Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Давид Хименес пред БНР: Светът се е превърнал в модел на "Титаник"

Според журналиста партиите в Испания са заети с борба за рейтинг, вместо с общи действия в кризата

Снимка: Личен архив

„Години наред политиците ни убеждаваха, че имаме една от добрите най-здравни системи. Оказа се, че лъжат“. Това сподели в интервю за БНР испанският журналист Давид Хименес.

Хименес познава еднакво добре и Изтока, и Запада. Роден в Барселона, учил в Харвард, 20 години е прекарал в Азия като кореспондент на „Ел Мундо“. Миналата година описа в книга периода, в който ръководи ежедневника, разкривайки тайни връзки между политици и медии.В журналистическата му биография са страни като Афганистан и Северна Корея, отразявал е събития като аварията в АЕЦ Фукушима. През 2003 година описва от място епидемията от Тежък остър респираторен синдром (ТОРС) в Китай и в Хонконг. Сега в „гореща точка“ се е превърнала родната му Испания - една от най-засегнатите от коронавируса. 

Давид Хименес оценява реакцията на властите като „неадекватна и закъсняла“. Смята, че заради непрекъснатите съкращения в сектора болниците още в началото на кризата са били на ръба на капацитета си. Показателно е, според него, че от всички страни именно Испания е с най-голям процент медици сред заразените.

„Не стигаха защитни облекла, маски, респиратори. Викаха на работа студенти и пенсионери“, отбелязва журналистът за предаването „Нещо повече“ и допълва:

„Мисля, че трябва да оценим доброто поведение на гражданите, героичната работа на много здравни работници и със съжаление да отчетем недостойното поведение на нашите политици. Единственото, което продължават да правят, е да водят битка помежду си и да изчисляват колко процента популярност може да им донесе този или онзи ход. Тяхната реакция е едно от големите разочарования. Политическите партии са заети с борба за рейтинг, вместо с общи действия в кризата“.

Давид Хименес познава лично елита на страната си. Преди няколко години застава начело на ежедневника Ел Мундо“, за който е работил като кореспондент в Азия. След година си тръгва, а неравната битка за независима журналистика с политиката и бизнеса описва като „по-непредсказуема от Афганистан и всяка друга гореща точка“. 

Зависят ли действията на испанските власти от това кой управлява - ако беше десницата, същото ли щеше да се случи?

В страни като Испания има проблем с политическата класа. Тя е зле подготвена. Имаме работа с хора, които не познават нищо друго освен партийната работа. Нямат опит. И не става дума за ляво и дясно, те са един тип. Като има проблем, просто скалъпват нещо в момента, за да отбият номера, импровизират и то лошо.

Хименес сравнява с Германия, където според него политиците действат много по-адекватно, като се съобразяват с професионалистите в съответните сфери. Смята, че последиците от неадекватни решение тепърва ще пораждат още кризи и най-сериозните последици ще са на икономическа основа.

„При дълбоките икономически кризи също умират хора. Казват ни, трябва да избираме между изолацията и смъртта. Да, но когато разрушиш една икономика, това също предизвиква жертви - по много причини. Кризите влошават изключително много положението в обществото, като се осъждат на безработица и бедност големи групи хора... Испания е сред 20-те най-силни икономики в света и въпреки това понася огромен удар. Да си представим какво може да се случи с други страни в Латинска Америка, в Африка, където отговорът на кризата е много по-труден“.

Журналистът, отразявал събития в цяла Азия, си спомня как всички ходели с маски в периода на Тежкия остър респираторен синдром в Китай и Хонконг. ТОРС беше по-малко заразен, но подготви хората за сегашната ситуация сега, смята Хименес. 

„Защо азиатските страни реагираха много по-добре от Запада? Защото си бяха научили урока от предишния път - от ТОРС. Веднага взеха мерки срещу вируса. А на нас, които не бяхме виждали нищо подобно, ни отне време да разберем колко е сериозно случващото се и как да действаме“.  

Хименес се съгласява с констатацията за отношението на Запада към работниците от Изток - много необходими в добри времена и излишни в периоди на криза.

„Мисля, че има известен егоизъм от страна на най-развитите страни. Бързат да издигнат стени, когато при тях има безработица и собствените им граждани вече са склонни да поемат работата, която в нормална ситуация вършат имигрантите. А после обратното, пак пускат чужденците... Светът се е превърнал в някакъв модел на Титаник. Всички сме на един голям кораб, но има пътници от първа класа и съответно от втора и трета. И когато корабът потъва, в спасителните лодки с предимство сядат пасажерите от първа категория. Това винаги е било така. И не се е променило с глобализацията, напротив, може даже да е станало по-лошо“.  

Все пак, отбелязва Давид Хименес, има страни, които преди бяха причислявани към трета класа, като например азиатски сили, които увеличиха влиянието си на световната сцена. 

