обстановка. Това конституционно решение не е просто затворено в рамките на България, а има проекция и извън нашата територия." Това каза пред БНР Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни..

публикувано на 30.07.24 в 08:35
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Отровените отношения в лявото трябва да бъдат преодолени

Събиранията на Бузлуджа са знакови. Бузлуджа този път беше вид лакмус дали процесите, тръгнали между различните леви формации, срещат подкрепа сред левите хора. Това каза пред БНР Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", след срещата за ляво обединение в Стара Загора. Призиви от Бузлуджа: Да се обединим Левите хора одобряват тези..

публикувано на 29.07.24 в 08:25