Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Шивачки от Дулово ушиха 90 хиляди маски за различни институции

Професионалната гимназия в града се включи в доброволческата акция

Професионалната гимназия в Дулово се включи в акция за ушиване на памучни маски.
Снимка: ПГ ПрофесиПГ по облекло, обслужване и транспорт в Дулово

"Помогни си сам, за да ти помогне и Бог" - тази позната народна мъдрост вдъхновява шивашки фирми от силистренската община Дулово да шият предпазни маски и да ги даряват на нуждаещи се. Техния пример следват и педагозите от единствената в областта професионална гимназия по облекло в града.

Тази идея се появи в мен, когато заразата тръгна от Китай. Прецених, че може някой ден да достигне и до нас”, разказва собственичката Невин Хасан, която си закупила маска, разшила я и направила кройка. „След това набавих необходимия плат и заедно с всички мои работници за седем дена ушихме 90 хиляди маски.”

Дезинфекция на помещенията се прави постоянно от рано сутрин, по време на всички почивки и след края на работния ден, уверява Невин Хасан. „Всичките сме с предпазни маски. Не допускаме външни лица. Засега нямаме нито едно заболяло наше момиче или наш служител.”

Ушитите маски са изпратени на общини, домове за възрастни, болници и други институции. Пакетите с маските на дуловските шивачки пътуват всеки ден до различни точки на страната.

Помогнахме в Силистра на дом за стари хора, където персоналът си събираше парички, за да си закупи маски. Това като го чух, веднага изпратих човек с 300 маски до там. Помогнахме на болницата в Дулово, в детско отделение...”, споделя още Невин Хасан.

Цеховете шият на ишлеме за Италия. Сега производството е спряло. За да са в крак със сложната епидемична обстановка, работниците шият маски. „За да можем да бъдем в помощ и ние. Имаме готовност за производство. Въпросът е, че нас на национално ниво никой не ни търси”, изтъква собственичката на шивашкия цех.

Добрият пример е заразителен – малко след тях затракали машините и в Професионалната гимназия по облекло, обслужване и транспорт в Дулово. Преподавателите решили да обезпечат с предпазни средства колегите си в областта, пояснява директорът на учебното заведение Илхан Ахмед.

„Закупихме материали - плат, памучен, 100% и ластик и събота и неделя, когато нямат ангажименти с дистанционното обучение на учениците, се събрахме в шивашките работилници на училището и ушихме на първо време 1740 маски. Това е бройката, подадена ни от Регионалното управление на образованието в Силистра, педагогически и непедагогически персонал от училищата в областта. Тази бройка е с 10-процентен резерв.”

Педагозите от гимназията в Дулово са готови да шият още, но им свършили платът и ластиците. Апелират търговци, които разполагат с количества памучен плат и са готови да го предоставят безвъзмездно - да го направят сега, за да могат да ушият маски и за детските градини и яслите.

Още за благородната инициатива слушайте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Self Lab - писмо до себе си

Проектът за написване на писмо до бъдещото „аз“ - Self Lab, е на прага на своя втори етап. Той ще започне на 6 март и ще приключи на следващия ден. Първата акция е била в края на декември на Централна гара, когато са се включили 12 възрастни и едно дете. Втората ще се случи в „One Book Bookstore“ на улица „Върбица“ 8 в столицата. Всеки,..

публикувано на 04.03.21 в 11:21
Тодор Пичуров

В родопското село Момчиловци ще бъде поставен барелеф на музиканта Тодор Пичуров

През 2021 г. се навършват 100 години от рождението на известния и обичан музикант Тодор Пичуров. Родените през 1971 година в родопското село Момчиловци правят барелеф по повод вековния юбилей. Всяка година 50-годишните в родопското село Момчиловци правят различни инициативи - дар на селото, с които да съхранят историята си, да надградят постигнатото,..

публикувано на 03.03.21 в 12:06
Георги Йовнов

Георги Йовнов: Запален съм по българския фолклор, откакто се помня

Георги Йовнов от близо 11 години участва във фолклорна формация „Нестинарче“. „ Аз съм запален към българския фолклор, откакто се помня . Българският фолклор е нещо уникално за мен, всички от моя род пеят, пеели са и продължават да го правят.  Запален съм по пеенето от 3-4 годишен, но по-професионално започнах да се занимавам от..

публикувано на 03.03.21 в 11:05

Във Велико Търново показват частни колекции на скъпоценни камъни и кристали

Скъпоценни камъни и кристали за десетки хиляди евро показват от днес във Велико Търново двама колекционери от старопрестолния град. Юристът Пламен Копанов се запалил по полускъпоценните камъни на сватбеното си пътешествие в Родопите, а икономистът Веселин Марчев обикаля света, купува и колекционира. Частните колекции са застраховани и се..

публикувано на 02.03.21 в 07:06

Трагичната съдба на талантливата художничка Василия е описана в пиесата “Другата в огледалото”

Пиесата “Другата в огледалото” е от преди две години и половина и представя трагичната съдба на талантливата художничка Василия. Тя загина трагично, след като не успя да се пребори с болестта анорексия. Явора Стоилова, майка на Василия, е потомка на Яворов и на художника Васил Стоилов. " Явора ми сподели преди време, че когато ме е гледала..

публикувано на 01.03.21 в 19:20
Десислава Георгиева

Десислава Георгиева от Враца организира благотворителни кампании за подкрепа на възрастни хора

Една малка добрина може да предизвика колективно добротворство, казва Десислава Георгиева от Враца. Тя организира благотворителни кампании за подкрепа на възрастни хора:  „Живеем в много трудни времена в България. Смятам, че когато човек има повече излишни неща може да ги сподели с нуждаещите се “. Десислава Георгиева имала много дълга коса,..

публикувано на 01.03.21 в 13:38
Директорът на началното училище

Предимствата на обучението в малките училища

Какво ще се случи, ако заради пандемията училищата в малките населени места станат по-привлекателни от големите градски  училища. Към тази идея се движат в село Драговищица, Костинбродско. Много и разнообразни дейности има в началното училище "Отец Паисий" с. Драговищица. Последната - само преди дни децата от училището в Драговищица, Петърч, кв...

публикувано на 01.03.21 в 13:37