Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Съюза на ВиК операторите алармира за фрапантен текст от наредба

Ангел Престойски: Всеки в тази държава може да ползва вода колкото си иска без да я плаща!

| Интервю
Снимка: Жоро Александров

Над 410 населени места у нас с 420 хил. жители са на воден режим, а други 456 изобщо не знаят какво е това водоснабдяване и канализация. Над 50% от водата се губи по мрежата заради течове от остарелите тръби или кражби. Това са малка част от констатациите, които направиха от "Зелено движение". 

Пред БНР председателят на Съюза на ВиК операторите и шеф на дружеството във Враца Ангел Престойски потвърди данните, като предупреди, че ситуацията ще се влошава, ако не започнат валежи в най-скоро време

"Такова засушаване не е имало от години. Водоизточниците са изтощени. Това води до налагане на режими на водоползване в много населени места", посочи той в интервю за предаването "12+4".
Според него причините за безводието са комплексни, а не са само климатичните промени

Престойски отбеляза и загубите на вода, като подчерта, че са необходими мерки, за да може те да се намалят. По думите му има инвестиции, но те ще отнемат време и още повече ресурси. Той акцентира върху търговските загуби. Според него ако има управленска воля, могат да се получат бързи резултати

"Има хиляди протоколи, направени от ВиК дружествата, за незаконни присъединявания и няма нито един осъден. Юристите трябва да направят този текст работещ, в момента той е неработещ".

Още по-фрапантно е с наредбата, по която работят ВиК дружествата, алармира Престойски и припомни, че закон за ВиК няма.

"В момента дружествата работят по една Наредба 4 от 2004 г. Тя многократно е променяна. През 2019 г. Дирекция "ВиК" към МРРБ направи по тяхна инициатива една промяна в тази наредба, по която сега всеки в тази държава може да ползва вода колкото си иска без да я плаща".

Пета година това не се оправя и всеки недобронамерен човек в тази държава може да злоупотребява, категоричен е той. 

Като друг проблем Престойски посочи неплащането на вода. За да заведем дело, един човек не трябва да е плащал поне 10 месеца, обясни той. Според него има хиляди вратички за това водата да не се плаща, което е недопустимо.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Ангел Престойски в предаването "12+4" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Школо": Не са водени разговори с нас за наредбата за е-дневниците

Подготвяме се за началото на учебната година. Отворени сме за диалог по всяка тема . Насреща сме да коментираме какво ще е най-добро за българското образование, за да върви напред.  Това заяви пред БНР Любомир Ваньов - изпълнителен директор на системата "Школо", която администрира по електронен начин дневниците в българските училища. В..

публикувано на 28.08.24 в 10:04

Потушен е пожарът в района на варненското село Тополи

Потушен е пожарът, който възникна днес в местността Клисе баир в района на село Тополи край Варна.  Огънят обхвана сухи треви, няма опасност за населеното място. Пожар край варненското село Тополи в местността Клисе баир    

публикувано на 27.08.24 в 20:55
проф. Иван Желев

Проф. Иван Желев: Целта на разкола в УПЦ е да се завземат огромни църковни имоти

Не мисля, че има в какво да бъде обвиняван патриарх Даниил за изказването. Той не е направил официално изявление, той  е говорил от амвона в църквата "Св. Иван Рилски" в Перник като глава на БПЦ. Това каза богословът проф. Иван Желев, бивш директор на дирекция „Вероизповедания“ в интервю пред БНР по повод изказването на главата на БПЦ за..

публикувано на 26.08.24 в 18:05

Симеон Ананиев: Красимира Стоянова ще е подложена на много голям натиск

" БДЖ няма да е на печалба . Никога железницата не е била на печалба. Тя косвено е на печалба, защото осигурява мобилност на хората, на бизнеса и оттам държавата печели. Въпросът е друг - че за всяка област ние трябва да имаме някаква разписана програма - с финансиране и отговорности . Докато не стане това, всеки следващ министър ще се снима,..

публикувано на 26.08.24 в 15:37

Владислав Михайлов: ЗНП и БДС са на 99% еднакви, разликата е в произхода на суровината

Киселото мляко и сиренето, с които ще се хранят децата в ясли, детски градини, ученически лагери, училищни столове и лафки, трябва да бъдат със защитени наименования за произход (ЗНП) в ЕС, вместо да отговарят на Българския държавен стандарт (БДС). Това предвиждат изготвени от Министерството на земеделието промени в наредба, регламентираща..

публикувано на 26.08.24 в 10:03

Как да минеш годишния технически преглед с катализатор под наем?

Катализатор с кратък живот от Китай или нов катализатор , но под наем за прегледа. Това е дилемата пред онези собственици на автомобили, които имат притеснения, че не биха минали годишния технически преглед . Министерството на транспорта затегна мерките за изгорелите газове преди месец. Но и започна промяна в наредбата, за да може..

публикувано на 25.08.24 в 20:30

Венцислав Венев: Непрекъснато се говори за туризма като приоритет, но той липсва в дългосрочните стратегии

Днес пред Народния театър "Иван Вазов" започват честванията по повод 129 години от основаването на Българското туристическо движение от видния роден писател и общественик Алеко Константинов .  Те ще продължат в събота и неделя , посочи пред БНР Венцислав Венев, председател на Българския туристически съюз.  "Винаги в последната събота и..

публикувано на 23.08.24 в 11:49