„Видяхме как технологиите им помогнаха да посрещнат епидемията много по-добре от някои западни страни. Освен това Западът не бива да забравя проста житейска философия: Както има случаи пътници от трета класа да се преместят в първа, така и най-високата категория може да изпадне в ситуация, в която ще разбере как се пътува в трета класа. Не бива да се забравя, че това също е възможно. Трябва да има солидарност в отношението към другите хора и другите страни и да си даваме сметка, че утре може самите ние да имаме нужда от помощ“. 

Според Давид Хименес испанците са приели изолацията по-добре от очакваното. Смята, че това се дължи на уважението към медиците, а не защото слушат политиците. Ще се променя ли Испания?

„Да, въпреки че това противоречи на същността ни като народ. Свикнали сме да се докосваме, да се прегръщаме, а в сегашната ситуация това е опасно. Когато се запознаваме с някого, нашата традиция е да го целунем. Такива обичаи явно ще трябва да се променят и да спазваме по-голяма социална дистанция. Ще живеем в нова реалност. Много повече място в живота ни ще заема дистанционната работа. Вярвам, че човек е изключителен и в способността си да се приспособява“.

Испания вече тръгна към облекчаване на мерките

„Според мен големият въпрос, що се отнася до момента на връщането към нормалния живот, е в каква икономическа ситуация ще се окаже страната. Изключително важно е дали ще успеем с общи усилия да се погрижим за най-бедните и уязвими хора в обществото“.

Интервюто с Давид Хименес можете да чуете в звуковия файл. 

Давид Хименес

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Проф. Панайот Карагьозов

Проф. Панайот Карагьозов: "Петте кьошета" е роман пъзел, в които героите постигат катарзис

"Може би преди три години започнах да пиша романа , паралелно с разказите, които изненадващо за себе си, също започнах да пиша по време на пандемията, сподели за "Нощен Хоризонт" проф. Панайот Карагьозов, преподавал дълги години в СУ и автор на новата си книга-  "Петте кьошета" . "Петте кьошета" е първият роман на проф. Панайот Карагьозов , който..

публикувано на 16.07.24 в 10:42

Кристина Александрова: Човек до последно трябва да опитва да постигне дори невъзможното

Весела и небрежно звучаща като италианска канцонета – така описва себе си оперната певица Кристина Александрова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е незряща и от няколко години работи като музикотерапевт с деца и младежи от Дневния център за хора с епилепсия в София.  На 44 години Кристина Александрова продължава да сбъдва мечти, да се..

публикувано на 14.07.24 в 07:05
Надка Денчева

77-годишната Надка Денчева - спортната гордост на Павликени

Павликени има своята нова спортна гордост. 77-годишната Надка Денчева смая всички и с майсторство и издръжливост спечели златния медал за ветерани на 50-ия национален мастърс турнир по тенис на маса в курортния комплекс "Албена". Бившата трактористка не се дава на младите , продължава да спортува, готви се за следващия си турнир и е запалена фенка..

публикувано на 13.07.24 в 07:50
Владимир Карамазов

Владимир Карамазов: Фотографията дава възможност да разказваш

Фотографията дава възможност да разказваш. Това каза в предаването "РадиоТочка" актьорът Владимир Карамазов, който е и награждаван фотограф. "В последната година и половина се пренасочих към най-смислената част от фотографията, заради която исках да стана фотограф, защото исках да започна да разказвам моите истории и темите, които мен ме..

публикувано на 12.07.24 в 19:26

Марина Маринова: Музиката винаги е с мен

"Музиката винаги е с мен, независимо къде се намирам". Това каза в интервю за предаването "Хоризонт за вас" и рубриката "От другата страна на Радиото" музикалният редактор Марина Маринова, която е и водеща на "Музикална шарения". Тя работи в БНР от година и споделя, че се чувства точно на мястото си.  "Може би слушателите ме свързват с народната..

публикувано на 12.07.24 в 15:55
Емил Пеняшки

Емил Пеняшки: Животът не е в крайности

"Казвам се Емил Пеняшки и съм на много години вече", казва актьорът, който преди 40 години става част от врачанския театър. "Аз се опитвам да не съм постоянно в роля. Надявам се като изляза от сцената да не съм в роля. Опитвам се да съм си аз." За него най-важното е семейството и децата. След това са мечтите. Съпругата му Капка Пеняшка също е..

публикувано на 30.06.24 в 07:39
Мартен Калеев - писател

Мартен Калеев: Мисията на човека е да инвестира в човечност

Писател, учител, журналист, общественик - такъв е Мартен Калеев. Литературата го среща с добрите хора, с благородни намерения и с горещи сърца. Най-голямото качество на човека е да премълчава, казва авторът на "Всичко и нищо", "Тъгата идва привечер", "Очите на жаждата". Когато даваш, получаваш повече, убеден е Калеев. "Най-голямата..

публикувано на 23.06.24 в 08:00