Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Иглика Трифонова: Кризите изискват смирение, а не всепозволеност

Кинорежисьорът Иглика Трифонова
Снимка: БГНЕС

Кризите винаги изискват смирение, нещо на което изобщо не сме готови. За Бога, наистина трябва да се смирим, каза в интервю за БНР кинорежисьорът Иглика Трифонова, коментирайки ситуацията с коронавируса.

„Трябва да се пренастроим във всички посоки и да превърнем злото в някакъв вид качество. Звучи помпозно, може би като клише, но това е така“, каза тя в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

 „Наблюдавам ситуацията в България и не мисля, че до този момент има някаква опасност за нашите същински граждански свободи. По скоро виждам времето като лакмус за това колко борейки се за свободите си, сме отишли надалеч“, каза тя за дилемата, за която се говори в Европа и света - живот и здраве или гражданските права и свободи.

„Ние, които излязохме от една форма на диктатура, още по-ревностно се борим за правата си, но като че ли сме отишли в посока „Аз имам права, но нямам задължения“ и е страшно важно да преоценим в момента това“, каза кинорежисьорката.

Тя посочи, че е впечатлена от начина, по който правителството, щабът се държи, в момента струва ми се адекватно, но обърна внимание на друг проблем в българската народопсихология – „да убиваме авторитетите си, бог знае защо“.

„В момента на предна линия са едни образовани хора, за мен лекарят е нещо много високо. Трябва да се вслушваме в тези, които знаят повече от нас. Ситуацията го изисква. Защото истеричното търсене на правата и свободите ни, понякога наистина отива твърде далеч“.

Според нея трябва да започнем да мислим по друг начин

„Едни преосмислят живота си, други – все още не могат да го направят. Не разбирам тази арогантност, например има българска група, отишли на екскурзия в Сенегал… а след това истерично искат помощ да бъдат прибрани. Трябва да мислим, че всяко наше решение може да се отрази на живота на десетки хора. И това е много висока цена“.

„Някой пък се сърдеше, че бил изпъден от банка, защото бил без маска и това нарушавало правата му… За Бога, за какви права, смешно и нелепо е в случая“.

„Дано да търсим и да си даваме отговори на важните уроци, които сега ще ни се наложи да научим, може би на тежка цена. Дано да се случи, защото това е смисълът на изпитанието – да проумееш и да живееш по друг начин впоследствие, а не в една, както Достоевски го нарича, всепозволеност, каза Иглика Трифонова.

Според нея природата едва ли ни отмъщава.

„Но тя ни показва колко е по-голяма от нашите представи за правата ни, за политиката ни, за свободите ни. Показва ни го за пореден път и трябва да го проумеем“.

Кинорежисьорката прогнозира, че „когато излезем от тази криза, ще се появят няколко много дълбоки филми, а не като холивудските, които се пързалят по сюжета и го използват като атракция. Филми за страха, за объркването, за катарзиса“

„Много от моето поколение, а и това преди него не са преживявали подобни кризи, а те винаги намират място в сериозното изкуство, но искат малко дистанция. След големи кризи всички знаят, че идват едни от най-големите достижения, и в културата“.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д. Бошнакова за НОЩ: Преекспониране на брифингите и ехидно отношение в ефир

„Беше сбъркана концепцията за начина, по който Националният оперативен щаб разговаря с нас." Това каза в предаването „Преди всички“ Десислава Бошнакова, ръководител на Департамент „Масови комуникации“ в Нов български университет. „Всеизвестен факт е, че когато има криза, има и дефицит на вярна, адекватна и навременна информация. Имаше..

публикувано на 05.06.20 в 09:00
Безплатното тестване на белодробните функции е обект на множество кампании.

Все още няма кислородни апарати за домашно лечение, отпускани от НЗОК

От години пациентските организации и лекарите се борят кисолородолечението в домашни условия за пациенти с белодробни болести да се заплаща от държавата . След десетки кръгли маси по темата резултат и до днес няма. От пациентската организация "Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония" сигнализираха, че от 1 юни тази..

обновено на 04.06.20 в 12:55
Екипи на РДНСК и община Созопол извършиха проверка на строежа в защитената местност Алепу.

РДНСК: На Алепу се строи подпорна стена, а не хотел

Брегоукрепително съоръжение, а не хотел, се строи в защитената местност Алепу, по известна като Шофьорския плаж. Това установиха при съвместна проверка екипи на РДНСК и община Созопол. Разрешение за строителството на геозащитното съоръжение е издадено през 2018 г., а след завършването му пред него ще започне изграждането на хотелски..

обновено на 03.06.20 в 14:18

Конгресните центрове след Covid-кризата

Културната и конгресната индустрия търсят варианти за възстановяване след постепенното отпадане на противоепидемичните мерки. Мултифункционално пространство на открито се превръща в алтернатива за НДК след Covid-кризата. С покрити сцена и сектор за публиката, върху 1200 кв. м. площ, платформата А6 дава възможност за организиране на..

публикувано на 03.06.20 в 12:30

Ще промени ли Covid-19 градската среда

Ще промени ли Covid-19 градската среда, ще преформатира ли пространства и нагласи и ще се отрази ли върху интериора, който обитаваме, работейки или пък върху начина ни на придвижване? Досега говорим повече за помещения, стълби, асансьори – важни вътрешни пространства, важно е обаче този разговор да се обърне и към откритите пространства, смята..

публикувано на 02.06.20 в 11:44

Деян Колев, "Амалипе": Всяка мярка за обхват на повече деца в образованието е смислена

"С еднократна парична помощ само някои семейства ще бъдат стимулирани, нужно е мярката да се допълни с множество други, най-вече със сериозна работа със семействата". Това каза пред БНР Деян Колев - изпълнителен директор на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" по повод предложението на ГЕРБ за еднократна помощ от 250 лв. на..

публикувано на 02.06.20 в 09:28

Галина Маркова, НБУ: Държавата няма данни за децата с проблеми в развитието

Преподаватели по психология от Нов български университет се включват в  международно проучване за нуждите на семействата на деца с проблеми в  развитието. Изследването е под егидата на Световната здравна организация и  УНИЦЕФ и се провежда с подкрепата на „Autism Speaks“. Данните от анкетите с родители ще бъдат използвани за промяна на..

публикувано на 01.06.20 в 13:05