Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Чапкънов: Боя се в заника на живота си да не оплескам работата

7
Георги Чапкънов
Снимка: БГНЕС

Суеверен, той не обича да приказва, преди нещо да се е случило. Затова и не казва много за проекта си за паметник на Левски, върху който работи. Паметникът ще бъде в Троян. 

Георги Чапкънов споделя за предаването „Нощен хоризонт” свои размисли за националния ни герой, за България и познанството си с магьосника на киното Федерико Фелини.

„Левски е друга работа, Левски е изключителна фигура. Досега не съм посмял да направя нищо, тъкмо от страх да не окепазя името. Няма такъв българин, няма.”

Най-важно в една работа за него е началото. „Започнах... Почнал ли съм, значи ще го свърша. Мъка, да му се не види. Дотук съм се опазил от туй, сега в заника на живота си да не взема да оплескам работата. Така, страх ме е”, казва Георги Чапкънов и добавя: „Пък той и дякон, да му се не види. Не е само физическото му присъствие. Духовното е главното.”

Къде е България? Винаги сме били на опашката, и то не на опашката, а под опашката, и то дълбоко. Кой се съмнява, че сме най-бедната държава, най-болната, най-безперспективната? Е, и? И продължава да е така. Ако възкръснеше по някакъв начин Левски, кой знае как би погледнал сега на тия неща”, подчертава обзет от песимизъм Георги Чапкънов.

„Аз съм вече стар човек, много неща са минали през тиквата ми, клета... Мисля, че няма оправия. Много пъти съм имал възможност да я напусна. Не можах. Но времената бяха други. Бяха много страшни”, връща се назад във времето творецът.

Своята привързаност към страната, която критикува, Чапкънов нарича "идиотска". 

Одъртях и вече ми е все едно. Гледам да си довърша, ако мога, работата, а няма сила. Ей го на, тук е пълно с някакви илачи, които, ща не ща, трябва да гълтам, ослепях с едното си око, глух съм – без апаратчето нищо не чувам. Това живот ли е? Не ми трябва”, допълва с горчивина Георги Чапкънов.

Скулптурата винаги е била елитно занимание. Не е писано всекиму да се блъска с нея. Аз твърде добре съзнавам дереджето си. Нямам никакви претенции”, гласи равносметката му.

За познанството си Фелини разказва интересен спомен от Рим.

„Появи се бавно, с един бял шлифер, бавно идва към мястото. Аз предварително съм сложил един статив, натрупал съм една топка глина и го чакам, чакам го само да ми дойде и го обичам толкова много, колкото едва ли някой друг. И аз се засилих към него. Аз знам френски, ама като циганин. Оказа се обаче, че и Федерико го знае точно толкова. И ние си говорихме е така, на френски – нашия специален френски, идеално беше.”

Смъртта ще победи всичко, ама любовта е това, което е до нея”, казва в заключение скулпторът.

Георги Чапкънов е роден на 24 януари 1943 година в град Вълчи дол. Завършва скулптура в България, специализира в Париж. Професор в Художествената академия. Награждаван с орден „Св. Св. Кирил и Методий“. Съавтор е на българския герб, заедно с Кирил Гогов.

Бел. ред. Разговорът с Георги Чапкънов е записан преди инцидента със сина на скулптора.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница „ Д-р Георги Странски“. Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му практика са изплакали за първи път при раждането хиляди деца от цялата страна. "В медицината не..

публикувано на 08.09.24 в 06:57

Художникът Стойко Гъгъмов увековечава известни личности на морски скали и училищни фасади

Художникът Стойко Гъгъмов оставя ярка следа след себе си с портретите на известни личности, които рисува на морските скали, на фасадите на обществени сгради и училища. Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани Нарича изкуството си "скално - концептуално", което му е на сърце. "Аз го открих когато бях в Тенерифе. Там също..

обновено на 01.09.24 в 06:38

Митко Александров вдъхновява хората, с които се среща

Митко Александров е вдъхновение за всеки, който се срещне с него. Придвижва се с помощта на инвалидна количка, но това не му пречи да работи и да пътува. Митко знае шест езика и помага на всички с каквото може. Занимава се с фотография, има няколко изложби. От 20 години е програмист. Обиколил е една четвърт от света. Любимото му място е 6 А..

публикувано на 30.08.24 в 12:10

Кристиян Стефанов е един от най-добрите членове на клуб "Дебати" в Плевен

Кристиян Стефанов е студент в СУ „Св. Климент Охридски“. През годините е един от най-добрите членове на плевенския клуб „Дебати“ към Центъра за работа с деца.   Тази година е главен съдия на Националното състезание  "Pleven Open 2024", което се провежда на 24 и 25 август в Плевен.  „Дебатите са вид състезателен спорт, което е..

публикувано на 25.08.24 в 07:52
Елица Бъчварова

Елица Бъчварова: Мама винаги казваше, че най-голямото й богатство са хората

" Цялата ми фамилия сме македонци , аз бях дете и помня как се стигна до написването на книгата тогава , бях ва 9 години, трябваше да намерим лентов магнетофон, за да се запише гласа на Дилбер Илия - прототипът на главния герой - четникът Дилбер Танас, разказа в "Графити по възудха" Елица Бъчварова, която от години живее в Аржентина, със спомени за..

публикувано на 18.08.24 в 17:13

Усмивката на д-р Галина Цветкова успокоява и вдъхва надежда

Д-р Галина Цветкова е известен лекар в Плевен. Нейната топла усмивка винаги успокоява и вдъхва надежда. Но освен медицината, д-р Цветкова е посветена и на едно национално значимо събитие - ежегодния поход „По стъпките на Апостола“ , чиито ръководител стана след основателя Васил Копчев. Самият той казва, че оставя делото в сигурни..

публикувано на 18.08.24 в 06:40

Кой е Банкси - неуловимият и анонимен уличен творец?

В рамките на 9 дни световноизвестният уличен художник  Банкси  разкри 9 свои нови творби в британската столица – всички те със животинска тематика.  Обичайно изкуството на Банкси се приема като някаква форма на забавление от гражданите, а мнозина виждат в него и опит за привличане на вниманието върху различни проблеми, което прави творбите му..

публикувано на 17.08.24 в 22:45