Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Издават ваучери заради провалени пътувания

Можем да отложим направена резервация или да получим обратно парите си

Снимка: БГНЕС

Министерството на туризма съвместно с Комисията за защита на потребителите издаде указания и препоръки за издаване на ваучери от туроператорите. Те са във връзка със сключени договори за туристически пакети, чието изпълнение е невъзможно заради извънредното положение, свързано с разпространението на коронавируса. Те преповтарят насоките, дадени от Европейската комисия на 19 март.

Ваучерите се отнасят само за плащания, направени за закупуването на туристически пакети през туроператорите. Целта на ваучера е да удостовери съгласието на пътуващия за направените плащания по договора му за туристически пакет.

"Туристическият ваучер, който може да даде възможност на клиентите и на нашите туристи да пътуват отложено във времето, всъщност е на стойност, която те са заплатили към момента на резервацията и се офрмя с анекс към договора", пояснява пред "Хоризонт" Свидна Динева от Българската асоциация на туроператорите и туристическите агенти.

"Този анекс също трябва да бъде подписан от страна на туриста. Ние даваме възможност по този начин да отложат своето пътуване, да могат да си прехвърлят по този начин парите за пътуване в пероид от 6 месеца до 1 година, а някои от колегите предлагат и до декември месец на 2022 година", допълва Динева.

Силвия Димитрова вече е подписала анекс към договора си за пътуване, което се надява да осъществи по-късно във времето.

"Имахме резервация за екскурзия в Гърция за 5 дни - Класическа Гърция и смятахме през пролетната ваканция да я осъществим. Ние бяхме превели една част, преди няколко месеца, от сумата, за да заявим нашето участие и да си запазим местата. Наближаваше времето, в което трябваше да платим останалата част от ексурзията. По договорни условия, ако не бяхме платили до 25 март, трябваше да изгубим цялата сума. Ние изпратихме имейл на туроператора и те ни отговориха след няколко дни, че ни предлагат ваучер за друга екскурзия или за същата до 2021 година", разказа Димитрова в предаването "Хоризонт до обед".

Потребителят може да приеме това предложение, но може и да не се съгласи. Какво следва при несъгласие?

"Тогава туроператорът е задължен да върне платената сума на пътуващия в срок от един месец от отмяна на извънредното положение, както е съгласно Закона за мерките за извънредното положение", пояснява Игнат Арсенов от Комисията за защита на потребителите.

Туристическият ваучер, чрез който се оформят вече депозираните пари на клиентите, е за стойност, подчертава Свидна Динева.

"Той може да бъде използван за същата услуга, по която са внесени парите, т.е за същия пакет, който те са предплатили. Но може да бъде ползван и за друга услуга, която предлага туристическата агенция".

Когато не използваме услугите на туроператорите, не попадаме в защитата на директивата за пакетното пътуване и тогава потребителят трябва да се защитава според клаузите на сключения договор със съответния хотел или превозвач. 

"Да настояват пред самия хотел и, съответно, ако не успеят да получат съдействие, те могат да се свържат, ако хотелът се намира в Европейския съюз, с Европейския потребителски център, за да се премине към едни преговори, за да получат парите си обратно и съответно, ако те не ги получат, това, което ще остане за тях, ще бъде съдебният  ред за защита, да търсят своите претенции", изтъква Игнат Арсенов.

Ако авиокомпанията не възстанови сумата за неосъществено пътуване, туристът трябва да се обърне за съдействие към Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация", ако полетът излита от България. Ако излитането е от друга държава членка на Европейския съюз, трябва да се обърнем или към органа за регулация на гражданското въздухоплаване в съответната държава, или към Европейския потребителски център в България. 

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Кирил Еленски: Ограничителните мерки звучат като репресия, не като грижа

„Ограничителните мерки вече звучат като репресия, а не като грижа за хората . Това означава, че начинът, по който се въвеждат, е непопулярен“. Това каза пред БНР д-р Кирил Еленски, общопрактикуващ лекар от Пловдив, бивш зам.-председател на Българския лекарски съюз. По думите му проява на грижа е, когато търпеливо се обяснява как просто..

публикувано на 23.10.20 в 13:24

Социалният сектор е длъжник на хората, които имат нужда от дългосрочна грижа

Десетки хиляди български семейства полагат грижи за зависими членове на семействата им, основно възрастни хора, но са лишени от подкрепа както от страна на държавата и общините, така и от страна на програми и мерки, които биха били от полза за тях. Това обясни пред БНР Иван Кръстев от фондация „Солидарно общество“. "Системата за медицинска..

публикувано на 23.10.20 в 10:30

Да вземаш по-малка от минималната пенсия – възможно е

Може ли нещо да е по-минимално от минималното?  Как гледат на новината за 300 лева минимална пенсия догодина хората, които получават по-малко от най малкото и защо се оказва, че има няколко вида минимални пенсии – темата е във фокуса на предаването „Хоризонт до обед“. Слушателка на БНР от малък град сигнализира, че получава пенсия за..

публикувано на 22.10.20 в 12:20
Григор Сарийски

Григор Сарийски: ГЕРБ се опитва да се помири с най-ощетените от 10-годишното управление

Страната ни безнадеждно изостава от средноевропейското равнище на пенсиите. Ако България имаше европейска структура на разпределението на доходите и европейска структура на разходите за пенсиите, пенсиите би трябвало да бъдат някъде с между 50 и 60% по-високи от това, което се получава в момента . Това каза пред БНР доц. Григор Сарийски от..

публикувано на 21.10.20 в 15:14

Няма доказателства, че коронавирусът е станал по-заразен

„Ако погледнем графиката на нарастване на потвърдените случаи в България, виждаме, че те се увеличават много бързо и мерките са нужни, но има две неща, които никой не обясни на хората досега – защо е важно да се спазват тези мерки и защо вирусът е опасен ?“ това коментира в „12+3“ д-р Петър Марков, епидемиолог и преподавател в Лондонското..

публикувано на 21.10.20 в 13:29

„В като Вагина“ - как необходимото сексуално образование се превърна в проблем

Женското тяло, менструацията, сексът и сексуалното здраве продължават да са тема “табу” в България. Книгата „В като Вагина“ се опитва да разсее неинформираността сред тийнейджърките по ключови за израстването им теми и да повиши сексуалната грамотност. Предстои книгата да излезе и във Великобритания. Книгата е предназначена за момичета на..

публикувано на 20.10.20 в 12:48

Повече часове за упражнения по математика за учениците от 5-и до 7-и клас

Повече часове за упражнения по математика за учениците в 5-и, 6-и и 7-и  клас, както и усвояване на умения и решаване на житейски казуси по природните науки - география, физика и химия. Това предлагат Министерството на образованието и науката.  В началото на тази година просветното министерство проведе мащабно допитване до..

публикувано на 19.10.20 в 13:02