Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отрицателни са тестовете за коронавирус на българите, евакуирани от Ухан

| обновено на 03.02.20 в 16:28
Доц. Георги Попов и доц. Ангел Кунчев дадоха брифинг във ВМА.
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия обяви, че заради коронавируса няма да бъдат допускани болни хора в самолетите в Ухан, които извозват граждани на ЕС. Говорителят на комисията Балаш Ужвари съобщи, че досега от Китай са извозени 447 европейски граждани. Тъй като операцията е хуманитарна, от нея може да се възползват граждани на всяка държава, независимо дали е член на Общността. 

Отрицателни са  първите тестове на двамата българи, които се прибраха у нас от Ухан - "епицентър" на китайския коронавирус, който отне живота на 361 души.

Двамата български студенти, които напуснаха Ухан заради разпространението на заболяването, се приземиха снощи на летище „София“ от Южна Франция с военнотранспортния самолет „Спартан“, придружавани от екип от Военномедицинска академия.

Студентите са настанени в Катедрата по инфекциозни болести на ВMA. И двамата са в добро здравословно състояние. Намират се в стаи със специален достъп и няма да имат контакт със странични лица, докато не премине карантинният период от две седмици, обясни полковник доцент Георги Попов - началник на Катедрата по инфекциозни болести:

„Отрицателни са пробите за новия коронавирус. Тази сутрин (момчето и момичето - б.р.) са в добро състояние, усмихват се, наспали са се. Днес продължаваме новите изследвания. За радост, те са мотивирани да прекарат целия карантинен период в катедрата по инфекциозни болести във ВМА“.

В средата на инкубационния период ще им бъде направен нов тест. В клиниката очакват още наши сънародници да постъпят със съмнения за заболяването, но отчитат, че потокът силно е намалял след отмяната на преките полети от Китай.

Доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, заяви от своя страна, че има сънародници, които се очакват от Китай, тъй като все още има хора, които пътуват макар че много е намалял потокът след отменянето на полети на много авиолинии до Китай.

„Ако е необходимо, ниe ще разпоредим и допълнителни мерки към обявените миналата седмица, които предвиждат термокамери и лекарски екипи на летищата в София, Варна и Бургас да следят за здравословното състояние на пристигащите пътници от Китай и други страни, за които има данни за наличие на вируса“. 

Снимка: Гергана Хрисчева

„Това, което най-много ни пречи на нас, е че все още не знаем със сигурност кой е резервоарът (организъм, който пренася вируса, но не боледува или боледува безсипмтомно -  бел. ред.) на заболяването. Няма пълна сигурност кой е животинският вид, от който е тръгнало. Начинът на предаване се промени. В началото той беше доста труден за предаване по въздушно-капков път, но последните данни от Китай са, че наистина може да се предава, включително и контактно-битово, което означава, че може да обхване нашата страна и по друг начин“, допълни той.

Ефективността на граничния контрол в такива случаи по цял свят е между 20 и 25%, предупреди експертът. 

Двамата български студенти кацнаха снощи в София.„Илюзия е да се мисли, че с каквито и да е мерки по границата подобно заболяване може да бъде спряно“, подчерта още Кунчев.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и представители на гранична полиция направи проверка на мерките, които се предприемат на терминал две на Летище София по отношение на пристигащите пътници във връзка с опасността от коронавирус.

Министърът инспектира термокамерите и местата за изолация на лица, за които евентуално има данни, че са с повишена температура.

Още една допълнителна камера ще бъде монтирана и на терминал едно, каза здравният министър:

„Повечето от европейските държави направиха това, което направихме и ние - поръчка на камери там, където няма и,  разбира се, защитно облекло - престилки, маски, ръкавици, шапки, които също ще пристигнат през тази седмица. Има изискване, както виждате, тук е монтирана камерата, има една камера, която всеки момент може да заработи отсреща. Ако случайно тази камера не заработи, във Варна също има такава камера, която не е имало необходимост да бъде включена, сега ще бъде включена, в Бургас също в най-скоро време ще бъде включена, но дори и да няма камера тази камера тип пистолет установява същите резултати, които установява и тази камера“.

Използването на термокамери има ефективност едва 20%, тъй като не хващат хората в инкубационния период, обясни пред „Хоризонт“ доц. Михаил Околийски от представителството на Световната здравна организация у нас. Според него смъртността от новия коронавирус е по-малка, отколкото при т. нар птичи грип. Хората трябва да спазват добра лична хигиена, призова доц. Околийски - да мият  ръцете си и да употребяват дезинфекциращ гел:

„Отстояние от хора, които проявяват симптоми - метър и половина, два метра, избягването на големи струпвания на хора“, препоръча доц. Околийски от представителството на СЗО у нас.

От днес всички български граждани, които имат въпроси за коронавируса, могат да намерят информация на сайта на Министерството на здравеопазването.

Световната здравна организация обяви, че няма нужда от мерки, които "ненужно пречат на международното пътуване и търговия"

заради коронавируса. Ръководителят на организацията Тедрос Гебрейесус призова всички страни да прилагат решения, които се основават на доказателства и са последователни:

"Призоваваме всички страни да прилагат такива решения, които се базират на конкретен фактически материал и са последователни", каза Гебрейесус на среща на изпълнителното бюро на СЗО в Женева.

Глобалната свързаност, характерна за съвременния свят, е слабост при този епидемичен взрив, но в същото време ни дава и повече сила, посочи още шефът на организацията. Той добави, че необходимите инвестиции в "епицентъра" на заразата в Китай ще помогнат за "минималното и бавно разпространение" на заразата на други места и тя "може да бъде контролирана".

