Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Симидчиев: Covid-19 е иницииращ момент за разбъркване на здравната система

Снимка: Георги Нейков, БНР

Заразата у нас се разпространява сравнително бавно и с нисък леталитет. Навременните мерки и имунното състояние на населението доведе до това, че имаме ниско за Европа и за света разпространение на инфекцията. Ако не се спазват индивидуално мерките, има опасност България да изживее своя голям пик след другите държави. Важно е хората да поемат личната си отговорност“. Това каза пред БНР д-р Александър Симидчиев.

По думите му в Източна Европа инфекцията протича по-спокойно, отколкото в Западна:

„Една от причините е, че в страните с нисък социален статут контактът с инфекции е по-висок и имунната реактивност е малко по-различна“.

В предаването „Преди всички“ д-р Симидчиев посочи, че „инфекцията с коронавируса е само иницииращият момент за едно разбъркване на здравната система и това ще промени реалността, в която ще работим и то за година-две напред“.

Трябва да има стратегия на тестването – кои групи и защо ги тестваме... Различните стратегии дават различна информация. За нивото в България имаме възможност да изследваме различни подходи и да видим кой работи по-добре“. 

По думите на д-р Симидчиев рискови са тези контакти на хора, които са 1 на 1000:  

„Трябва да отпускаме мерките оттам, откъдето има най-малка възможност за контакт между хората. Офисите с малки колективи, които се познават, са най-малко рискови. Местата с възможност за събиране на 50 души, които не се познават, са повече рискови“. 

Интервюто с д-р Александър Симидчиев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Доц. Димо Димов

Новите случаи на Covid-19 у нас са 23, общо стават 2004

Лабораторно потвърдените нови случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 23, от тях в болница са 13, съобщи на редовния си сутрешен брифинг доц. Димо Димов, секретар на Националния оперативен щаб. За последните 24 часа са осъществени 1979..

публикувано на 12.05.20 в 08:06
ВИЖТЕ ОЩЕ
Украински спасители работят на мястото на ракетен удар в Кривий Рих, Украйна, 27 август 2024 г.

Четирима загинали и 16 ранени при последната вълна руски въздушни удари в Украйна

Четирима души са загинали и 16 са били ранени при последната вълна руски въздушни удари в Украйна тази нощ.  Русия е атакувала с дронове и ракети различни части на страната, като за жертви и пострадали съобщиха властите в Запорожка, Харковска и..

публикувано на 27.08.24 в 12:14
Екатерина Захариева

ГЕРБ с предложение за еврокомисар – Екатерина Захариева

ГЕРБ ще предложат кандидатурата на бившия външен министър Екатерина Захариева за български еврокомисар. От ИТН също имат номинация. Това е Велислава Петрова, която беше заместник-министър във външното ведомство в кабинета на Кирил Петков. 

публикувано на 27.08.24 в 12:12
Полина Паунова

Полина Паунова: Държавата се употребява за политическа разправа

Държавата се употребява за политическа разправа . Битката се развива през институциите към бизнес кръговете, гравитиращи около партиите. Това заяви в интервю за БНР журналистът от "Капитал" Полина Паунова. " Летален изход за държавата..

публикувано на 27.08.24 в 12:03

Около 100 души гасят пожара под Черни връх в Рила

Около 100  души - пожарникари от Кюстендилска област и екип колеги от петима пожарникари от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението“ - Благоевград, служители на горските стопанства, военнослужещи от Благоевград, от НП "Рила" и НП..

публикувано на 27.08.24 в 11:59
Лиъм Галахър

Легендарна група Oasis се събира, има планирани концерти за 2025 година

Братята Ноел и Лиъм Галахър потвърдиха, че тяхната легендарна група Oasis ще се събере отново като вече има планирани концерти за 2025 година. Съобщението дойде точно преди 30-ата годишнина от основополагащия дебютен албум на Oasis - Definitely..

публикувано на 27.08.24 в 11:53

Загинал и ранени при гонка с мигранти в Бургаско

Преследване между полицейски патрул  и микробус с мигранти завърши с катастрофа в Бургаско. Гонката е била между селата Драка и Малина в община Средец, загинал е шофьорът на микробуса, съобщи кметът на Средец Иван Кичев.  Има ранени мигранти,..

публикувано на 27.08.24 в 11:52
Мила Мошелова

Мила Мошелова: Никой не задава посока, няма визия къде искаме да стигнем

" Не виждаме никой да задава посока, няма визия къде искаме да стигнем ", заяви пред БНР политологът Мила Мошелова. "Непрекъснато при всички избори говорим за апатия, за отказване, за умора и т.н. Истината е, че България е в един момент от..

публикувано на 27.08.24 в 11:26