Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Добив на строителни материали застрашава ключови местообитания на птици

Снимка: Еленица Маринова

Природозащитници сигнализират за нов случай на унищожена защитена зона, част от екомрежата Натура 2000. Изграждането на кариера за добив на строителни материали на територията на Рибарници Челопечене е довело до пълната промяна на облика на плитководните басейни, твърдят експертите от Българското дружество за защита на птиците. Междувременно инвеститорът полага усилия за създаването на изкуствена влажна зона, но тя се различава от първоначалните местообитания на дивите птици.

Снимка: Еленица Маринова

Една от първите унищожени защитени зони от Натура 2000 е на няколко километра от столицата, алармират природозащитниците.

Тук са установени 159 вида птици, за 42 от които се изискват специални мерки за защита. Поради ключовото си разположение, Рибарници Челопечене се явяват важно място за почивка и хранене на много мигриращи водолюбиви, пойни и хищни птици от прелетния път Виа Аристотелис, преминаващ през Искърския пролом, Софийското поле и долината на река Струма.

"Басейните са били до голяма степен обрасли с водна растителност, относително плитки - 2,5 метра дълбочина, което създава условия наред с рибовъдството да гнездят и по време на миграция, зимуване, да се събират доста птици. Имаме гнездене на белоока потапница, имаме малък корморан, трите вида пъструшки, които са с много скрит начин на живот, се срещат тук", разказа пред "Хоризонт" екологът Ирина Матеева от Дружеството за защита на птиците.

Рибарници Челопечене Снимка: Еленица Маринова

От края на 90-те години рибарниците са приватизирани и спират да функционират като такива. Това довежда до постепенно пресъхване на рибовъдните басейни и белооката потапница спира да гнезди там.

"Със закупуване на това предприятие, това нещо вече не се водоснабдява, иначе водоснабдителната система е била от две места с едни огромни тръби. Каква е причината ли - 1989 година, свободията и безстопанственост, тотална. За съжаление оттук водата, която е идвала, вече не може да идва. Водата никога не е идвала от реката, тя е идвала от пречиствателна станция на "Кремиковци", изградена с тази цел да водоснабдява рибарника", допълни екологът Веселина Митова, която изследва терена от 2015 година.

Добивът на строителни материали е одобрен през 2008 г. с решения по оценка за въздействие на околната среда от 2008 година от министъра на околната среда и водите. 12 години след одобряването на проекта кариерата за добив на баластра действа активно, като създава обширни и дълбоки водни басейни със стръмни без растителност брегове.

Снимка: Еленица Маринова

Днес местообитанията във влажната зона са силно влошени и са необходими спешни мерки за възстановяване на тяхното качество и значение за гнездящите, мигриращите и зимуващите птици, твърдят природозащитниците. Най-сериозната заплаха за мястото е съществуващата концесия, която по думите им ще причини пълното разрушаване на ценните за птиците местообитания.

От години инвеститорът изпробва различни начини за оводняване на зоната, но голяма част от тях са неуспешни. Полагат се усилия за създаването на изкуствени плитчини и възстановяване на водните огледала в тази част, където не може да постъпи по никакъв начин вода.

Опитите са успешни и птиците започват да ползват тези територии, но постигането на благоприятен за тях ефект се оказва трудна задача. Според Българското дружество за защита на птиците с реализирането на инвестиционното намерение характерът на местообитанията е претърпял коренна промяна, защото в опитите си да възстанови басейните инвеститорът ги удълбава, премахва тръстиките и в крайна сметка променя облика им.

Находището се експлоатира въз основа на Концесионен договор за срок от 35 години. На запитване на „Хоризонт“ от регионалната екоинспекция отговориха в писмено становище, че на терен са извършвани няколко проверки, последната на 25 октомври миналата година. Установено е, че извършваните от концесионера дейности са допустими спрямо режимите на защитената зона, въведени със заповедта за обявяването ѝ от 2008-ма година.

От РИОСВ - София допълват още, че ежегодно концесионерът изготвя доклади за проведения биологичен мониторинг, извършван от експерти.

Природозащитниците и частният инвеститор обявиха, че най-рано през май ще са налице видими резултати от общите усилия, посветени на възстановяването на унищожената влажна зона.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Вася Банкова: Прополисът стимулира имунитета

Смята се, че прополисът е "оръжието" на пчелите срещу инфекции.  " Прополисът е продукт на две живи системи - на растения и на пчелното семейство . Пчелите го събират от различни смолисти секрети от растения, които самите растения произвеждат, за да се защитят от бактерии и вируси. Пчелите го използват за същото нещо и много отдавна сме..

публикувано на 11.01.21 в 12:57
В Мексико вече се предлагат само биоразградими пликчета и торбички.

Мексико забрани ползването на пластмаса за еднократна употреба

От началото на тази година в Мексико действа забрана за ползването на пластмасови изделия за еднократна употреба, предаде ДПА. „Маркетингът, разпространението и доставката“ на пластмасови продукти, вкл. прибори за хранене, чинии и сламки, вече са забранени“, обяви мексиканското министерство на околната среда. Забраната обхваща също съдове за..

публикувано на 02.01.21 в 08:52

Тефтерчето на един пътешественик

Нестандартни маршрути и преоткриване на града, в който живеем. Това е една от алтернативите в Covid времето за хората пътешественици, които временно са ограничени в сбъдването на плановете за среща с нови места.  Надежда Серафимова е автор на Тефтерчето на един пътешественик:   „Идеята за Тефтерчето се появи спонтанно, породена от любовта към..

публикувано на 01.01.21 в 18:37

Последиците от Covid-19 за околната среда

Българите повишиха екологичното си съзнание през отминаващата 2020 година. Заключението е на сдружението "За Земята", откъдето отчитат ръст на предприетите граждански действия в защита на природата. На този фон пандемията от Covid-19 увеличи пластмасовото замърсяване и автомобилния трафик в населените места, сочи анализът на еколозите...

публикувано на 28.12.20 в 09:57
Снимката е илюстративна

Младежи от клуба по роботика в Пловдив създават градинарски робот

С радостна новина приключва годината пловдивчанката Ралица Костадинова, която  е студентка в трети курс на Техническия университет в града. Тя печели престижната международна награда на херцога на Единбург - ниво злато, а скоро очаква да научи резултатите от последния конкурс, в който участва заедно с колегите си от Клуба по..

публикувано на 25.12.20 в 16:29

Няма сигнали за нарушители в природен парк "Витоша"

„Горският път от Голи връх до Черни връх в природен парк "Витоша" се използва интензивно и е единственият възможен достъп до горската територия, но е забранено влизането с автомобили. Имаше няколко сигнала за достъп на високопроходими автомобили над хижа Алеко , посока Черни връх, но след излъчените репортажи, нямаме нови сигнали за нарушители..

публикувано на 23.12.20 в 09:54

Достъпни са четири маршрута за индивидуални и групови посещения в Атанасовското езеро

Атрактивно през всички сезони, Атанасовското езеро е подходящо за пешеходни и вело турове. Българска фондация "Биоразнообразие" представя 4 маршрута за самостоятелно посещение, които са качени в Google карти, за да осигури възможност на всеки желаещ да се запознае и възползва от подробното описание, детайлната карта и дори обозначените опасности..

публикувано на 22.12.20 в 16:18