Според посочените от него данни досега са регистрирани 151 случая на заболявания от опасния вирус в 23 страни извън Китай. По време на изказването си Тедрос няколко пъти спираше поради кашлица и за да отпие вода, но каза на членовете на борда: "Не се безпокойте, това не е коронавирус!".

Междувременно, Пекин обвини САЩ, че всяват паника. Американското правителство беше първото, което евакуира персонала си от консулството си в Ухан и наложи забрана за влизане на китайски граждани на американска територия.


Мерки срещу коронавируса на Летище София.

Хонконг обяви, че временно затваря 10 от общо 13-те пропускателни пункта с континентален Китай

за да спре разпространението на новия коронавирус, предаде Ройтерс. Хонконгската лидерка Кари Лам взе това решение, след като медицински работници обявиха стачка заради отворената граница с континентален Китай и поставиха ултиматум на властите за пълното й затваряне.

В Италия във военновъздушна база, близо до столицата Рим, пристигна самолет с близо 60 души, евакуирани от град Ухан, предаде АНСА. Те ще бъдат поставени под карантина за две седмици. Един от италианците, които е трябвало да се качи в самолета, е останал в Ухан, защото е имал висока температура, съобщиха дипломатически източници.

В Италия вече бяха регистрирани два случая на зараза, като става дума за китайски туристи в Рим. Заради коронавируса вчера италианският кабинет обяви извънредно положение, което ще продължи шест месеца, съобщава изданието "Консуматричи".

Специален полет докара от Ухан в Австралия и 270 австралийски граждани, предаде ДПА. Машината кацна във военновъздушна база на кралските военновъздушни сили близо до Ексмаут. Пътниците, сред които и десетки деца, ще бъдат изследвани за наличие на коронавируса и после с военни самолети ще бъдат отведени в зоните за карантина на остров Кристмас в Индийския океан. Там ще остана 14 дни. В Австралия бяха потвърдени 12 случая на зараза.

Турските власти са взели решение от 5 февруари до края на месеца да прекратят временно приемането на пътнически полети от Китай, предаде ТАСС. Министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа уточни, че ограничението ще засегне само пътническите, но не и товарните полети. Министър Коджа съобщи още, че пристигащите пътници от Япония, Тайван, Тайланд, Хонгконг, Сингапур, Южна Корея и Малайзия ще бъдат проверявани с термокамери на летището.

Чешкият премиер Андрей Бабиш, чиято страна по-рано днес обяви, че от 9 февруари спира временно полетите до Китай, каза, че преди това около 100 чешки граждани ще могат да се върнат от Китай в родината си, предаде Асошиейтед прес. Три китайски авиокомпании летят до Прага от Шанхай, Пекин, Чънду и Сиан. Около 620 000 китайски туристи посетиха Чехия миналата година.

Същевременно Международната асоциация на круизните кораби, базирана в Хамбург, каза, че круизните кораби ще забранят качване на борда им на пътници или членове на екипажи, които са пътували в Китай за последните 14 дни, предаде Франс прес.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Евакуираните от Китай български студенти ще бъдат прибрани в България

Тази вечер се очаква от Франция да се завърнат двете български студентки, които напуснаха китайския град Ухан заради разпространението на новия коронавирус.  Те пристигнаха в Южна Франция малко след 15,30 часа българско време с френски..

обновено на 02.02.20 в 19:29
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава борбата с пожара край Стрелча

Единайсети час продължава борбата с пожара край Стрелча.   В момента там гори иглолистна гора. Единият фронт на огъня, в посока към Стрелча, е овладян.   В момента усилията са насочени към другия фронт, в посока Копривщица.   Тежка техника..

публикувано на 16.07.24 в 21:43

Частично бедствено положение е обявено за района на Горска поляна

Частично бедствено положение за района на Горска поляна обяви кметът на община Болярово Христо Христов. В ранния следобед в близост до пограничното село пламна пожар, като за момент застраши и газокомпресорната станция "Странджа" до българо-турската..

публикувано на 16.07.24 в 21:24
Андрей Гюров

БНБ взе решение за установената несъвместимост на Андрей Гюров като подуправител

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение във връзка с правните последици от установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост на Андрей Гюров в качеството му на подуправител, ръководещ управление..

публикувано на 16.07.24 в 20:47

Пожарът в с. Ореш, който изпепели 2 къщи, е погасен, няма пострадали хора

Пожарът в свищовското село Ореш е потушен, продължава гасенето около населеното място. Полицията и пожарникарите са евакуирали хора. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Изгорели са две къщи, има немалко пострадали..

публикувано на 16.07.24 в 20:17
ГКПП-Гюешево

Граничните власти на България и РСМ на среща на ГКПП-Гюешево заради пожарите

Граничните власти на България и на Северна Македония се срещат тази вечер на ГКПП-Гюешево във връзка с пожарната обстановка в пограничните райони, каза за БНР областният управител на Кюстендил Александър Пандурски.  Началникът на Регионалния..

публикувано на 16.07.24 в 20:11

Проливен дъжд наводни много пътни отсечки във Великотърновско

Във Великотърновско бурята с проливен дъжд тази вечер наводни много пътни отсечки.  Има много нападали дървета, чието отстраняване започна.  Няма информация за наводнени къщи и пострадали хора.  Край горнооряховското село Първомайци местните хора се..

публикувано на 16.07.24 в 19:55

Кирил Петков към депутатите: Кажете дали сте за или против корупцията

Който не подкрепи законодателния пакет, предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България", на практика се обявява срещу борбата с корупцията. Това заяви съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Той се обърна към депутатите от 50-ия парламент:..

публикувано на 16.07.24 в 19:26