Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов за мерките срещу коронавируса: Връщащите се от рискови места да спазват 14 дни карантина

Най-важна в тази ситуация е дисциплината, заяви премиерът

| обновено на 24.02.20 в 21:18
Снимка: пресцентър на МС

На извънредния Съвет по сигурността заради коронавируса премиерът Бойко Борисов призова хората, които се връщат от рискови места, да спазват 14-дневен карантинен период.

„Поддържаме връзка с всички други държави, наблюдаваме ситуацията, но нищо друго не може да ни опази както дисциплината – хората, които се връщат от рискови места, да спазват 14-дневен карантинен период. Връщат се ученически групи, казал съм - министърът, зам.-министрите да ги чакат на аерогарата, да разговарят със семействата, да остават по домовете, докато мине съответният срок".

Държавата сформира щаб, който ще бъде оглавен от проф. Венцислав Мутафчийски, който ръководи ВМА. В щаба влизат секретарят на МВР, шефът на Гранична полиция, държавният инспектор, МВнР, здравното министерство.

В страната има около 2000 теста за изследване на вируса. Поръчани са още 1000. Те ще са безплатни, но ще се прилагат само на хора със симптоми, за всички останали те не се препоръчват.

Затяга се контролът по сухопътните граници - до края на седмицата сухопътните и морските гранични пунктове ще бъдат оборудвани с термокамери. Те са поръчани и пътуват към България, обяви проф. Мутафчийски:

„Пунктовете са 100, така че е необходимо технологично време за монтирането на дистанционните термометри. Те ще бъдат разпределени в граничните пунктове. Това няма да затруднява трафика“.

„България Ер“ отменя полетите си от и до Милано до 27 февруари, съобщиха за БНР от пресслужбата на авиокомпанията. Пътниците, закупили билети, ще могат или да променят датата на пътуване, или да им бъде възстановена сумата.

Кризисният щаб за коронавируса към правителството препоръчва да се отменят всички масови публични прояви на закрито.

Тези на открито не са толкава опасни, каза проф. Мутафчийски.

снимка: БГНЕС

По-рано днес главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев призова за засилен контрол по сухопътните граници на България заради разпространението на коронавируса.

„Връзките между България и Италия са доста по-интензивни, отколкото с Китай, и това поставя доста по-тежки за изпълнение задачи пред нас. Контролът на летищата важи за всички, и пристигащи от Италия. Въпросът е сега да разширим този контрол и на сухоземните граници, а и да създадем условия - реакцията да е бърза при възникване на случай и да не позволим разпространение вътре в страната“.

Преди началото на извънредното заседание на Съвета по сигурността, свикано от премиера заради ситуацията с коронавируса, Кунчев обяви, че без да имат признаци, хората не подлежат на задължително изследване. Така той отговори на въпроса - защо на пребивавали в Италия се отказват изследвания и се иска заплащане, ако те настояват за такива:

„Ако човек няма признаци – температура, оплаквания, не подлежи на такова изследване, няма смисъл да го прави. Броят на полетите от Италия до България е 37 седмично и с тях се връщат между 4000-5000 души. Няма смисъл те да бъдат изследвани, ако нямат признаци или не са контактували с болен човек“.

Проф. Мутафчийски призова всички, които се завръщат в България от райони със зараза от коронавирус и имат симптоми, да се изследват:

Ако има зачервено гърло, температура, кашлица, да не се самоуспокояват, че е друго заболяване. Елате при нас, ние ще установим за какво заболяване става въпрос. Всички сили и средства, необходим за установяването на потенциално заразени, са в ход“.

До момента направените изследвания за коронавирус у нас са 30, всичките са отрицателни.

снимка: БГНЕС

Относно липсата на защитни маски у нас проф. Мутафчийски обясни, че повечето от големите производители са от Китай, затова в момента  България разчита на резерви. За медицинския персонал има маски и 8000 защитни облекла

Утре ще се проведе учение за реакция на институциите, в рамките на което от терминал 2 на летище София двама с вероятност за  коронавирус ще бъдат транспортирани и изолирани във Военномедицинска академия.

По-рано днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи, че са отрицателни резултатите за коронавирус на починалия вчера в Банско британски гражданин от китайски произход.

Министър Ананиев коментира и мерките, които предприема държавата за предотвратяване на заразата:

Ние имаме информация за всички граждани, които идват от райони, които са застрашени, и в които е налице коронавирусът. Така че те се проследяват още с пристигането на територията на България. Тези, които кацат на летищата, минават първо през термокамерите. При най-малката засечена температура - над 37 градуса, биват настанявани в определените лечебни заведения". 

снимка: БГНЕС

Представители на регионалните гранични сектори от цялата страна са получили предпазни средства - маски и ръкавици, които да предадат на колегите си по граничните пунктове на сухоземната граница на България.

От утре всички работещи служители на МВР по границите трябва да бъдат оборудвани с предпазни средства срещу коронавируса.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кирил Ананиев

Отрицателни за коронавирус са пробите на починалия в Банско турист от китайски произход

Отрицателни са резултатите за коронавирус на починалия вчера в Банско британски гражданин от китайски произход , съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. "Китайският гражданин Юнг Бонг не е носител на новия коронавирус 2019", заяви той на..

публикувано на 24.02.20 в 08:05
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети,..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на..

публикувано на 19.04.24 в 21:54

Ливански гражданин е върнат принудително от Летище "София" с полет за Истанбул

На 17 април РД ГП "Аерогари" е изпълнила принудителна административна мярка "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз", наложена със заповед на ДАНС. Мярката е на основание чл. 42з от Закона за чужденците..

публикувано на 19.04.24 в 21:19